back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πότε θα καταβληθούν αναδρομικά και συντάξεις- εξπρές

Διαβάστε επίσης

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους αλλά και η έκδοση συντάξεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ σταδιακά εφαρμόζεται το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης συντάξεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, ο…οδικός χάρτης των συντάξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Εντός των επομένων ημερών θα καταβληθούν σε περίπου 7.500 δικαιούχους οι αυξημένες συντάξεις χηρείας, οι οποίες θα υπολογιστούν στο 70% της σύνταξης του θανόντος αντί του 50% που ίσχυε, καθώς και τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, θα καταβληθούν σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων, ύψους 1,4 δις ευρώ, βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι αποδεχθούν το ποσό που θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους, δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλα ποσά (επικουρικές, δώρα κά).

Από την πρόβλεψη αυτή, εξαιρούνται α) οι δικαιούχοι υπέρ των οποίων έχουν εκδικαστεί μεγαλύτερα ποσά και β) εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων υποθέσεις.

Εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να καταβληθούν, επίσης, τα αναδρομικά που προέκυψαν για όσους έχουν λάβει προσωρινή σύνταξη από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και μετά. Οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας, αυξάνονται στο 80% του μέσου μισθού των δικαιούχων, από το 50% που ήταν.

Για όσους προέρχονται από ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η προσωρινή σύνταξη διαμορφώνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματός τους κατά το τελευταίο 12μηνο του εργασιακού τους βίου. Ανάλογη αύξηση, θα γίνει και για όσους είναι δικαιούχοι σύνταξης θανάτου, αλλά λαμβάνουν ακόμα προσωρινή.

Το Νοέμβριο, αναμένεται να καταβληθούν οι αυξήσεις των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις θα ανέλθουν στο 75% και θα δοθούν και αναδρομικά για εννιά μήνες.

Έως το τέλος του έτους, προγραμματίζεται να χορηγηθούν και τα αναδρομικά που προκύπτουν από τους νέους, βελτιωμένους συντελεστές αναπλήρωσης. Στην περίπτωση αυτή, θα δοθούν αναδρομικά 14 μηνών σε δικαιούχους με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας.

Συντάξεις – εξπρές

Παράλληλα, προωθούνται οι διαδικασίες για την ψηφιακή έκδοση των συντάξεων.

Ήδη, έχουν ενταχθεί στο σύστημα “ΑΤΛΑΣ” οι συντάξεις χηρείας και οι συντάξεις των αγροτών, ενώ με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού υπολογίζεται ότι θα εκδίδεται ψηφιακά το 80% έως 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Η ένταξη των συντάξεων στο νέο σύστημα, θα γίνει ως εξής:

Συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, από τον Μάρτιο του 2021 και μετά.

Συντάξεις γήρατος μισθωτών, δημοσίου και μηχανικών, από τον Αύγουστο του 2021 και μετά.

Συντάξεις γήρατος ελεύθερων επαγγελματιών, νομικών και εργαζομένων στον Τύπο, από τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα