back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17.5 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού μιλούν στον Αθήνα 9.84 με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα

Διαβάστε επίσης

Ο κλάδος του Πολιτισμού και όλοι οι εργαζόμενοι που στηρίζονται σε αυτόν, βρίσκονται εδώ και μήνες αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση. Αναστολή εργασίας σε πολλές περιπτώσεις, πρόβες και προετοιμασία για παραστάσεις που είναι άγνωστο αν και πότε θα πραγματοποιηθούν, επίδομα σε μέρος των εργαζομένων και συνεχείς αλλαγές περιοριστικών μέτρων ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής, είναι μερικά απ’ όσα αντιμετωπίζουν.

Καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό δείχνουν υπομονή και επιμονή, στηρίζοντας τον κόσμο με πολιτιστικές δράσεις μέσω διαδικτύου και σε φυσικούς χώρους όλο το καλοκαίρι όπου ήταν εφικτό, αλλά και διαμαρτυρόμενοι για την αντιμετώπιση και στοχοποίηση του κλάδου από το Κράτος, με πορείες και συγκεντρώσεις.

Ο Αθήνα 9.84 παρακολουθεί τις εξελίξεις και μιλά με ανθρώπους του Πολιτισμού που εργάζονται στο Θέαμα/Ακρόαμα, (Κατερίνα Σταματάκη, Βασίλης Παρασκευόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Μαυρογεωργίου), με αφορμή τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στην Αττική και σε άλλες περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

«Αυτό που συμβαίνει αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας» τόνισε στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη, αναφερόμενη στη αναστολή όλων των συναυλιών στην Αττική έως τις 4 Οκτωβρίου, πριν τα νέα μέτρα κλείσουν και τα ανοιχτά θέατρα.

«Δεν θέλουμε να μπούμε σε αντιπαλότητα με τους συναδέλφους μας στο θέατρο. Θέλουμε όλοι να εργαζόμαστε» υπογράμμισε η κ. Σταματάκη, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβέρνησης.
Ερωτηθείσα για τα αιτήματα του κλάδου η κ. Σταματάκη σημείωσε: «αναζητούμε αποζημιώσεις των καλλιτεχνών και των εταιριών παραγωγής που επλήγησαν από την ακύρωση των συναυλιών, ειδικά στην Αττική, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, εξαιτίας της πανδημίας. Οι περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο, ήταν προγραμματισμένες για αυτό το 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου. Είναι μεγάλο πλήγμα για εμάς αυτή η αιφνιδιαστική απόφαση».
Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά : «Πρέπει να λειτουργήσουν τον χειμώνα οι χώροι πολιτισμού, ακόμη και στα όρια του βιώσιμου. Είναι πολύ σημαντικό και για την ψυχική υγεία να ανοίξουν, ώστε να υπάρχει μια κανονικότητα και ας είναι και επιτηρούμενη».

 

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Βάσια Μπακετέα δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το μέτρο έχει σοβαρά προβλήματα αιτιολόγησης, εμείς από την άλλη πλευρά δεν ζητάμε για λόγους λειτουργίας του επαγγέλματος μας να παραβιαστούν πρωτόκολλα ή να κινδυνεύσει η υγεία του κόσμου, όμως από την άλλη πλευρά, θεωρούμε ότι πρέπει να πάρει σοβαρά την ευθύνη του το Υπουργείο και να καλύψει όλο αυτόν τον κόσμο που είναι σε απόγνωση, να καλύψει την επιβίωση του. Αυτά τα μέτρα ζητάμε, η κυβέρνηση σε αυτό μας το αίτημα, μας κοροϊδεύει…. …Εμείς συζητάμε τι θα γίνει για τις επιτακτικές ανάγκες επιβίωσης του 80% του κόσμου που είναι σε απόγνωση».
Αναφερόμενος στην προηγούμενη ανακοίνωση που ανέστειλε την πραγματοποίηση συναυλιών ενώ άφηνε ανοιχτά τα θέατρα, ο κ.Παρασκευόπουλος πρόσθεσε: «Εμείς δεν καταλαβαίνουμε γιατί σε έναν ανοιχτό χώρο δεν καλύπτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τις συναυλίες, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχουμε κανένα διχασμό απέναντι στους ηθοποιούς, στους συναδέλφους που εργάζονται στο θέατρο, οι οποίοι μας στηρίζουν, και εμείς στηρίζουμε και τους αγώνες και των ηθοποιών. Δεν υπάρχει κανένας διχασμός. Και αν έχει η Κυβέρνηση αυτήν την επιδίωξη, θα αποτύχει».

 

«Μακάρι ο πολιτισμός να μη θεωρηθεί περιττή πολυτέλεια και να μπορέσουμε να εργαστούμε- έστω και με περιορισμούς- με λογική και ασφάλεια για όλους», Μίλτος Πασχαλίδης

Ο Μίλτος Πασχαλίδης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής, μίλησε στη Νάνσυ Αγγελοπούλου για τις συνέπειες των αποφάσεων που αφορούν στον Πολιτισμό.

«Τα νέα μέτρα απλώς μας πάγωσαν.
Τρίτη 15/9 μας είπαν οτι για τις επόμενες 15 μέρες θα παίζουμε με πληρότητα 50%- κομμένο το τσιγάρο και το αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους.
Είπαμε, οκ, δεν καταλαβαίνουμε γιατί τους πειράζει το αλκοόλ και το τσιγάρο στην ύπαιθρο, αλλά τουλάχιστον φοράμε μάσκες και πάμε να σώσουμε ό,τι σώζεται απ’ τον Σεπτέμβρη.
Παρασκευή 18/9 λουκέτο μόνο στις συναυλίες.
Μετά κλείνουν και τα θέατρα.
Το μέλλον φαντάζει ζοφερό.
Από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, έχουμε εργαστεί με ένα σωρό εμπόδια και τρικλοποδιές, σκάρτους δύο μήνες.
Δυό μήνες απ τους οκτώ.
Δεν ξέρω άλλο κλάδο να είναι έξι μήνες σε αναστολή εργασιών με αποζημίωση συνολικά 1300 ευρώ- που κι αυτή δεν την πήραν όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονται στο θέαμα – ακρόαμα..
Περιμένουμε με κομμένη ανάσα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του χειμώνα. Που η κοινή λογική λέει οτι θα είναι ακόμα πιο αυστηρά απ τα καλοκαιρινά.
Μακάρι ο πολιτισμός να μη θεωρηθεί περιττή πολυτέλεια και να μπορέσουμε να εργαστούμε- έστω και με περιορισμούς- με λογική και ασφάλεια για όλους».

 

«Όταν θεραπευτεί ο ο νέος αυτός ιός όλοι οι άλλοι ιοί θα παραμείνουν ενεργοί και θα συνεχίσουν να απασχολούν το θέατρο που προς το παρόν κάνει διάλειμμα και προσπαθεί να υπάρξει όπως μπορεί», Βασίλης Μαυρογεωργίου

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Μαυρογεωργίου, μίλησε στη Νάνσυ Αγγελοπούλου αναφερόμενος στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία στον κόσμο και στο Θέατρο:

«Τον τελευταίο καιρό βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία προσπαθούμε να προσαρμοστούμε και να επιβιώσουμε. Η ζωή μας αλλάζει κάθε μέρα. Η δυσκολίες αυτής της μεταβατικής φάσης είναι πολλές και ελπίζουμε πως όλο αυτό θα τελειώσει γρήγορα και κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα. Πολλές λέξεις στο καθημερινό μας λεξιλόγιο που δεν χρησιμοποιούσαμε και τόσο συχνά έχουν γίνει υπερβολικά επαναλαμβανόμενες: μάσκα, αντισηπτικό, τεστ, απόσταση ασφαλείας, όρια πληρότητας, ΜΕΘ, επιβαρυμένο φορτίο, lockdown. Βέβαια θα περίμενε κανείς ότι αυτός ο καινούργια ιός θα γεννούσε και πολλά καινούργια ζητήματα που θα μας απασχολούσαν. Στην πραγματικότητα όμως τα προβλήματα λόγω του COVID-19, πέρα από τα προφανή, είναι τα αιώνια προβλήματα που απλώς αναμοχλεύονται μέσα στην διάρκεια της πανδημίας. Η ισότητα των δύο φύλων, η θέση της γυναίκας και το γενικότερο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας στην περίοδο της καραντίνας, ο ρατσισμός και όλες οι αναφορές σε απρόσεκτους μετανάστες που έχουν καταλάβει τις ΜΕΘ, η πάλη των τάξεων και οι άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα να επιβιώσουν χωρίς επιδόματα και τέλος η αδιαφορία της εξουσίας που το πρώτο της μέλημα είναι να φροντίζει αποκλειστικά την εικόνα της. Όταν θεραπευτεί ο ο νέος αυτός ιός όλοι οι άλλοι ιοί θα παραμείνουν ενεργοί και θα συνεχίσουν να απασχολούν το θέατρο που προς το παρόν κάνει διάλειμμα και προσπαθεί να υπάρξει όπως μπορεί».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα