back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

N. Στεργιούλας στον Αθήνα 9.84: «Η UNESCO προωθεί πολιτισμό, επιστήμες και εκπαίδευση, ως αντίβαρα στη διεθνή επιθετικότητα»

Διαβάστε επίσης

Στη δημιουργία και το έργο της UNESCO αναφέρθηκε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον διεθνή αυτό Οργανισμό, Νίκος Στεργιούλας, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Αποστολίδη.

Ως στόχο της ίδρυσης της UNESCO μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσδιόρισε την αντιμετώπιση ζητημάτων εκπαίδευσης και πολιτισμού, με τη χώρα μας να αποτελεί ιδρυτικό μέλος αυτής της προσπάθειας, σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, σημείωσε τη δυνατότητα συνεργασιών με άλλους οργανισμούς, όπως και το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, με τζίρο έως και 8 δισ το χρόνο, όπως ανέφερε στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (16/11/20)

Αναλυτικά:

….«Έχουν περάσει 75 χρόνια από την ίδρυση της UNESCO. Στη διεθνή διάσκεψη του Λονδίνου δημιουργήθηκε ένας διεθνής Οργανισμός, υπό τη σκέπη του ΟΗΕ  για την αντιμετώπιση ζητημάτων εκπαίδευσης και πολιτισμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος της UNESCO.

Στόχος του Οργανισμού είναι η προώθηση του πολιτισμού, των επιστημών και της εκπαίδευσης, ως αντίβαρα στη διεθνή επιθετικότητα. Υπάρχει ένα εκτενές θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, διεθνείς συνθήκες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, αλλά και την αποκατάσταση και επιστροφή στη χώρα προέλευσής τους.

Δυστυχώς, το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών αγαθών είναι τεράστια πληγή. Πρόκειται για μια αγορά 6-8 δισ. ευρώ το χρόνο κι οι προκλήσεις είναι μεγάλες για τα κράτη και την UNESCO.

Συνολικά η UNESCO αριθμεί 193 μέλη. Στην Ελλάδα έχουμε 17 μνημεία, που είναι υπό τη προστασία της

Επίσης, υπάρχουν εργαλεία της UNESCO για τη χρηματοδότηση εδρών σε Παν/μια, που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό. Θα μπορούσαμε να δούμε αυτή τη δυνατότητα ως μία ευκαιρία συνεργασίας με τα αντίστοιχα ιδρύματα άλλων χωρών για την προώθηση του πολιτισμού, της έρευνας και της ανάπτυξης των επιστημών.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα