back to top
23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

23.9 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Για μετακίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ. Πάντως, τα πλοία που το συνόδευαν παραμένουν αγκυροβολημένα. Χθες, ο καπετάνιος του πλοίου είχε δηλώσει ότι το πλοίο θα έβγαινε από το λιμάνι για κάποιες δοκιμές, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη νέα του αποστολή στην Αν. Μεσόγειο. Αυτό, ενώ είναι σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, η οποία εκτιμάται ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ απέστειλε η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι η “ρήτρα δημοσιονομικής διαφυγής”, δηλαδή η πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, θα ισχύει και το 2021. Ωστόσο, τονίζεται ότι τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού θα πρέπει να είναι στοχευμένα, με προσωρινό χαρακτήρα και να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Στο μεταξύ, αναθεωρεί προς τα πάνω το μέγεθος της ύφεσης φέτος η ΤτΕ, στο 7,5%, στο βασικό σενάριο, έναντι του 5,5% προηγούμενης πρόβλεψης. Το δυσμενές σενάριο εξακολουθεί να προβλέπει ύφεση στο 9,4%. Η ΤτΕ προβλέπει επίσης ρυθμό ανάπτυξης 5,6% για το 2021. “Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown”, διαβεβαίωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δις ευρώ.

Μέτρα τύπου Μαδρίτης ετοιμάζεται να εφαρμόσει, στο μεταξύ, η κυβέρνηση στην Αττική, καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και ο δείκτης μεταδοτικότητας έχει πλέον υπερβεί το 1. Μεταξύ των μέτρων που είναι στο τραπέζι, ο περιορισμός των μετακινήσεων για τα άτομα άνω των 65 με χρήση SMS και έγγραφες άδειες, η καθολική χρήση μάσκας, τηλεργασία για ποσοστό κοντά στο 60% των εργαζομένων, περαιτέρω μείωση του ποσοστού των ατόμων που εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως πολυκαταστήματα, μείωση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων, περισσότερα τεστ και αυστηρά πρόστιμα και ποινές σε όσους σπάνε την καραντίνα.

“Στην Αττική πρέπει να κάνουμε lockdown τουλάχιστον για 2-3 εβδομάδες. Αν αυτό δεν γίνει, το σύστημα αποκλείεται να αντέξει”, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο πνευμονολόγος, Γιώργος Χειλάς, επιμελητής στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.

…Στο μεταξύ, με ηχητικό μήνυμα, που θα αναπαράγεται από περιπολικά αυτοκίνητα μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, η Αστυνομία θα ενημερώνει τους πολίτες της Αττικής ότι για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων σε πλατείες, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους. Περισσότερα από 60 σχολεία, τα οποία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους είτε εν συνόλω είτε τμήματά τους, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Ενεργοποιείται, την ίδια ώρα, με εγκύκλιο του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η αυτόφωρη διαδικασία και η σύλληψη όσων παρακινούν στη μη χρήση μάσκας, κυρίως στα σχολεία. Μέχρι 10 πλέον οι επισκέπτες ανά μονή στο Άγιο Όρος, όπου έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 10 κρούσματα.

Για αποζημιώσεις με πολύ γρήγορες διαδικασίες σε όσους έχουν πληγεί, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο της πόλης. Επίσης, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και στη συνέχεια συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. “Ο κ. Μητσοτάκης πήγε σαν κλέφτης στην Καρδίτσα, σε μία κλειστή σύσκεψη στο Δημαρχείο. Δεν επέτρεψε σε ΜΜΕ να καλύψουν την επίσκεψη”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν να αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ. Θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες είτε να καταβάλουν την πρώτη από τις 6 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου, είτε να καταβάλουν τις πρώτες δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια επισκέψεις έχουν γίνει από τον περασμένο Μάρτιο στην ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, που συμπλήρωσε έξι μήνες λειτουργίας. Περισσότερα θα μας πει η Μάγδα Μπουλούκου…

Καιρός: Νεφώσεις, κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, αύριο, στην Αττική. Μέγιστη θερμοκρασία 29 βαθμοί Κελσίου – 29 βαθμοί, κι αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα