back to top
21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

«Θηριόμορφοι» της Έλενας Μαρούτσου

Διαβάστε επίσης

Μια ιστορία εκδίκησης, ένα τρομακτικό και δυσοίωνο παραμύθι, μια αφήγηση με συνεχή ερωτήματα, χωρίς να δίνονται έτοιμες απαντήσεις, σε συνδυασμό με τις πολλές απόκρυφες πλευρές της ανθρώπινης φύσης.

Ένας καθηγητής Λογοτεχνίας, ο οποίος έχει χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του, παραβρίσκεται στην Κρακοβία σε ένα συνέδριο για τον ρομαντισμό. Η συνάντησή του με μια νεαρή Ιταλίδα φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του. Η απώλεια, το τραύμα της εγκατάλειψης, η έλξη του κακού, η εξερεύνηση των ορίων της σεξουαλικότητας και η αντίστοιχη καταπίεση με την τυχόν παρεμπόδισή της είναι μερικά μόνο από τα θέματα που μελετώνται στο πρωτότυπο μυθιστόρημα. Οσμές από τριαντάφυλλα, πεταλούδες, κοράκια, η τολμηρή κυριαρχία του μύθου και η θηριομορφική πλευρά που ολοκληρώνει ή και αποκαλύπτει τον κάθε άνθρωπο επανέρχονται συνεχώς ως μοτίβα στην αφήγηση, με συνοδεία στην πολυτελή έκδοση τις γοητευτικές φωτογραφίες της Πολωνής Λάουρας Μακαμπρέσκου. Και μαζί πανταχού παρούσα η Μεγάλη Ιστορία, βασική επιρροή των μικροϊστοριών, αλλά και αλλόκοτο σκηνικό της δράσης.

«Η μνήμη, σκεφτόμουν καθώς προχωρούσα στην αλέα με τα πεσμένα κίτρινα και πορτοκαλί φύλλα, είναι ένας παραχαράκτης και η νοσταλγία, α, η νοσταλγία είναι το photoshop που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να παρηγοριέται πως υπήρξε κάποτε ένα παρελθόν καλύτερο από το σήμερα, υπήρξε ένα πάρκο πιο ειδυλλιακό, ένας κήπος πιο ανέγγιχτος απ’ τον πολιτισμό, ένας Παράδεισος στον οποίο μπορεί κανείς να ανατρέχει για να οραματίζεται το μέλλον, αφού για το παρόν ούτε λόγος. Το παρόν είναι καταδικασμένο στην ατέλεια, στη μετριότητα, στη φθορά. Ο Παράδεισος δεν βρίσκεται ποτέ στο παρόν, ούτε όμως και η Κόλαση. Το Καθαρτήριο, αυτό μάλιστα, αυτό το ενδιάμεσο στάδιο αναμονής που περιγράφουν υποδειγματικά τόσο ο Κάφκα όσο και ο Μπέκετ, αυτό, ναι, αυτό είναι παρόν».

Το νέο μυθιστόρημα της Έλενας Μαρούτσου «Θηριόμορφοι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα