12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εννέα δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

co-Athens

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo, ο δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ), υλοποιεί την πρωτοβουλία co-Athens, ενώνοντας Αθηναίους πολίτες και πρόσφυγες προς όφελος της πόλης.

Μέσω του co-Athens, εννέα δράσεις ξεκινούν στις γειτονιές της Αθήνας

Συνολικά 50 πρόσφυγες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, με όφελος την εκπαίδευση, την εργασιακή συμβουλευτική και τη στέγαση, ανταποκρίθηκαν στην ανοιχτή δημόσια πρόσκληση του co-Athens και συνεργάστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες με Αθηναίους κατοίκους, διαμορφώνοντας από κοινού δράσεις με προσδοκώμενο θετικό αντίκτυπο για την τοπική κοινωνία. Μέσω της πρωτοβουλίας, οι πρόσφυγες διασυνδέονται με τις ομάδες ενεργών πολιτών και γίνονται μέρος της πόλης.

Οι εννέα παρεμβάσεις που προκρίθηκαν -ύστερα από αξιολόγηση- είναι οι εξής:

Athens Niroo Community:

Μια πρότυπη κοινότητα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για οικιακή χρήση διαμορφώνεται στον Κεραμεικό, το Μεταξουργείο και τον Κολωνό, με την καθοδήγηση της ομάδας Ηλέκτρα Energy.

Μπάλα Πατήσια:

Ένα ανενεργό γήπεδο μπάσκετ και πάρκο στα Κάτω Πατήσια μετατρέπεται σε γήπεδο 5×5 για να φιλοξενήσει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για εφήβους και ενήλικες, από την Umoja Ένωση.

Πρόγραμμα μαγειρικής για όλους:

Μια κινητή pop-up κουζίνα, «ταξιδεύει» στη γειτονιά του Άγιου Ελευθερίου, με την εμπειρία του οργανισμού Zaatar και φέρνει γαστρονομικές δράσεις πολιτισμικής ανταλλαγής και εκπαίδευσης.

Sabar Bar:

Ιστορίες και μύθοι της γειτονιάς των Εξαρχείων μετατρέπονται σε τραγούδια και θεατρικά δρώμενα με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και με την καλλιτεχνική επιμέλεια των θεατρικών ομάδων «Όχι Παίζουμε» και «Fabrica Athens».

Totem Project:

Η Ομάδα Κατοίκων Κολωνού δημιουργεί μια διαπολιτισμική μουσική κοινότητα στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Sport for Athens:

Αθλητικές διοργανώσεις, ξεναγήσεις με θέμα τον αθλητισμό και δράσεις ευαισθητοποίησης με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής διοργανώνονται στον Κεραμεικό, με τη σύμπραξη των «Οργάνωση Γη», «Σχεδία» και «The Syrian & Greek Youth Forum».

Reading DiverCity:

Τη δημιουργία εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τις κοινές εμπειρίες παιδιών Ελλήνων και προσφύγων από τα σχολεία των Εξαρχείων και της Βικτώριας, με στόχο να προβάλλεται στις σχολικές αίθουσες, επιμελείται ο οργανισμός «Διαβάζω για τους άλλους».

Social Circus:

Το Πολιτιστικό Κέντρο Anasa αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνικές performance, τα ακροβατικά και το Θέατρο δρόμου με στόχο την κοινωνική ένταξη, την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για παιδιά και εφήβους, στην περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.

The co-Living Room:

Τo Victoria Square Project σχεδιάζει μαζί με την τοπική κοινότητα της Βικτώριας ένα «πολυπολιτισμικό καθιστικό», που θα λειτουργεί ως ένας ανοιχτός χώρος διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών για θέματα που αφορούν τη γειτονιά, αλλά και την ευρύτερη πόλη της Αθήνας.

«Μέσω του co-Athens, θέλουμε οι δράσεις που επιλέγουμε να ωφελούν τη γειτονιά και τους κατοίκους. Με αυτό το κριτήριο ξεχώρισαν οι εννέα παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τον αθλητισμό και την τεχνολογία μέχρι τον πολιτισμό και την εκπαίδευση», τονίζει η Μελίνα Δασκαλάκη, εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Αθηναίων για θέματα προσφύγων και μεταναστών και πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων.

Το co-Athens συντονίζεται από το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo και της στρατηγικής ένταξης που υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου μοντέλου συνεργασίας-πρότυπο για τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Curing the Limbo (2018-2021)

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Catholic Relief Services (CRS), της International Rescue Committee (IRC) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα