back to top
18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Tα 10 σημεία προσοχής στο πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας

Διαβάστε επίσης

Δέκα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από εργοδότες και ωφελούμενους, περιλαμβάνει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από την 1η Οκτωβρίου, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, με επιδότηση για έξι μήνες από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένου και εργοδότη), ανεξάρτητα από το ύψος του μηνιαίου μισθού, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν στα δώρα εορτών και στο επίδομα αδείας.

Ειδικότερα:

1. Η αμοιβή του ωφελούμενου-εργαζόμενου, βαρύνει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση-εργοδότη.

2. Η πρόσληψη μπορεί να γίνει για πλήρη ή για μερική απασχόληση.

3. Οι ωφελούμενοι, κατά την πρόσληψή τους, δεν πρέπει να είχαν ή να έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση/εργοδότη ή με άλλον εργοδότη, για τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους, ούτε να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση-εργοδότη.

4. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος, δεν μπορούν να ενταχθούν στο Μηχανισμό Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ»

5. Επίσης, δεν επιτρέπεται να τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους.

6. Η περίοδος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών αφορά ημερολογιακό εξάμηνο, σύμφωνα με την εκάστοτε ημερομηνία ένταξης εργαζομένου στο πρόγραμμα (έναρξης της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας).

7. Με την παρέλευση των έξι μηνών, η εργασιακή σχέση μπορεί να συνεχιστεί με συμφωνία επιχείρησης και ωφελούμενου, χωρίς όμως κάλυψη των εισφορών από το κράτος.

8. Οι εργοδότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες ή να έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ.

9. Για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών, ο μέσος όρος των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων της 18ης Σεπτεμβρίου, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή.

10. Κατά τη διάρκεια της επιδότησης, δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων σύμβασης εργασίας των ωφελούμενων, ούτε η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, εκτός αν οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα