back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Γ. Παγουλάτος στον Αθήνα 9.84: «Κερδισμένη σε βάθος χρόνου η Ελλάδα από την υιοθέτηση κοινής ευρωπαικής εξωτερικής πολιτικής»

Διαβάστε επίσης

Μια αποτίμηση των σημείων της ομιλίας της επικεφαλής της ΕΕ φον ντερ Λάιεν έκανε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Παγουλάτος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη.

Επισήμανε κενά στην ανάγκη μεταρρύθμισης των κανόνων λειτουργίας της ευρωζώνης, όπως και προβλήματα σε περίπτωση επιστροφής σε φιλόδοξους στόχους με την έξοδο από την κρίση χωρίς επίτευξη πλεονασμάτων.

Επιπροσθέτως, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον για μια κοινή ευρωπαική εξωτερική πολιτική και στο τέλος της ημέρας θα βγει κερδισμένη μετέχοντας σε ένα πολύ ισχυρότερο κλαμπ, η φωνή του οποίου θα λαμβάνεται σοβαρότερα υπ όψιν.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

«Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επισήμανση ότι είναι η στιγμή της Ευρώπης. Οχι μόνο επειδή διέρχεται μεταπολεμικά μια κρίση χωρίς ιστορικό προηγούμενο, αλλά και διότι μέσω αυτής της συγκυρίας ανέδειξε την υπεροχή της σε επίπεδο αξιών, αποτελεσματικότητας, αλλά και του προγράμματός της για το μέλλον.
Οπως τεκμηρίωσε η επικεφαλής της ΕΕ- προτείνεται ένα υψηλότερο αξιακό σύστημα από πολλές άλλες επικράτειες του πλανήτη και επιπροσθέτως καταγράφονται καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του covid-19, παρά τις αρχικές ανεπάρκειες που καλύφθηκαν με το πακέτο ανάκαμψης, αλλά και στον τομέα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με το γενναίο πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης»

ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

«Ηδη εξειδικεύονται οι επιμέρους δράσεις για την εκταμίευση αυτού του εξαιρετικά φιλόδοξου ποσού που αθροίζεται στα 1,8 τρις ευρώ. Οι πόροι, σε ποσοστό 70%, θα εισρεύσουν στις ευρωπαικές οικονομίες μέχρι το 2023. Είναι ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, χωρίς προηγούμενο, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα.
Δεν μπορούμε όμως να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι παρούσα και το επόμενο καλοκαίρι, με βαρύτερες επιπτώσεις για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τις τις αντίστοιχες οικονομίες. Ολα εξαρτώνται από την πρόοδο στη διαδικασία παραγωγής εμβολίου.»

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΣ

«Δεν ειπώθηκαν πολλά για την ανάγκη μεταρρύθμισης των κανόνων λειτουργίας της ευρωζώνης.
Πρέπει να ολοκληρωθεί ο πυλώνας του κοινού συστήματος εγγύησης καταθέσεων, να υπάρχει μόνιμος προυπολογισμός της ευρωζώνης που να λειτουργεί σταθεροποιητικά και να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία οι κανόνες λειτουργίας της δημοσιονομικής πειθαρχίας, κάτι που η ευρώπη χειρίζεται ad hoc και όχι εκ των προτέρων.

Ερώτημα παραμένει από πότε οι οικονομίες της ευρωζώνης θα αρχίσουν να επιστρέφουν στους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας. Διότι θα δημιουργηθούν προβλήματα αν θα επιστρέψουμε σε πολύ φιλόδοξους στόχους βγαίνοντας από την κρίση και χωρίς να έχουν επιτευχθεί πλεονάσματα. Αυτό θα εξεταστεί μετά το 2021 δεδομένου ότι προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη, που ωστόσο δεν είναι βέβαιο να συμβεί και αν συμβεί θα σημάνει επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία»

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΕ  ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

«Δεν ακούσαμε τίποτα σχετικά με το στόχο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.
Ηδη, συζητώνται ειδικές πλειοψηφίες για τους τομείς της φορολογίας και της εξωτερικής πολιτικής. Ειδικά το τελευταίο θα έδινε στην ΕΕ τη δυνατότητα να έχει αποτύπωμα στο διεθνές πεδίο, ανάλογο του μεγέθους της.
Η Ελλάδα ενώ έχει συμφέρον για μια κοινή εξωτερική πολιτική, αν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν στιγμές κατά τις οποίες, όπως και άλλες χώρες, θα βρεθεί στη μειοψηφία. Εκτιμώ όμως ότι στο τέλος της ημέρας θα βρεθούμε κερδισμένοι μετέχοντας σε ένα πολύ ισχυρότερο κλαμπ, η φωνή του οποίου θα λαμβάνεται πολύ σοβαρότερα υπ όψιν.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα