back to top
21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

21.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Ήπια πανελλαδική αύξηση – Ενδείξεις σταθεροποίησης στην Αττική

Διαβάστε επίσης

«Ήπια αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η επιδημία κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα και η Αττική παραμένει στο επίκεντρο, αλλά έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης, κάτι όμως που θα φανεί αρκετές μέρες αργότερα», δήλωσε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, στην οποία έγινε και η παρουσίαση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη Λοίμωξη covid-19 από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά.

Ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης απηύθυνε και πάλι έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας γιατί χωρίς την εφαρμογή αυτών των μέτρων τότε η επιδημία θα μπει σε επιθετική φάση, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αναφερόμενος στη θεραπεία της λοίμωξης με τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων, τόνισε ότι φαίνεται να είναι εξαιρετική όταν χορηγείται στα πρώτα στάδια της νόσου και έδωσε ως παράδειγμα τη θεραπεία της λύσσας.

Όταν χορηγείται αμέσως μετά το δάγκωμα μολυσμένου σκύλου, τότε η θνησιμότητα πέφτει στο 0% και το προφίλ ασφαλείας της συγκεκριμένης θεραπείας είναι εξαιρετικό. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Γ. Μαγιορκίνης η θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν θα είναι άμεσα προσβάσιμη και ούτε σε μεγάλες δόσεις.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας της χώρας

Οι 74 περιοχές της χώρας «χρωματίζονται» ανάλογα με το επίπεδο των κρουσμάτων και της ανάγκης λήψης έκτακτων τοπικών μέτρων.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό (https://covid19.gov.gr) περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας:

Επίπεδο 1: ετοιμότητας,
Επίπεδο 2: επιτήρησης,
Επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και
Επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιοποιώντας την πείρα της πρώτης φάσης της πανδημίας, καθώς και τα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί, η ελληνική κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή, κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, στοχευμένα τοπικά μέτρα για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr. Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

«Γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης: γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη», σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης.

«Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα.

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.

Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή. Κλείνω με μια απαραίτητη αναγνώριση, που παράλληλα είναι και προτροπή: ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών – συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up.

Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα