back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Άρση της αναστολής δικών για νομική αναγνώριση φύλου ζητά το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Διαβάστε επίσης

Άρση της αναστολής  των δικαστικών διαδικασιών νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου κατά το διάστημα του lockdown» ζητά το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Η νομοθεσία στη χώρα μας ορίζει η διαδικασία μεταβολής των εγγράφων να είναι δικαστική σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η μεταβολή των εγγράφων πραγματοποιείται με εξωδικαστικές διαδικασίες.

«Οι δίκες αυτές γίνονται στο ιδιαίτερο γραφείο του Ειρηνοδίκη χωρίς ακροατήριο και συνεπώς δεν δημιουργούνται συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, εξηγεί στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών Μαρίνα Γαλανού. «Επίσης αναφερόμαστε σε πολύ μικρό αριθμ δικών. Η αναστολή των δικών αυτών, κάνει ακόμη πιο χρονοβόρα μία διαδικασία που σύμφωνα με συστάσεις όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διαδικασίες νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου πρέπει να είναι: «ταχείες, διαφανείς και προσβάσιμες διαδικασίες, βασιζόμενες στον αυτοπροσδιορισμό, ως προς την αλλαγή των ονομάτων και του καταχωρισμένου φύλου των διεμφυλικών ατόμων». Εδώ στη χώρα μας δυστυχώς επιλέξαμε η διαδικασία να είναι δικαστική που δεν είναι καθόλου γρήγορη. Να την επιμηκύνουμε κιόλας και να θέτουμε τα τρανς άτομα σε κινδύνους διακρίσεων ενώ δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για την δημόσια υγεία;» αναρωτιέται η κα Γαλανού. «Θεωρώ  πως αν το υπουργείο Δικαιοσύνης δει το θέμα με ευαισθησία και όχι με γενικούς αφορισμούς θα το  θεωρήσει εύλογο και θα το πράξει».

Παράλληλα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών ζητά για τα διεμφυλικά / τρανς πρόσωπα που δεν έχουν προλάβει να μεταβάλουν στις αστυνομικές ταυτότητες τα στοιχεία τους, οι αστυνομικές αρχές να δείξουν την μέγιστη προσοχή και ευαισθησία, και να μην παρατηρηθούν προβλήματα είτε στην ταυτοποίηση αυτήν καθ΄αυτήν, εν μέσω μέτρων περιορισμού, πολλώ δε μάλλον σε πιθανά κρούσματα προσβολής προσωπικότητας, καθώς στο παρελθόν έχουν καταγράφει πολλές ανάλογες συμπεριφορές».

Τέλος η κα Γαλανού τονίζει το πάγιο αίτημα του Σωματείου να αναθεωρηθεί η πολιτική της δικαστικής διαδικασίας και  να θεσμοθετηθούν από την πολιτεία  εξωδικαστικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα