back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σε καραντίνα τα έλατα της Χαλκιδικής

Διαβάστε επίσης

Σε… καραντίνα μπήκαν και τα έλατα στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Οι ελατοπαραγωγοί, μιλώντας στον 9.84 κάνουν λόγο για πρόβλημα επιβίωσης, σε περίπτωση που δεν διατεθεί εγκαίρως στην αγορά το εμπόρευμά τους.

Παραγωγοί από το ελατοδάσος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την προετοιμασία και τη διαδικασία της υλοτόμησης, φοβούμενοι ότι δε θα μπορέσουν να πουλήσουν τα δέντρα. Υπό άλλες συνθήκες στα τέλη Νοέμβρη οι ελατοπαραγωγοί θα ήταν έτοιμοι για τη διάθεση των δέντρων τους σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Οι παραγωγοί του Ταξιάρχη διέθεσαν πέρυσι στην αγορά Αθήνας και Θεσσαλονίκης περίπου 26.500 φυσικά έλατα. Φέτος, εξαιτίας του lockdown και των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού οι ελατοπαραγωγοί παρακολουθούν προβληματισμένοι τις εξελίξεις και αγωνιούν για το αν θα καταφέρουν να διαθέσουν τα έλατα αλλά και για τον τρόπο πώλησής τους. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσουν φέτος, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στην κοπή μόνο 4.000-5.000 φυσικών ελάτων, τα οποία θα διαθέσουν στην αγορά και ανάλογα με την κίνηση θα αποφασίσουν για το εάν τελικά θα συνεχίσουν την διαδικασία υλοτόμησης.

Η πλειοψηφία των ελατοπαραγωγών, λόγω αυτής της κατάστασης, δηλώνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε κοπή ελάτων. Εκκρεμεί, όπως λένε, η κατ’ εξαίρεση άδεια και τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα από την γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για να μπορέσουν να πουλήσουν το προϊόν τους», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στον 9.84 ο ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής Γιώργος Γιορούδης.

Όσον αφορά την περίπτωση διαδικτυακής διακίνησης των ελάτων τους, ο κ. Γιουρούδης τόνισε ότι κρίνεται αναποτελεσματική, καθώς όλοι « θέλουν από κοντά να δουν και να αποφασίσουν για το δέντρο που θα αγοράσουν για το σπίτι».

Το μαγικό ελατόδασος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής αποτελεί πνεύμονα ζωής για την περιοχή και προσελκύει σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πολλούς επισκέπτες. Στον Ταξιάρχη η πλειονότητα των περίπου 650 κάτοικων ασχολείται με την παραγωγή ελάτων.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα