back to top
16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

16.6 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 13:00

Διαβάστε επίσης

Σε ύφεση άνω του 10% του ΑΕΠ αναμένεται να οδηγηθεί φέτος εκ των πραγμάτων, ο Κρατικός Προϋπολογισμός, αντί πρόβλεψης για 8,2% του ΑΕΠ. Και αυτό εξ αιτίας των ανατροπών που προκαλεί η πανδημία με τα διαδοχικά τοπικά lockdown σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης στην εστίαση, στις μεταφορές και σε άλλους παραγωγικούς κλάδους που ήδη καταγράφουν πτώση τζίρου από 30%-50%, με παράλληλη απώλεια εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά εκ νέου ότι απαιτούνται πρόσθετες δημόσιες δαπάνες που μέχρι στο τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 11 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μια γενικευμένη καραντίνα τύπου περασμένου Μαρτίου οδηγεί για ένα μήνα σε μείωση του ΑΕΠ κατά 2%-3%, δηλαδή κατά 3,6-4,4 δις ευρώ. Ένα τοπικό lockdown στην Αττική για 14 ημέρες θα έχει δημοσιονομικό κόστος 600 εκ. ευρώ και για 1 μήνα 1,2 δις ευρώ.

Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα ανακοινώνει εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τόνισε, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown. Τα σημερινά μέτρα αναμένεται να αφορούν την εστίαση και τις μετακινήσεις, με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων συγχρωτισμού που συνδέονται με βραδινή διασκέδαση. Το σχέδιο θα δίνει έμφαση και στην τηλεργασία, αλλά θα συμπληρώνεται και από μέτρα ανακούφισης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν περισσότερο.

“Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα ετοιμάζεται με μεγάλη καθυστέρηση να ανακοινώσει σχέδιο ενός μηνός. Φοβάμαι ότι πριν περάσουν λίγες μέρες θα χρειαστεί να το αναθεωρήσει.
Και αυτό γιατί άφησε τους οκτώ προηγούμενους μήνες να περάσουν χωρίς να χτίσει καμία άμυνα απέναντι στη πανδημία”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

“Πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες 10-15 ημέρες. Το θέμα είναι αν τα μέτρα επαρκούν για το σύνολο του πληθυσμού”, τόνισε στον Αθήνα 9.84 η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διευκρίνισε επιπλέον ότι είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που το τεστ δεν συνταγογραφείται.

…Σε lockdown βρίσκονται από τις 6:00 το πρωί Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη – 615 οι θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού στη χώρα – 114 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Σε 4 ανήλθαν οι παραβάσεις λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων χθες σε όλη τη χώρα, 200 για μετακίνηση σε απαγορευμένες ώρες και 1.357 για μη χρήση μάσκας.

…Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων σε δύο ιδιωτικές, ψυχιατρικές κλινικές στη Λάρισα. Όπως έγινε γνωστό, βρέθηκαν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σημειώνεται ότι από σήμερα το πρωί η Λάρισα βρίσκεται στο επίπεδο 4 του υγειονομικού χάρτη ασφαλειας. Γενικό lockdown από τα μεσάνυχτα στη Γαλλία.

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, μέσα σε αυτήν τη δυσμενή οικονομική συγκοιρία. Σημειώνουμε, επίσης, ότι την ερχόμενη Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, θα είναι κλειστά τα καταστήματα. Τις λεπτομέρειες μας δίνει η Χριστιάννα Κούσιου…

Ένας 47χρονος συνελήφθη ως ύποπτος συνεργάτης του δράστη της χθεσινής φονικής επίθεσης στην Νίκαια, με τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς και 6 τραυματίες, όπως μετέδωσε το κανάλι BFM, επικαλούμενο αστυνομική πηγή. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε όλη τη Γαλλία.

Τα αμετάβλητα δημοτικά τέλη του 2021 είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η πρώτη τα τελευταία 12 χρόνια χωρίς τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Καιρός: Αίθριος σήμερα ο καιρός στην Αττική, με βόρειους ανέμους έως 5 μποφόρ. Μέγιστη θερμοκρασία 24 βαθμοί Κελσίου – 23 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη,εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα