back to top
16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

16.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα. Μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ζητείται από την Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία να ασκήσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ενώ ζητείται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ. Το συγκεκριμένο αίτημα δήλωσε ότι στηρίζει και ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφέροντας ότι η “η περίοδος της διπλωματίας έχει παρέλθει”. Την ίδια ώρα, για “μπαταριές στον αέρα” και “επικοινωνιακό πυροτέχνημα εσωτερικής κατανάλωσης”, κάνουν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και Φώφη Γεννηματά. “Τα “αιτήματα” της ελληνικής κυβέρνησης δεν ακυρώνουν τις στρατηγικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τα παζάρια που γίνονται για πολλά ζητήματα”, σχολιάζει το ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Oruc Reis και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία βρέθηκαν εντός των 12 ν.μ. από το Καστελόριζο. Αυτήν την ώρα, βρίσκονται εκτός, πλέοντας νότια και ανατολικά.

…Στη Διεθνή Σύμβαση του 1979 για την θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε η Τουρκία. Επαναλαμβάνει δε τη θέση του Βερολίνου για επίλυση των “αμφιλεγόμενων”, όπως τα χαρακτηρίζει “ζητημάτων” στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο μέσω διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Σημειώνεται ότι η Διεθνής Σύμβαση του 1979 προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης για τις εθνικές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα θα πρέπει να καθοριστούν από τα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα κράτη μέσω συμφωνίας μεταξύ τους.

…Στο μεταξύ, σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Έντι Ράμα.

…Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, όπως ανέφερε ο κ. Τατάρ. Της συνάντησής του με τον κ. Αναστασιάδη θα προηγηθεί συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν. “Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη διαπραγματεύσεων”, τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίσα Φερέιρα.

Πρωτοφανής εξέλιξη στη δίκη της ΧΑ, καθώς η Πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, έθεσε θέματα μείζονος σημασίας για την αξιοπιστία και την αμεροληψία της Εισαγγελέως. Όπως ανέφερε η κ. Λεπενιώτη, η Εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, κάνοντας τις προτάσεις της για τις αναστολές, δεν αναφέρθηκε στην ύπαρξη ποινικών μητρώων για σοβαρές πράξεις για 11 καταδικασθέντες, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό. Κατόπιν τούτου, η Πρόεδρος κάλεσε την εισαγγελέα, να συμπληρώσει την πρόταση της, τοποθετούμενη εκ νέου. Η εισαγγελέας επέμεινε στην πρόταση της περί αναστολής της ποινής για όλους τους καταδικασθέντες και το δικαστήριο διέκοψε για αύριο, προκειμένου να προσκομιστεί το βούλευμα για την υπόθεση του Γιάννη Λαγού, καθώς οι συνήγοροί του ανέφεραν, ότι τελικώς με βούλευμα επί του θέματος αυτού, έχει δικαιωθεί.

Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακαλείται η απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για την παρουσία περιορισμένου αριθμού φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, δεδομένης της αύξησης κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη, καθώς, κάτι τέτοιο θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες. Για “αλαλούμ, κινήσεις πανικού της κυβέρνησης και καψώνια Μητσοτάκη στους υπουργούς του”, έκανε λόγο ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Νικολαϊδης.

…Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έκαναν εμβόλιο κατά του Covid-19, αν η κυβέρνησή τους ή ο εργοδότης τους το συνιστούσαν, έδειξαν σήμερα τα αποτελέσματα παγκόσμιας δημοσκόπησης. Συγκεκριμένα, περίπου το 71,5% αυτών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση είπαν ότι θα ήταν πολύ ή κάπως πιθανό να κάνουν εμβόλιο και 61,4% ανέφεραν ότι θα δέχονταν τη σύσταση του εργοδότη τους να το κάνουν.

Την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, για δεύτερη φορά με 15ετές ομόλογο, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι θα επιδιωχθεί επιτόκιο μικρότερο του 1,91% της πρώτης εξόδου. Πρόγραμμα ύψους 450 εκ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών εταιρειών στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας ενέκρινε η Κομισιόν.

Το νέο κοινωνικό κατάστημά του, Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο και Κατάστημα Παιχνιδιών, ίδρυσε και ξεκίνησε να λειτουργεί ο δήμος Αθηναίων, στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερα από τον Κώστα Κορέλλη…

 

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια του νομού, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, έως 7 μποφόρ στα ανατολικά. Μέγιστη θερμοκρασία 21 βαθμοί Κελσίου – 20 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα