back to top
20.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

20.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Διονύσης Σιμόπουλος στον Αθήνα 9.84: “Κοιτάζοντας τον ουρανό γινόμαστε πιο ταπεινοί, γιατί καταλαβαίνουμε πόσο μικροσκοπικά είναι τα προβλήματά μας”

Διαβάστε επίσης

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, Αστροφυσικός ,επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου και συγγραφέας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την Τασούλα Επτακοίλη για το φαινόμενο των Περσείδων, που κορυφώνεται σήμερα 12 Αυγούστου. Από χθες έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα υπέροχο θέαμα που μας προσφέρει ο θερινός νυχτερινός ουρανός ,τα “πεφταστέρια”.

Όπως είπε ο πολυβραβευμένος διεθνώς ,για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση “δεν είναι αστέρια, αλλά μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης που αφήνονται στο διάστημα από κομήτες. Καθώς η γη μας τρέχει με μεγάλη ταχύτητα ,γύρω από τον ήλιο πέφτει πάνω σε αυτά τα σωματίδια και αυτά αναφλέγονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας κι έτσι εμείς παρατηρούμε αυτό που ονομάζουμε “πεφταστέρια”.

“Πάνω από 10 φορές μέσα στο χρόνο ,έχουμε αυτή τη βροχή διαττόντων αστέρων. Στις 17 Νοεμβρίου έχουμε τη βροχή διαττόντων, που προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Λέοντα, τις Λεοντίδες .Τώρα είναι από τον αστερισμό του Περσέα, για αυτό και ονομάζονται Περσείδες ,οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί εμφανίζονται κάθε χρόνο την ίδια περίοδο ,αρχές Αυγούστου . Οι περισσότεροι βλέπουμε αυτά τα όμορφα “πεφταστέρια” ενώ είμαστε σε διακοπές” συμπλήρωσε ο διακεκριμένος αστροφυσικός .

«Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο» είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο του “Είμαστε όλοι αστρόσκονη” ,όπου ο κ. Σιμόπουλος αφηγείται τη μαγική και συναρπαστική ιστορία της ζωής των αστεριών, από τη γέννησή τους ως την καταστροφή τους.

“Κοιτάζοντας τον ουρανό γινόμαστε πιο ταπεινοί ,γιατί καταλαβαίνουμε πόσο μικροσκοπικά είναι τα προβλήματά μας. Πόσο μικροσκοπικοί είμαστε ,ως άνθρωποι ,αλλά και πόσο μεγάλοι -όπως λέει και ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης “για αυτό τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα” -γιατί κατορθώσαμε παρ όλη τη μικρότητά μας, παρότι το απειροελάχιστο μέγεθός μας να κατανοήσουμε αυτό που ονομάζουμε σύμπαν” κατέληξε ο κ. Σιμόπουλος.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα