back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στις “κόκκινες” περιοχές – Κανείς απροστάτευτος»

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την σύσκεψη που είχε την Παρασκευή με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», τονίζοντας ότι «είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε ένα ίσως και περισσότερα εμβόλια τα οποία θα είναι αποτελεσματικά». Ξεκαθάρισε όμως ότι «οι επόμενοι τρεις μήνες, ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη ώστε να τον ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες».

«Πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος- όπως είπε- «κυρίως στους δήμους που έχουν Δημοτική Αστυνομία» και σημείωσε ότι έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
«Τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει πρέπει να τα εφαρμόσουμε και εσείς έχετε τον πρώτο λόγο έχετε το πρώτο ενδιαφέρον αν θέλετε, να προστατεύσετε τις τοπικές σας κοινωνίες και βέβαια να αποφύγετε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων αναπόφευκτα θα έχουν οικονομικές συνέπειες», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά την τοποθέτησή του επισήμανε ότι «είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό να υπακούμε και να ακολουθούμε τις βασικές εντολές των ειδικών», υπογραμμίζοντας πως εάν τις «εφαρμόσουμε με καθολικότητα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την πανδημία».

«Μάσκα, ατομική υγιεινή, αποφυγή συνωστισμού, όσο μπορούμε να είμαστε σε εξωτερικούς και όχι σε εσωτερικούς χώρους. Απλά πράγματα τα οποία δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό κόστος, τα οποία όμως εφόσον τα εφαρμόσουμε θα μας επιτρέψουν να μην αναγκαστούμε να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εκ των πραγμάτων θα έχουν οικονομικό κόστος», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την συνεργασία της Αυτοδιοίκησης σε δύο επίπεδα: «Πρώτον στο επίπεδο της ενημέρωσης. Εσείς μπορείτε να μιλήσετε πολύ καλύτερα τη γλώσσα των τοπικών κοινωνιών και να εξηγήσετε όχι τόσο στους μεγαλύτερους αλλά κυρίως στους νεότερους συμπολίτες μας, γιατί η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης. Με το να προσέχουν οι νέοι δεν προστατεύουν μόνο τους εαυτούς τους από μία ασθένεια που μάλλον δεν θα τους επηρεάσει πολύ, αλλά φροντίζουν και τους φίλους τους, κυρίως τους γονείς τους τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους», τόνισε και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο είναι να μας βοηθήσετε στους ελέγχους οι οποίοι πρέπει να γίνουν ώστε να σιγουρευτούμε ότι ειδικά στον τομέα της εστίασης και της διασκέδασης τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει τηρούνται και τηρούνται στο ακέραιο».

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως αν αναγκαστούμε να βάλουμε κάποιες περιοχές στο «κόκκινο», θα υπάρχει οικονομική στήριξη. «Ο υπουργός Οικονομικών έχει εξαγγείλει το πακέτο στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας για τους Δήμους οι οποίοι θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία, θέλουμε να αποφύγουμε προφανώς να είναι περισσότεροι, για λόγους ευνόητους, αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι κανείς δεν πρόκειται να μείνει απροστάτευτος», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε τέλος την πρόθεση να παραμείνει ανοιχτό το λιανεμπόριο και στην «κόκκινη» κατηγορία, εξηγώντας ότι «δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα