back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Αφγανιστάν: Η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν θα επιτρέψει στην Καμπούλ να πολεμήσει κατά του ΙΚ

Διαβάστε επίσης

Η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν να επικεντρωθεί στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, εξήγησε χθες Σάββατο ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της χώρας.

“Ένας από τους λόγους που επικεντρωνόμαστε σε αυτή τη διαδικασία ειρήνευσης με τους Ταλιμπάν είναι διότι, αν καταφέρουμε να πετύχουμε ειρήνη μαζί τους, οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα μπορέσουν να στραφούν εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το Νταές”, επεσήμανε ο Χαμντουλάχ Μοχίμπ αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος με το αραβικό του ακρωνύμιο

Η Καμπούλ και οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο στο Κατάρ. Αυτές οι πρώτες άμεσες ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται μετά την ιστορική συμφωνία που σύναψαν οι αντάρτες με τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

“Είναι μια μακρά σύγκρουση, τεσσάρων δεκαετιών. Για να τερματιστεί πρέπει σίγουρα να εξεταστούν πολλά παράπονα”, εκτίμησε ο Μοχίμπ στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μπαχρέιν. Όμως “ο αφγανικός λαός ζητεί τον τερματισμό της σύγκρουσης”, υπογράμμισε.

Στο Αφγανιστάν παρατηρείται αύξηση της βίας εδώ και αρκετούς μήνες. Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων, ανάμεσά τους και αυτή εναντίον του πανεπιστημίου της Καμπούλ στις αρχές Νοεμβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Μόχιμπ, η τζιχαντιστική οργάνωση έχει εκδιωχθεί από τις περιοχές που έλεγχε στο Ιράκ και τη Συρία, όμως διατήρησε “το τρομοκρατικό της δίκτυο”.

“Εργαζόμαστε σκληρά για να τους εμποδίσουμε να επιτεθούν στις πόλεις μας”, τόνισε, όμως “είμαστε αντιμέτωποι με πολλές απειλές”.

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν στην απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τους Ταλιμπάν για την ασφάλεια στη χώρα και τη δέσμευσή τους να συνομιλήσουν με την Καμπούλ. Όμως οι Ταλιμπάν εξαπολύουν τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν καθημερινά επιθέσεις εναντίον των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

“Οι Ταλιμπάν θέλουν να πετύχουν το καλύτερο δυνατό πλεονέκτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, συνέχισε ο Μόχιμπ, επισημαίνοντας ότι “ίσως δοκιμάζουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και ίσως επίσης ελέγχουν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν προτού οι σύμμαχοί μας σπεύσουν να μας βοηθήσουν”.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τον Νοέμβριο την περαιτέρω μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, από 4.500 σε 2.500 ως τα μέσα Ιανουαρίου.

“Αυτό θα ασκήσει πίεση στις δυνάμεις μας”, σχολίασε ο Μόχιμπ. “Εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από την αεροπορική ισχύ των ΗΠΑ για μεγάλο μέρος των συγκρούσεων και πρέπει να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα αυτό έναντι των Ταλιμπάν μέχρι να είναι έτοιμες οι δικές μας δυνάμεις”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα