back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ν. Δένδιας: Ο συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου ισχυρό όπλο και πολύ καλός οιωνός ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Διαβάστε επίσης

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας ενόψει του κρίσιμου διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημά της» να υπάρξουν κυρώσεις «στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ προσέθεσε ότι «ο συντονισμός μας -Ελλάδας και Κύπρου- είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο και ένας πολύ καλός οιωνός ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»

Από την πλευρά του ο κ Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «η επαφή και ο συντονισμός γίνεται μεταξύ ημών και των συνεργατών μας σε καθημερινή βάση. Ειδικότερα λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπως προκύπτουν από την αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων είναι καθημερινή».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε «λεπτομερώς» τον Κύπριο ομόλογό του «και για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματικά ευελπιστούμε όταν ξεκινήσουν να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε ουσιαστικές εξελίξεις, όπως επίσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημά της να υπάρξουν νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων αυτών, που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων» τόνισε ο κ Δένδιας.

Αυτό άλλωστε είναι το συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «παράλληλα παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοικτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί».

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει ένα κατάλογο μέτρων, ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες θα υπάρξουν επιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Επιθυμία μας βεβαίως», υπογράμμισε, «παραμένει αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν».

Ο Κύπριος ομόλογός του επεσήμανε πως «παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω της συμπεριφοράς και της προσέγγισης της Τουρκίας», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι «στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα».

«Ο διάλογος», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης «νοουμένου ότι υπάρχει πραγματική θέληση και βούληση από όλους -και μακριά από τη διπλωματία των κανονιοφόρων- μπορεί να φέρει αποτελέσματα, και πραγματικά ευελπιστούμε να επικρατήσουν σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τέτοιες συνθήκες που να επιτρέπουν τον διάλογο και την επίλυση των όποιων διαφορών μέσω αυτού».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα