18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Athens Democracy Forum- “Η Δημοκρατία εν καιρώ κρίσης” και “Ο πόλεμος της Πληφοφόρησης”

Διαβάστε επίσης

Δεύτερη μέρα για το Athens Democracy Forum με τίτλο «Η Νέα (Αντι) Κανονικότητα», που για πρώτη φορά έχει υβριδική μορφή.

Μεταξύ των θεματικών διαλόγων που συγκέντρωσαν ο ενδιαφέρον σήμερα είναι:

Η Δημοκρατία εν καιρώ κρίσης και ο Πόλεμος της Πληροφόρησης.

Στην ενότητα “Η Δημοκρατία εν καιρώ κρίσης” συμμετείχαν ακαδημαϊκοί, αλλά και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κα, Ντουμπράβκα Σουίτσα – Αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και δημογραφική πολιτική της ΕΕ- επισήμανε ότι το μέλλον της Ευρώπης βασίζεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη.  Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε χριεα΄ζεται περσσότερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, στην διακυβέρνηση τόσο των χωρών τους όσο και περισσότερη εμπλοκή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. “Οι άνθρωποι αισθάνονται παραγκωνισμένοι” είπε χαρακτηριστικά.  Η κα. Σουίτσα τόνισε ότι οι προτεραιότητες της ΕΕ για τη Δημοκρατία είναι περισσότερη συμμετοχή, περισσότερη διαφάνεια και αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η υγεία και ο ρατσισμός. “Δεν θα αφήσουμε κανέναν σε καμία χώρα να νιώθει εκτός θεσμών”, συμπλήρωσε.

Και οι υπόλοιποι ομιλητές συμφώνησαν με την άποψη ότι η Δημοκρατία παγκοσμίως βρίσκεται σε κρίση και ότι πρέπει να ανανεωθούν οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που την ταλανίζουν.  Χαρακτηριστικά η κα. Xίντ Ζιάν, Πρόεδρος και Διευθ. Σύμβουλος της Generation Politique, είπε ότι  “δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή στα κοινά.  Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη τότε υπάρχει πρόβλημα”.  Ο κ. Καράς Ζαμόρα, Γενικός Γραμματέας της IDEA International, αναφέρθηκε σε μη-δημοκρατικές τακτικές που ακολούθησαν στον καιρό της πανδημίας οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και ειδικότερα τόνισε ότι ο Ζαίρ Μπολσονάρου και ο Λόπεζ Ομπράντορ είναι ηγέτες που υποβίβασαν την δημόσιο υγεία για να τονίσουν τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν αλλά και καθυστέρησαν να λάβουν μέτρα προστασίας της υγείας προς όφελος του κέρδους.

Τέλος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης κ. Kισόρ Μουχμπουμπάνι υπογράμμισε ότι οι χώρες της Ανατολικής Ασίας δεν είναι σε τόσο μεγάλη κρίση πολιτεύματος, διότι υπάρχει ακόμη μία ισορροπία μεταξύ του “αόρατου χεριού” που κινεί τα νήματα στις αγορές και του “ορατού χεριού” της διακυβέρνησης στις χώρες αυτές (ενώ π.χ. στις ΗΠΑ που αποτελούν το μοντέλο Δημοκρατίας που χρησιμοποιήθηκε για την μετάβαση από τον απολυταρχισμό στη δημοκρατία στις χώρες αυτές, πλέον κυριαρχεί η διαφθορά και κυβερνά το 1% των πλουσίων), ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στις χώρες αυτές υπάρχει εμφανής σεβασμός στους θεσμούς.  “Η Δημοκρατία στην Ασία δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση σε αυτό” είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Η ενότητα “Ο πόλεμος της Πληροφόρησης” απασχόλησε το Athens Democracy Forum το μεσημέρι.
Τους τελευταίους μήνες διεξάγεται ένας πόλεμος μεταξύ των social media, των χρηστών και των κυβερνήσεων. Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος μίας κυβέρνησης ώστε να διασφαλίζει στους πολίτες ότι οι διάφορες πλατφόρμες του παρέχουν με ασφάλεια σωστή πληροφόρηση; Ποια τα εργαλεία που έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους;

Η Υπουργός Στρατηγικής Πολιτικής του Ισραήλ, κα. Ορίτ Φαρκάς-Χάκοεν είπε ότι πρέπει να μην αφήνουμε την κακή χρήση της Ελευθερίας της Έκφρασης να επεκταθεί, μέσω βίας (λεκτικής ή οπτικής) αλλά και μηνυμάτων μίσους και ρατσισμού. “Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τη δύναμη, αλλά έχουν και την ευθύνη της διασποράς ειδήσεων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής νομοθεσία αλλά και επαρκής διαφάνεια για την προστασία των πολιτών από μηνύματα μίσους και αυτό πρέπει να γίνει σε όλον τον κόσμο η προτεραιότητα (όπως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ισραήλ) για την προστασία της Ελευθερίας της Έκφρασης”.

Ο κ. Ντάν Σαφέτ, δικηγόρος στο Εφετείο του Παρισιού στη Γαλλία, είπε ότι στην Ευρώπη η μόνη χώρα που έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το θέμα του “πολέμου της πληροφόρησης” είναι η Γερμανία, η οποία έχει δημιουργήσει ένα νόμο κατά του μίσους (2018) με την οποία καθιστάται η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης υπεύθυνη για το περιεχόμενο που προβάλει από την πρώτη στιγμή που συμπεριλαμβάνεται η πληροφορία σε αυτή και όχι από τη στιγμή που ανιχτευτεί από τους μηχανισμούς προστασίας του μέσου.  Τόνισε ωστόσο ότι παρά την συμμετοχή λύσεων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης ή και της πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού που ασχολείται αποκλειστικά με την διαχείριση της πληροφορίας σε πλατφόρμες όπως το Τwitter και το Facebook, οι πλατφόρμες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ελέγχουν το περιεχόμενο τους έγκαιρα ή στο 100%.

Με αυτή την τοποθέτηση συμφώνησε και ο κ. Βίνσεντ Βαν Ράσμεκ, Διευθ. Σύμβουλος της CitizenLab, o οποίος πρόσθεσε ότι λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης και καταχώρησης της πληροφορίας θα ήταν η λειτουργία μίας κυβερνητικής πλατφόρμας μέσω της οποίας ο χρήστης οποιασδήποτε πλατφόρμας κοινωνιής δικτύωσης για να μπορεί να “ανεβάσει” κάποιο σχόλιο, να πρέπει πρώτα να έχει πιστοποιηθεί.  Ωστόσο τόνισε ότι εκεί εγείρονται θέματα όπως τα προσωπικά δεδομενα κλπ. που κάθε χώρα χειρίζεται διαφορετικά.

 

Αθηνά Κορλίρα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα