12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ελληνικά Ιστορικά Σκάφη σε τρισδιάστατη απεικόνιση στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Διαβάστε επίσης

Την ανάδειξη και υλικοτεχνική τεκμηρίωση της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ναυτικής ιστορίας επιχειρεί το έργο ΝΑΥΣ, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΝΑΥΣ

Το έργο ΝΑΥΣ στοχεύει να αναδείξει τη ναυπηγική κληρονομιά της Ελλάδας με την χρήση νέων τεχνολογιών αιχμής. Ιστορικά και παραδοσιακά ναυπηγήματα θα καταγραφούν ψηφιακά και θα αποτυπωθούν με πιστή και λεπτομερή τρισδιάστατη απεικόνιση. Το ψηφιοποιημένο υλικό με την ανάλογη τεκμηρίωση θα αποτελέσει τη βάση για το Ψηφιακό Αποθετήριο Ελληνικών Ιστορικών/Παραδοσιακών Σκαφών. Προγραμματίζονται επίσης τρεις εκθέσεις για το κοινό με κοινό παρονομαστή την ανάδειξη της ναυπηγικής τέχνης.

Συντονιστής του έργου είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικός υπεύθυνος το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η εταιρεία Green Maritime Technologies, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.

Οι εκθέσεις

Οι τρεις εκθέσεις πρόκειται να ανοίξουν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου και ψηφιακά στην ιστοσελίδα του. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τρισδιάστατα (3D printed) αντίγραφα επιλεγμένων ναυπηγημάτων και να συμμετέχουν σε διαδραστικές εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 480 π.Χ.

Βασιζόμενη σε ιστορική τεκμηρίωση και κάνοντας χρήση τεχνολογιών αιχμής, η έκθεση εστιάζει στην παρουσίαση της περίφημης τριήρους το πολεμικό πλοίο της κλασικής αρχαιότητας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της ναυμαχίας.

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί ψηφιακά και εικονικά στις ενότητες της έκθεσης, και να έρθει σε επαφή με το ειδικά κατασκευασμένο τρισδιάστατο μοντέλο του πλοίου. Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές εφαρμογές.

Η τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση της γεωμετρίας της τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ έγινε στις  6 & 7 Αυγούστου 2020 στον Φλοίσβο, όπου ελλιμενίζεται, με την ευγενική παραχώρηση άδειας από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η ψηφιακή αποτύπωση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο 3D laser scanning από την εταιρεία GMT, εταίρο του έργου ΝΑΥΣ, υπό την επίβλεψη του ΕΜΠ.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, 1827

Με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά ναυπηγήματα των πλοίων που έλαβαν μέρος στη Ναυμαχία (3D μοντέλα), και στιγμιότυπα των εχθροπραξιών μέσω εικονικής πραγματικότητας. Η έκθεση για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου εντάσσεται ως ενότητα του έργου ΝΑΥΣ στην επετειακή έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821, ο Αγώνας στη Θάλασσα. Η ελληνική ναυτιλία και η Επανάσταση» η οποία διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Παραδοσιακά και Ιστορικά Σκάφη

Πλαισιωμένα από ιστορική τεκμηρίωση, παραδοσιακά και ιστορικά σκάφη ιδιαίτερης πολιτισμικής σημασίας, θα παρουσιαστούν με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η πιστή και λεπτομερής τρισδιάστατη αποτύπωση και η ανάπτυξη εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας. Παράλληλα με το υλικό της έκθεσης, θα δημιουργηθεί ψηφιακή βάση δεδομένων γεωμετρικών μοντέλων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα