back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Lockdown: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις – «Θολό τοπίο» για σχολεία και εστίαση

Διαβάστε επίσης

Σε παράταση των περιοριστικών μέτρων πέραν της Δευτέρας, 7 Δεκεμβρίου, φαίνεται να οδηγείται η χώρα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του Lockdown, εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια στον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για άρση των απαγορεύσεων σε 6 ημέρες.

Τα στοιχεία άλλωστε για την πορεία της πανδημίας το τελευταίο 24ωρο καθιστούν απαγορευτική τη χαλάρωση των μέτρων, ενώ οι επιδημιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί και οι εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό είναι να παραμένουν σφικτοί οι περιορισμοί.

Δεν είναι λίγοι εξ αυτών που συστήνουν την ακόμα πιο μακρά διατήρηση του lockdown, προκειμένου να παρεμποδιστεί η διάδοση του ιού και να αποφευχθεί επιπλέον πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που βρίσκεται στα όριά του.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως, όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα σταθμιστούν εκ νέου τα δεδομένα, με το πιο πιθανό σενάριο να θέλει παράτασης μίας εβδομάδας, για να επανεξεταστεί τότε η κατάσταση.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα είναι πολύ προσεκτικοί, αφού βασικός στόχος είναι η αποφυγή ενός τρίτου lockdown.

Στο πλαίσιο αυτό ο  πρωθυπουργός στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του επαναλαμβάνει πως οι ημερομηνίες είναι δευτερεύον θέμα και πως ο κρίσιμος παράγοντας για τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε και οι συστάσεις του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να αποφεύγουν να κάνουν δηλώσεις για ενδεχόμενη άρση της καραντίνας αναφερόμενοι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιάγραμμα.

Σχολεία και λιανική 

Αυτό που συζητείται για πριν το τέλος του έτους είναι να ανοίξουν τα μικρά εμπορικά, ενώ για την εστίαση το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα.

Όπως όλα δείχνουν, ακυρώνονται οι σκέψεις για άνοιγμα των σχολείων εντός του Δεκεμβρίου, με την κυβέρνηση να μην παίρνει το ρίσκο να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία για λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα