back to top
18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Σπύρος Γεωργίου στον Αθήνα 9.84: «Δίνουμε σκληρή μάχη με τον κορονοιό επί ένα χρόνο. Είναι ένας αχαρτογράφητος κίνδυνος, που παραμένει παρών»

Διαβάστε επίσης

«Δίνουμε σκληρή μάχη με τον κορονοιό επί σχεδόν ένα χρόνο. Είναι ένας αχαρτογράφητος κίνδυνος, που παραμένει παρών» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Γ. Γ Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Γεωργίου στον Αθήνα 9.84 και την Ελενα Μπρέγιαννη.
Μίλησε αναλυτικά για την ιχνηλάτηση, εξήγησε τα στάδια, τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ενώ ανακάλεσε στη μνήμη του στιγμιότυπα συγκίνησης με ασθενείς, αλλά και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Αναλυτικά:

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΕΝΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

«Από το πρώτο κρούσμα στις 25 με 26 Φεβρουαρίου στη Θεσ/νίκη ξεκινήσαμε με τον ΕΟΔΥ την διαδικασία της ιχνηλάτησης για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Αντιληφθήκαμε εξ αρχής ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο για το σπάσιμο της αλυσίδας εξάπλωσης.
Δημιουργήσαμε διάφορα ηλεκτρονικά εργαλεία και πλατφόρμες για την υποβοήθηση στου στόχου μας και ξεκινήσαμε με 16 άτομα, αυτή την στιγμή διαθέτουμε 200 ιχνηλάτες που λειτουργούν σε βάρδιες και έπεται η προκήρυξη και άλλων 193 θέσεων σε αυτή τη κρίσιμη όσο και δύσκολη υπηρεσία.

Καθημερινά στις 6 με 6.30 το απόγευμα, δηλαδή ταυτόχρονα με τη δημόσια ανακοίνωσή τους, παίρνουμε από τον ΕΟΔΥ τη λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στη συνέχεια, η δουλειά μοιράζεται στους ιχνηλάτες, οι οποίοι αρχίζουν τα τηλεφωνήματα στις επιβεβαιωμένες θετικές διαγνώσεις και τις στενές τους επαφές, οι οποίες εντοπίζονται μέσω ειδικού αλγορίθμου. Τα κριτήρια είναι να έχουν παραμείνει επί τουλάχιστον 15 λεπτά της ώρας στον ίδιο, κλειστό χώρο με το θετικό κρούσμα και να μη φορούν μάσκα.

Η διαδικασία της ιχνηλάτησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρις ότου έρθει η λίστα της επόμενης μέρας. Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους φορείς ότι θα πρέπει να μείνουν απομονωμένοι στο σπίτι τους για να προστατέψουν την ίδια τους τη ζωή και τους συγγενείς και όχι επειδή λειτουργούμε τιμωρητικά.

Η υπηρεσία ιχνηλάτησης έχει 4 τμήματα. Το μεγαλύτερο αφορά στην ιχνηλάτηση των εσωτερικών κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, το δεύτερο αφορά στα κρούσματα από άλλες χώρες, το τρίτο επικοινωνεί με τα νοσοκομεία για την κατάσταση των νοσηλευομένων (εξιτήρια και θανάτους), ενώ το τέταρτο τμήμα είναι επιφορτισμένο με τη διοικητική υποστήριξη όλων των τμημάτων και την έκδοση βεβαιώσεων σε πολίτες.  Διαθέτουμε υπαλλήλους του ΕΟΔΥ, της ΕΛΑΣ, Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας που να έχουν ανακριτικά στοιχεία, επειδή χρειαζόμαστε απαντήσεις για τη προστασία των συνανθρώπωνς μας και το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του ιού. Το στοίχημα είναι να εντοπίσουμε κατά το δυνατόν περισσότερες στενές επαφές.»

ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗΣ, ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ.

«Προηγείται η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ και ακολουθεί η ιχνηλάτηση. Είναι μια επίπονη διαδικασία που διεξάγεται από υπαλλήλους του Οργανισμού, του υπουργείου Υγείας, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού, οι οποίοι έχουν και ανακριτικές ιδιότητες, ώστε να μπορούν να εκμαιεύσουν και τις απαραίτητες απαντήσεις για τη δημόσια υγεία.

Οφείλουμε να διερευνήσουμε το τελευταίο 48ωρο των επαφών τους, πριν από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Οι επαφές των ασυμπτωματικών αναζητούνται σε βάθος 48 ώρου ή και 76 ωρών από τη δειγματοληψία, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά.

Σε γενικές γραμμές ο κόσμος συμμορφώνεται. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπως ενός πατέρα, αρνητή της μάσκας, ο οποίος δεν έδωσε τα παιδιά του ως στενή επαφή, διότι -όπως μας είπε- φοβόταν ότι αν τους έβαζαν σε καραντίνα, θα έχαναν την δουλειά τους.
Εχουμε και περιπτώσεις πολιτών που όντες θετικοί έχουν ήδη ενημερώσει τον ΕΟΔΥ και τις επαφές τους.»

ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΜΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

«Δίνουμε μια διαρκή μάχη από τον Φεβρουάριο. Υπήρχαν στιγμές που αναγκαζόμασταν να πάρουμε σκληρές αποφάσεις, όπως την επιβολή καραντίνας σε ολόκληρα χωριά.
Επίσης, δεν θα ξεχάσω την πρώτη επίσκεψη του αγαπητού καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του ΓΓ Δημόσιας Υγείας κ. Πρεζεράκου στο Κέντρο Επιχειρήσεων, πριν καν εμφανιστεί ο ιός στην Ευρώπη, για να κάνουμε μια σύσκεψη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και στη διάρκεια της οποίας ειπώθηκε ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο πανδημίας. Τότε ακόμα, ουδένας γνώριζε για την πορεία της πανδημίας που κάθε φορά μας εκπλήσσει καθώς πρόκειται για έναν αχαρτογράφητο κίνδυνο ο οποίος είναι ακόμα παρών.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα