back to top
18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

18 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΠΟΕΔΗΝ: Διακόπτεται ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης κορονοϊού στη Σύρο

Διαβάστε επίσης

Διακόπτεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό στο νοσοκομείο της Σύρου, το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Κυκλάδων.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, με απόφαση του υπουργείου Υγείας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ο μοριακός αναλυτής απομακρύνεται από το Νοσοκομείο της Σύρου και θα εγκατασταθεί σε άλλο μέρος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Στο Νοσοκομείο της Σύρου εγκαταστάθηκε τον Ιούνιο μοριακός αναλυτής από Δωρεά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Εν συνεχεία απεγκαταστάθηκε το εν λόγω μηχάνημα και παραχωρήθηκε στο Κέντρου Υγείας Μυκόνου.

Στο Νοσοκομείο της Σύρου εγκαταστάθηκε αναλυτής πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων. Οργανώθηκε το εργαστήριο, προσλήφθηκε και εκπαιδεύτηκε προσωπικό και τώρα που ξεκίνησε να δουλεύει τον παίρνουν τον αναλυτή από την Σύρο.

Τα τεστ που λαμβάνονται στο Νοσοκομείο και την περιοχή θα στέλνονται στην Αθήνα και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε δύο ημέρες.

«Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη διενέργειας μαζικών προληπτικών τεστ στην κοινότητα ειδικά στις τουριστικές περιοχές για τον έλεγχο του ιού. Αποδυναμώνουν από εξοπλισμό τα νησιά σε τουριστική περίοδο. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου της Σύρου ζητούν ενημέρωση για τα κρούσματα στην Σύρο καθότι η Διοίκηση δεν τους ενημερώνει. Οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής απαιτούν να παραμείνει ο μοριακός αναλυτής στο νησί» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννακος.

Για παραπληροφόρηση και ανυπόστατες καταγγελίες κάνει λόγο ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός , ο οποίος σε ανακοίνωση του σχετικά με το μοριακό αναλυτή στο νοσοκομείο Σύρου, τονίζει:

Ο μοριακός αναλυτής, που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από 3-8-2020, έως σήμερα στο νοσοκομείο, έχει δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7ωρο.

Στο χρονικό διάστημα λειτουργίας του (16 ημέρες), πραγματοποιήθηκε έλεγχος μόνο 235 δειγμάτων. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η δυνατότητα του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των αναγκών του Γ.Ν. Σύρου.

Προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο της θερινής περιόδου και ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του συγκεκριμένου αναλυτή στο μικροβιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», που είναι νοσοκομείο αναφοράς COVID-19.

Το εργαστήριο του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» εξυπηρετεί τις ανάγκες εξέτασης δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων από το σύνολο της 2ης Υ.ΠΕ. καθώς επίσης και θα διενεργεί τον υποχρεωτικό έλεγχο των υγειονομικών υπαλλήλων, που επιστρέφουν από την θερινή τους άδεια.

Ταυτόχρονα, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του αναλυτή του Γ.Ν. Σύρου από άλλον αναλυτή, με δυνατότητα επεξεργασίας 4 δειγμάτων ανά 50΄, ο οποίος μεταφέρεται σήμερα από το Γ.Ν. Ρόδου, θα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Σύρου αύριο Πέμπτη 20-8-2020 και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Γ.Ν. Σύρου.

Οι ανάγκες του Γ.Ν. Ρόδου εξυπηρετούνται πλήρως με δύο μοριακούς αναλυτές, που συνεχίζουν να λειτουργούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου.

Επομένως καταλήγει η ανακοίνωσή του κ. Ροϊλού δεν τίθεται θέμα ανάγκης αποστολής δειγμάτων στην Αθήνα και επιπλέον δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε ενέργεια αποδυνάμωσης του νοσοκομείου Σύρου, που πρόσφατα στελεχώθηκε και ενισχύθηκε με προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα