back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιώργος Δάικος στον Αθήνα 9.84: «Από τον Ιανουάριο, με το εμβόλιο για τον κορονοιό, η σταδιακή και με προσοχή επιστροφή στην κανονικότητα»

Διαβάστε επίσης

Ως «τη μεγάλη μας ελπίδα» χαρακτήρισε το εμβόλιο ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Δάικος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Ελενα Μπρέγιαννη. Οπως εκτίμησε «Θα επιτρέψουμε στην κανονικότητα από τον Ιανουάριο, αργά αλλά σταδιακά και με προσοχή», ενώ αναμένονται κυβερνητικές ανακοινώσεις  για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ενόψει και της εορταστικής περιόδου.

Αναλυτικά:
ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΘΕΤΙΚΗ  Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ  ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ  ΔΕΙΚΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ
«Προκαλεί όντως ανησυχία, η κατάσταση. Οφείλεται-αρχικά- στην κινητικότητα του πληθυσμού, επειδή  δεν υπάρχει αυστηρός περιορισμός, όπως στο πρώτο κύμα. Επίσης, είναι τόσο εκτεταμένη η διασπορά του ιού στην κοινότητα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η μετάδοση σε εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές και μετά στα σπίτια και στα μέλη των οικογενειών.
Η επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση είναι σταδιακή και αργή, αναμένοντας να φτάσει κάτω από τις δύο χιλιάδες τις επόμενες ημέρες.    
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των λοιμωξειολόγων θα είναι αργή  η διαδικασία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων.»    
                                ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ  
«Πλησιάζουμε ήδη στις γιορτές και δεν χάθηκε ο κόσμος εάν μείνουν κλειστά τα σχολεία άλλη μία εβδομάδα, με δεδομένη και την τηλεκπαίδευση, που γίνεται επιτυχώς σε Γυμνάσια – Λύκεια και με περισσότερα προβλήματα στα Δημοτικά σχολεία»
               ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ 
«Είναι η μεγάλη μας ελπίδα. Το πρώτο εμβόλιο της Phizer εγκρίθηκε στη Βρετανία και οι εμβολιασμοί αρχίζουν από την επόμενη εβδομάδα.  Η απόφαση δεν νομίζω πως ήταν λανθασμένη. Ενδεχομένως να πιέστηκε η χώρα από το μεγάλο αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες που διαθέτει θα έκαναν σοβαρό έλεγχο των δεδομένων.
Στις 10 Δεκεμβρίου αναμένουμε τη θετική απάντηση του Αμερικανικού Οργανισμού FDA- ανάλογου του ΕΟΦ- και έως τις 29 του μηνός τη θετική απόκριση του Ευρωπαικού Οργανισμού ΕΜΑ.    
 
Τα εμβόλια των Phizer και Μoderna προσφέρουν προστασία από τη νόσηση σε ποσοστό 95%. Δεν εξετάζουν όμως την παράμετρο  μετάδοσης της λοίμωξης, όπως η Οξφόρδη που διενεργεί τεστ για να το διαπιστώσει. Ευελπιστούμε λοιπόν να ελαττώνεται και η διάδοση του ιού.
 
Εκτιμώ ότι παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, θα επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί σταδιακά μέχρι τον Ιούνιο πάνω από το 60% με 70% του πληθυσμού, ώστε να χτιστεί η ανοσία. Ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας είναι για δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς σε μηνιαία βάση.
 
Μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να αρχίσει σταδιακά και με προσοχή,  η επιστροφή στην κανονικότητα. Οι δραστηριότητες θα πρέπει να ανοίξουν πολύ προσεκτικά και παράλληλα με τη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, για να μην ξανακλείσουμε.»      

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα