12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, «το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Διαβάστε επίσης

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τέθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», σφραγίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ήδη επιτυχημένη πορεία του και αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο χώρο της εκπαίδευσης, στην κοινωνία και, ειδικότερα, στον Δήμο Αθηναίων.

«Η αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αποτελεί την ύψιστη τιμή για το πρόγραμμά μας «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», το οποίο υλοποιείται από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, ήδη τέσσερα χρόνια και ελπίζουμε για πολλά ακόμη. Η θεσμική αυτή αναγνώριση όχι μόνο της δουλειάς μιας μεγάλης ομάδας από την Τεχνόπολη, των διευθύνσεων περιβαλλοντικών και πολιτιστικών θεμάτων Α’ Αθήνας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, των επιμορφωτών, των συντηρητών έργων τέχνης, της Monumenta, της Σχολής Καλών Τεχνών, των δασκάλων και των καθηγητών αλλά και των αξιών και του ήθους, τα οποία τη χαρακτηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό.», τονίζει η Πόπη Διαμαντάκου, υπεύθυνη για την υλοποίηση και τον σχεδιασμό του προγράμματος.

«Η Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται να συμπληρώσει τη μεγάλη διάκριση που έλαβε το πρόγραμμα στον ετήσιο διαγωνισμό Education Leaders Awards 2020, αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές επισκέψεις και βιωματική μάθηση».

«To παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «To παιδί, η πόλη και τα μνημεία» υλοποιείται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας) και με την ενεργό συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2016 και ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα της Πόπης Διαμαντάκου, τότε (2015-2019) δημοτικής συμβούλου και Προέδρου του Δ.Σ. της Τεχνόπολης και νυν συμβούλου του Δημάρχου Αθηναίων για το πρόγραμμα και υπεύθυνης για την υλοποίηση και τον σχεδιασμό του τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Σκοπός

Στόχος του προγράμματος είναι να καλλιεργήσει τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο και, κυρίως, τον σεβασμό των μνημείων, δηλαδή της μνήμης της πόλης των Αθηνών. Με σύνθημα «Γιατί η πόλη είναι μνήμη και πολιτισμός» αγωνίζεται να δημιουργήσει ενεργούς πολίτες (active citizens) που να αγαπούν και να φροντίζουν την πόλη και τα μνημεία της, διατηρώντας έτσι ζωντανή την ιστορία της. Μέχρι σήμερα, στο πρόγραμμα έχουν συμμετάσχει συνολικά 217 σχολεία, 463 εκπαιδευτικοί και 6.540 μαθητές, αποδεικνύοντας την επιτυχημένη του πορεία.

Συμμετοχή

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς της Αθήνας. Παρέχονται επίσης επιμορφωτικά σεμινάρια, ομιλίες, επισκέψεις συντηρητών στα σχολεία, βοηθητικά εγχειρίδια, ξεναγήσεις, βιβλία και μετακινήσεις στους συμμετέχοντες.

Συνεργασίες

Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται επίσης η Monumenta (Εταιρεία για την Προστασία της Φυσικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς), η Εθνική Πινακοθήκη και Γλυπτοθήκη και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Τη διαχείριση του προγράμματος έχει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα