back to top
17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή – Συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη

Διαβάστε επίσης

Κορυφώνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Μεθαύριο Παρασκευή συγκαλείται εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατόπιν αιτήματος της Αθήνας, ενώ την ίδια ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντάται στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, το Ισραήλ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες της και το δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ.

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδη

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνομιλίας τους, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον πρέσβη του Ισραήλ

Με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani) συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, βρέθηκαν διμερή θέματα και η τουρκική παραβατικότητα, όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει για τρίτη ημέρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες κινείται βορειοανατολικά, εντός των ορίων της τουρκικής Navtex, συνοδευόμενο από βοηθητικά σκάφη και τουρκικά πολεμικά πλοία. Τις κινήσεις τους παρακολουθούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. «Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: «Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση», για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει «πρόσφατα» μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «και θα συνεχίσει να το κάνει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Newsroom Αθήνα9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα