back to top
22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ιστορική απόφαση: Ένοχα τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση – Επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Διαβάστε επίσης

Εγκληματική οργάνωση και με την σφραγίδα της Δικαιοσύνης είναι το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Αυτό είναι το δια ταύτα της ιστορικής απόφασης που ομόφωνα ελήφθη μετά από διαδικασία 5,5 ετών και ανακοίνωσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας Μαρία Λεπενιώτη.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση η οποία έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της χώρας επτά πρώην βουλευτές της ΧΑ κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο . Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάμντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματιής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλλιεργατών ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθών το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο, λόγω παραγραφής.

Το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Γερμενή, Κασιδιάρη, Μιχαλολιάκο, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα. Τέλος το δικαστήριο κατά περίπτωση έκρινε ενόχους 8 κατηγορούμενους για παράνομη ολποκατοχή. Η εκφώνηση της απόφασης έγινε δεκτή με χειροκροτήματα ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα βγήκε έξω από το ακροατήριο φωνάζοντας και κλαίγοντας προς τους συγκεντρωμένους. «Γιε μου τα κατάφερες» και ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της κόρης της.

Λόγο για απόδοση δικαιοσύνης κάνει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Αναγνώριση ελαφρυντικών ώστε να επιτύχουν και ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση ζητούν με τις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι των κατηγορουμένων.

Ενδεικτικά, η υπεράσπιση του Γ. Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προανήγγειλαν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο, αλλά η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων επί των ελαφρυντικών. Η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Μιχαήλ Αρβανίτη ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του σύννομου βίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα άτομα που τήρησαν στο έπακρο τους περιοριστικούς όρους που του επεβλήθησαν.

Αντίστοιχα, για τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ζητήθηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, καθώς υπηρέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και είχε άριστη συμπεριφορά, αλλά και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Γιώργος Γερμενής διεκδικεί επίσης το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Η Ελένη Ζαρούλια ζήτησε μέσω του δικηγόρου της την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. «Είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου με τέτοιο αξίωμα να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Ο Έλληνας βουλευτής είναι ένας ξεχωριστός μεταξύ των πολιτών», σύμφωνα με τον νομικό της παραστάτη.

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος αιτήθηκε την αναγνώριση των ελαφρυντικών του σύννομου βίου και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας δίκης.

«Ο κύριος Κασιδιάρης είναι ένα παρεξηγημένο πρόσωπο, αρνητικά προβεβλημένο. Υπήρξε ένας ορυμαγδός κυνηγητού σε βάρος του, ένα κυνήγι μαγισσών» υποστήριξε ο δικηγόρος του τονίζοντας ότι οι αθωωτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για άλλες υποθέσεις με κατηγορούμενο τον ίδιο, το αποδεικνύουν.

Ο Ιω. Λαγός, ευρωβουλευτής και καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης. Ο συνήγορος του αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιω. Λαγού υποστηρίζοντας ότι «μέχρι σήμερα προάγει τα συμφέροντα της Ελλάδος, νόμιμα με πολιτικά μέσα μέσω της Ευρωβουλής».

Τρία ελαφρυντικά ζήτησε μέσω του δικηγόρου του ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αυτά του σύννομου βίου του, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και της μη εύλογης διάρκειας της δίκη

Αναφορικά με το σύννομο βίο, υποστήριξε πως ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν έχει  καμία καταδίκη. «Εχει παράξει έργο και ας μην είναι αρεστός. Δημιούργησε ένα πολιτικό φορέα. Βοήθησε κόσμο” αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, η αστυνομία προχώρησε σε δύο προσαγωγές για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στη συμβολή των οδών Λουκάρεως και Αλεξάνδρας έξω από το εφετείο.

Μίνα Μουστάκα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα