back to top
16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κοντοζαμάνης: «Αν χρειαστεί θα επιστρατεύσουμε και ιδιώτες γιατρούς» – Ανησυχία για την καθυστέρηση στην ύφεση

Διαβάστε επίσης

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών αν παραστεί ανάγκη, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού μετά από ερώτηση του “Αθήνα 9.84”.

“Υπάρχει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, αλλά εφόσον χρειαστεί ναι, ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα δυνατότητα να προβούμε σε επιστράτευση γιατρών”, είπε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.
Μόνο από τα νοσοκομεία της Αθήνας λείπουν 224 υγειονομικοί, οι οποίοι είτε νοσηλεύονται με κορονοϊό, είτε είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία, είτε είναι επαφές κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση των νοσοκομείων και τη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Καθυστέρηση στην ύφεση

“Αν έπεφταν σφαίρες έξω από το σπίτι μας δεν θα χαλαρώναμε”, δήλωσε με έμφαση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοιού.
Η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στην ύφεση του νέου πανδημικού κύματος και τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη τήρησης των περιοριστικών μέτρων.
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε πως η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 45 έτη, ενώ το κύριο χαρακτηριστικό του δεύτερου κύματος είναι η αύξηση των θανάτων.

Επισήμανε πως καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθούν τα τεστ για κορονοϊό, προκειμένου να σχηματίζεται πιο πλήρης εικόνα για την επιδημία.

Παρατηρείται – είπε – μία σταθεροποίηση στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχει αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλία.
“Η κούραση των περιορισμών ή οι ευκαιριακές απολαύσεις υπερτερούν δυστυχώς και δεν τηρούμε τα μέτρα. Είναι λάθος να χαλαρώνουμε γιατί κάποιος στο περιβάλλον μας νόσησε ελαφριά και δεν είναι δικαιολογία, ούτε εφησυχασμός η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων. Όσοι πέθαναν έφυγαν από κορονοιό. Άλλωστε βλέπουμε 90ρηδες εντελώς ασυμπτωματικούς και κάποιους 40ρηδες να χαροπαλεύουν στην εντατική”, είπε η κα. Παπαευαγγέλου.

Αύξηση σε όλη την Ευρώπη εκτός από τη Νότια Ελλάδα

Ο επίκουρος καθηγητής και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως ο ρυθμός νέων διαγνώσεων παραμένει εξαιρετικά υψηλός σε όλη την Ευρώπη, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Στη χώρα μας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, η οποία ωστόσο έχει υπερπενταπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το Λεκανοπέδιο.

Συρρικνώνεται, είπε, ο δείκτης Rt στην Αττική ενώ και η Θεσσαλονίκη πλησιάζει τις τιμές της Αττικής. Ο ιός συντηρείται μέσα στις οικογένειες ανέφερε επίσης ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ υπογραμμίζοντας ότι από τους 20άρηδες πέρασε στους γονείς.

Νίνα Κομνηνού 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα