back to top
17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

17.4 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κοινό μήνυμα καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας από Μητσοτάκη – Αναστασιάδη – Αλ Σίσι

Διαβάστε επίσης

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας αξιολόγησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατά την συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία όπου διεξάγονται οι εργασίες της 8ης Συνόδου Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου.

Οι δύο ηγέτες συζητήθηκαν επίσης για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες από την τουρκική πλευρά σε σχέση με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ενώ επισημάνθηκε ότι η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε  ότι «έχουμε κάθε λόγο και οι δύο να είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πια στην Ευρώπη μία διαφορετική αντίληψη για το ποιος είναι ο ταραχοποιός στη γειτονιά και γιατί οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά αφορούν συνολικά στα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «γνωρίζουμε και οι δύο ότι χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια προκειμένου να αλλάξουμε πολιτικές και απόψεις οι οποίες είχαν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για το επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται πολύ συστηματική δουλειά για να μπορούμε να πετυχαίνουμε και στα συμβούλια τα συμπεράσματα τα οποία τελικά είναι προς όφελος της Ελλάδος και της Κύπρου, αναγνωρίζοντας πάντα, ότι στα Συμβούλια αυτά απαιτείται  ομοφωνία».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχημένο» το σχήμα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου Αιγύπτου, και επισήμανε ότι τις τρεις χώρες τις ενώνουν πολλά και «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε επ ωφελεία των λαών μας, αλλά και της ευρύτερης ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τόνισε εξάλλου ότι αυτή η τριμερής είναι εξαιρετικά επίκαιρη λόγω του φορτισμένου κλίματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για μία σημαντική και αρκούντως επίκαιρη σύνοδο ενόψει των όσων τεκταίνονται στη γειτονιά μας, έκανε λόγο ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος εξήρε την άψογη και άριστη συνεργασία και τη στήριξη που έχουμε στα διεθνή φόρα, «αλλά ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν και εφόσον συνέρχεται και ιδιαίτερα όταν ασχολείται με τις παραβιάσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, της Ελλάδος και όχι μόνο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι έχει εκφράσει στο νέο τουρκοκύπριου ηγέτη «την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα να συμμετάσχει στην οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία ο Γενικός Γραμματέας ήθελε συγκαλέσει, προκειμένου να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος έτσι ώστε επιτέλους να επικρατήσει πραγματική ειρήνη, τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή».

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα «οι θέσεις που διατυπώθηκαν μέχρι σήμερα από τον τουρκοκύπριο ηγέτη να μην είναι και η τελική επιδίωξη», ενώ τόνισε ότι  ενόσω εκκρεμεί η συνάντηση την οποία έχουμε συναποφασίσει να γίνει την επόμενη εβδομάδα και ενόψει των πρωτοβουλιών του Γενικού Γραμματέα δεν θέλει να προβαίνει σε δηλώσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν το κλίμα.

«Αυτό που λέω είναι ότι εμείς παραμένουμε σταθεροί στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι λειτουργική και συνεπώς βιώσιμη, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά βεβαίως και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρα μέλος της οποίας είμαστε και θα παραμείνουμε και μετά την κρίση», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών,  Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Την ικανοποίησή τους για την υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Αιγύπτου  Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της 8ης Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.

Μητσοτάκης – Ελ Σίσι : Τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις

«Έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη και θέλω να πιστεύω ότι είναι μία συμφωνία οδηγός για το πώς μπορούν να επιλυθούν και άλλα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις κατά την έναρξη της συνάντησης, η οποία ήταν η πρώτη των δύο ηγετών μετά “την σημαντικότατη υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών για την οποία- όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός- ” και οι δυο μας εργαστήκαμε πολύ και αποτελεί ένα τόσο σημαντικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις, πολιτικές και οικονομικές, αλλά και για την σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, υπήρξε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η κοινή αντίληψη όσον αφορά στην επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη, βάσει των  Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων όσον αφορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Λιβύη, ενω η  Ελλάδα επιβεβαίωσε την επιθυμία της να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη Λιβύη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου υπογράμμισε ότι «η κύρωση της συγκεκριμένης συμφωνίας από τα κοινοβούλια στην πραγματικότητα αντανακλά την επιτυχία της ίδιας της συμφωνίας αλλά και τις αναμενόμενες προσδοκίες από την συγκεκριμένη συμφωνία».

«Εμείς ευελπιστούμε όλα τα θέματα να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «πάντα η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διακατέχονταν από πνεύμα συνεργασίας». «Γι’ αυτό λέμε ότι οι σχέσεις μεταξύ μας είναι ιστορικές, διαχρονικές», πρόσθεσε και σημείωσε ότι  «τώρα προσβλέπουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων».

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα