18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Εκπαιδεύοντας τους ψαράδες στη βιώσιμη αλιεία, στον καθαρισμό του βυθού και στη κυκλική οικονομία 

Διαβάστε επίσης

Mediterranean Cleanup

40 μηχανότρατες, 30 γρι-γρι και 50 σκάφη παράκτιας αλιείας καθαρίζουν 1500 κιλά πλαστικών θαλάσσιων απορριμμάτων κάθε εβδομάδα.σε Πειραιά, Λαύριο, Χαλκίδα, Κύμη και Πάτρα, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Mediterranean Cleanup», που έχει αναπτύξει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Εναλεία». Αυτά τα απορρίμματα κατά 60% ανακυκλώνονται ενώ κατά 40% αξιοποιούνται για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Πρόληψη

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της πρόληψης, οι επαγγελματίες αλιείς σε 11 λιμάνια της Ελλάδας παραδίδουν τα δίχτυα τους, στην «Εναλεία», έτσι ώστε να αποτραπεί να καταλήξουν στην θάλασσα ή σε ΧΥΤΑ και αντ’ αυτού να αξιοποιηθούν για την δημιουργία προϊόντων μέσω ανακύκλωσης ή upcycling.

Την φετινή αλιευτική περίοδο Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020 καθαρίστηκαν από τον βυθό 42 τόνοι απορριμμάτων από τη θάλασσα, εκ των οποίων οι 35,2 τόνοι ήταν από πλαστικό.

Κυκλική οικονομία

Τα πλαστικά μπουκάλια στέλνονται σε εταιρεία μόδας στη Μαδρίτη η οποία τα μετατρέπει σε ρούχα ενώ τα δίχτυα, που καθαρίζονται από τη θάλασσα στέλνονται  στον περιβαλλοντικό οργανισμό Healthy Seas, ο οποίος μετατρέπει αυτά τα δίχτυα σε χρηστικά προϊόντα όπως μαγιό και κάλτσες.

Η δράση Mediterranean Cleanup powered by Enaleia, προκρίθηκε στον διαγωνισμό πράσινων ιδεών «Green Ideas Greece 2020». Μαζί με άλλους δύο νικητές του διαγωνισμού θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον Βαλκανικό διαγωνισμό «Balkan Green Ideas». 

«Εναλεία»

 Η «Εναλεία» δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια από 2 νέους, τον Λευτέρη Αραπάκη και Γρηγόρη Νίτα και είναι  πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα.

Όπως λένε οι ίδιοι: «Ο στόχος δεν ήταν απλώς η κατάρτιση της νεολαίας στον τομέα της αλιείας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διασφάλιση ότι το επάγγελμα της αλιείας θα επιβιώσει στο μέλλον, αλλά παράλληλα και η παροχή υψηλής ποιότητας, φιλικής προς το περιβάλλον και ηθικής εκπαίδευσης.

Επίσης, διδάσκουμε στους αλιείς πώς να κερδίζουν περισσότερα χρήματα, ενώ ψαρεύουν λιγότερα ψάρια, εξασφαλίζοντας ότι τα αποθέματα των ψαριών παραμένουν σε υγιή επίπεδα. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύουμε, ενδυναμώνουμε και παροτρύνουμε τους παλιούς και νέους αλιείς να συλλέγουν πλαστικό από τη θάλασσα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και εταιρείες, το πλαστικό αυτό οδηγείται για ανακύκλωση και upcycling».

 Η «Εναλεία» τιμήθηκε το 2019 από το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment – Young Champions of the Earth) σαν μία από τις 5 κορυφαίες δράσεις με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον στην Ευρώπη.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα