back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Άκαρπη η συνάντηση των μεταναστριών καθαριστριών με τη γ. γ. του υπ. Εσωτερικών

Διαβάστε επίσης

Στον αέρα παραμένουν οι 47 μετανάστριες καθαρίστριες που απολύθηκαν από δημόσια σχολεία της Αθήνας επειδή δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, προϋπόθεση που θέτει παλαιότερη διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι καθαρίστριες, αργά το μεσημέρι, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο ενώ στην συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ αντιπροσωπείας των καθαριστριών και εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αθηναίων με τη γενική γραμματέα Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη κατέστη σαφές ότι αν και υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στα σχολεία, το νομοθετικό πλαίσιο και ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπουν την επαναπρόσληψή τους.

Έχω 22 χρόνια στην Ελλάδα, εργαζόμουν σε ξενοδοχείο και μετά στην καθαριότητα του υπουργείου Πολιτισμού έπί επτά χρόνια. Έχω τρία παιδιά που έχουν ελληνική ταυτότητα. Ο γιος μου πήγε φαντάρος και εμάς μας διώξανε όπως τα άλογα τα γερασμένα, είπε στον Α984 η κ. Λίβιντα Μπούζι.

Σε απόγνωση είναι και η κ. Ρίτα Μούλια η οποία ήρθε μονιμα στην Ελλάδα το 1996. ” ΑΠό το 1998 δουλεύω νόμιμα με ένσημα. Το παιδί μου έχει γεννηθεί κι έχει μεγαλώσει εδώ. Έχει ελληνική ταυτότητα αλλά εμένα με πετάνε στον δρόμο”.

Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ήδη έχει εγκρίνει ψήφισμα για την επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση των 47 μεταναστριών καθαριστριών, στο πλευρό των οποίων βρέθηκαν και σήμερα εκπρόσωποι των δημοτικών συνδυασμών Ανοιτή Πόλη, ΑΘήνα Είσαι Εσύ, Λαϊκή Συσπείρωση, Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Ανοιχτή Πόλη
“Οι ανάγκες είναι περισσότρες από πέρυσι. Μας άκουσε η γενική γραμματέας πλυν όμως δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πολύ βαρύ νομικό θέμα όσον αφορά στην εργασιακή σχέση και ότι ο ύψος των δαπανών για την καθαριότητα έχει φτάσει στο ταβάνι. Εγώ, αντιθέτως σκεφτόμαι ότι έχει φτάσει στο υπόγειο” δήλωσε η δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη Δέσποινα Αλεβιζάκη.

Αθήνα Είσαι Εσύ
Για ρατσιστική διάταξη έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Αθήνα Είσαι Εσύ Βασίλης Αγγελόπουλος. “Στην συνάντηση που είχαμε μου δημιουργήθηκε ένα ερώτημα: είναι όμηροι οι καθαρίστριες ή η κυβένρηση μπροστά στην αδυναμία της να λύσει το πρόβλημα με δημοκρατικό τρόπο. Μπορεί άνετα να λύσει το πρόβλημα διότι διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο” ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος.

Λαϊκή Συσπείρωση
Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο εκπρόσωπος του δημοτικού συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας Χάρης Βουρδουμπάς. “Δεν πήραμε σαφή και συγκεκριμένη δέσμευση από το υπουργείο. Οι ανάγκες αντιμεωπίζονται ως κόστος, ως γραφειοκρατική διαδικασία” τόνισε και πρόσθεσε: Δεν μπορεί να κινούνται όλα στη λογική της εφαρμοσιμότητας. Η μόνη λύση είναι να μεγαλώσει η πίεση ώστε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Θα είμαστε δίπλα στις καθαρίστριες”.

Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας
“Είναι μια μεγάλη μάχη στην οποία δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω” δήλωσε κατηγορηματικά ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου. “Δεν μας απάντησαν επί της ουσίας, μόνο όταν πιέσαμε αρκετά η απάντηση ήταν ότι “θα ερευνήσουμε τρόπους”. Η γενική γραμματέας έβαλε θέμα δαπανών, μας είπε ότι οι δαπάνες για την καθαριότητα έχουν φτάσει στο ταβάνι”.

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην ΑΘήνα
“Όλα τα σχολεία στέλνουν καθημερινά αιτήματα για την πρόσληψη καθαριστριών. Ήδη, το 9ο Γυμνάσια στα Πετράλωνα προχώρησε σε κατάληψη με αίτημα την πρόσληψη καθαριστριών” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής Αποστόλης Σιαπάτης υπογραμμίζοντας ότι “ο αγώνας δεν θα σταματήσει μέχρι και οι 47 καθαρίστριες να επαναπροσληφθούν”.

Στο Δημαρχείο το επόμενο ραντεβού των μεταναστριών καθαριστριών

Νέο αγωνιστικό ραντεβού δίνουν οι 47 μετανάστριες καθαρίστριες που απολύθηκαν από σχολεία της Αθήνας επειδή δεν είχαν την ελληνική ιθαγένεια. Αυτή τη φορά θα συγκεντρωθούν έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας, στις 28 Σεπτεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μετά τη συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΣ συνεχίζουμε μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων καθαριστριών

Έγινε σήμερα η συνάντηση των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία και αντιπροσωπίας των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας που υποστήριξαν την επαναπρόσληψη όλων μας με τη ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, κ Χαραλαμπογιάννη. Στα αιτήματα μας απάντησε ότι υπάρχει δυσκολία με το νόμο και ψάχνουν να βρουν με ποιο τρόπο θα μπορέσουν να την ξεπεράσουν.

Συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα μας μέχρι τη νίκη, μέχρι την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων καθαριστριών.

Ευχαριστούμε όλες και όλους που δώσανε παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η δράση μας, η επιμονή μας, η αλληλεγγύη των σωματείων εκπαιδευτικών, των γονέων, των δημοτικών παρατάξεων μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε! Εμείς δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε!

Τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη στις 3μμ θα είμαστε μπροστά στο Δημαρχείο Αθήνας, στην οδό Αθηνάς (πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως) ζητώντας να παρευρεθούμε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να μιλήσουμε.

Ανταρσία: Αμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών

Την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών ζητά η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι πρόκειται για “ρατσιστικό αποκλεισμό” και ζητά την κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που αποκλείουν τις προσλήψεις μεταναστών στο ελληνικό Δημόσιο.

Η ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας

Να πάρει πίσω το Υπουργείο Εσωτερικών τον ρατσιστικό αποκλεισμό σε βάρος των απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών.

Στη σημερινή συνάντηση της Επιτροπής απολυμένων μεταναστριών καθαριστριών και δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Αθήνας με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ.Χαραλαμπογιάννη δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, που ζητάει την επαναπρόσληψη όλων τώρα. Η Γ.Γ. υποστήριξε ότι “οι δαπάνες για την καθαριότητα έχουν ταβανιάσει”, ότι ήταν βήμα μπρος οι προσλήψεις που έγιναν φέτος και ότι δεν έχει βρεθεί τρόπος για να προσληφθούν όσες είχαν απασχοληθεί και δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια. Δεν δεσμεύτηκε ακόμη πότε θα είναι σε θέση να δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών μια οριστική απάντηση και δήλωσε ότι αναζητούν τρόπο.

Πρόκειται για μια απάντηση που δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά για το σχεδιασμό του ΥΠΕΣ σχετικά με τα σχέδια για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν στη καθαριότητα των σχολείων και έχουν ενταθεί με την πανδημία. Δεν χρειάζονται λοιπόν περισσότερες καθαρίστριες; Αλήθεια, έχει ταβάνι το δικαίωμα στην υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών, όταν ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού είναι άμεσος και ορατός; Πόσο αξίζουν λοιπόν οι ζωές του κόσμου της εκπαίδευσης;

Ο ρατσισμός βλάπτει σοβαρά την υγεία στα σχολεία και πρέπει να πάρει τέλος. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να παίζει αυτό το χαρτί, απολύοντας μετανάστριες καθαρίστριες. Τώρα, πρέπει να καταργήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αποκλείουν τις προσλήψεις μεταναστών-στριων στο δημόσιο. Να σταματήσει τώρα το ΥΠΕΣ την κωλυσιεργία τις υπεκφυγές και να ρίχνει το μπαλάκι στους Δήμους .

Ο Δήμαρχος Μπακογιάννης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στη τοποθέτηση του υποστήριξε ότι θα δοθεί λύση. Δεν έχει παρά να το κάνει πράξη με βάση την κατεύθυνση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που ζητά την επαναπρόσληψη όλων. Ώρα να τις επαναπροσλάβει δω και τώρα!

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα