back to top
18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

18.2 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κορονοϊός: Αυξηση του δείκτη μεταδοτικότητας (R0) και των εισαγωγών σε ΜΕΘ – Προ των πυλών το δεύτερο κύμα

Διαβάστε επίσης

Στην αρχή μιας εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης βρίσκεται η χώρα καθώς τα ανησυχητικά σημάδια δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην είναι δυνατός ο έλεγχος της επιδημίας με το δεύτερο κύμα κορονοιού να είναι προ των πυλών.

Πρώτον, ο δείκτης μεταδοτικότητας πέρασε το 1 κάτι που δείχνει ότι ένας άνθρωπος με κορονοιό μπορεί να μολύνει πάνω από έναν άλλο άνθρωπο, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας το Σαββατοκύριακο και δεύτερον αυξήθηκαν σημαντικά οι ασθενείς σε ΜΕΘ. Χθες νοσηλεύονταν 22 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη, ενώ πριν ακριβώς μία εβδομάδα ήταν 13 με μέσο όρο ηλικίας τα 69 έτη.

Από την 1η Αυγούστου έως χθες 9 Αυγούστου τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν ήταν 886 με τα 264 να είναι στην Αττική , τα 282 στη Θεσσαλονίκη, τα 110 να έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου και τα 45 να είναι εισαγόμενα και να έχουν προσέλθει για εξέταση αφού εκδήλωσαν στη χώρα μας τα πρώτα συμπτώματα. Το σύνολο των κρουσμάτων μέχρι χθες ήταν 5623.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καθηγητής του London School of Economics και εκπρόσωπος της χώρας μας για τον κορονοϊο στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος σε ανάρτησή του το περασμένο Σάββατο στο facebook αναφέρθηκε στη Σαββατιάτικη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα 152 κρούσματα, τονίζοντας πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι κατά 8-10 φορές μεγαλύτερος.

Μετά τον Πόρο έκτακτα μέτρα εφαρμόζονται τώρα και στον Αμπελώνα Τυρνάβου Λάρισας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες 9 ημέρες δηλώθηκαν 55 κρούσματα στην περιοχή της Λάρισας.

Ανησυχία όμως υπάρχει και στην Κέρκυρα, αφού σε καθημερινή βάση καταγράφονται κρούσματα και έχουν φτάσει τα 32 μόνο μέσα στον Αυγούστο.

Παράλληλα εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις από την ερευνητική ομάδα HERACLES του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας η οποία προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αναχαίτιση της πορείας πριν να είναι αργά.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης τονίζει: «Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου.

Αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας από τα 5420 που έχουμε σήμερα. Εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας.

Κοινωνική απόσταση και μάσκα παντού, τηλεργασία άμεσα και τοπικό lockdown στην Κεντρική Μακεδονία είναι μέτρα άμεσης εφαρμογής που μπορούν να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, τονίζει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES.

Υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη  στο Μέγαρο Μαξίμου η τακτική τηλεδιάσκεψη για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, για να συνεκτιμήσουν μαζί με τους ειδικούς  τα αριθμητικά και ποιοτικά δεδομένα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το γεγονός, πάντως, ότι το επίπεδο συναγερμού για την κυβέρνηση έχει ανέβει κατακόρυφα επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξηγώντας πως «παρακολουθούμε διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση, ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπάμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά». Ο ίδιος περιέγραψε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνωμένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα