back to top
21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Kάναμε λάθη στην προστασία του κλίματος – Ενεργήσαμε πολύ αργά

Διαβάστε επίσης

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ πιστεύει ότι η κλιματική ουδετερότητα θα είναι δυνατή έως το 2050 χωρίς να παραμεληθεί η ευημερία στη Γερμανία και την Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, η πολιτική και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να «διασυνδεθούν» και να να ληφθούν βασικές αποφάσεις γρήγορα. Παραδέχτηκε πως έγιναν παραλείψεις στην πολιτική για την προστασία του κλίματος και ζητά ο δρόμος προς την ουδετερότητα του κλίματος να γίνει τους επόμενους μήνες μη αναστρέψιμος.

«Η κατάργηση του άνθρακα, η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδειξαν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προστατεύει το κλίμα, παίρνει την προστασία του κλίματος σοβαρά και θέλει να την οδηγήσει στην επιτυχία», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Παραδέχομαι, ωστόσο, ότι έχουμε κάνει λάθη τα τελευταία χρόνια και ενεργήσαμε πολύ αργά. Υπάρχει μια τεράστια ανάγκη να καλύψουμε την απόσταση. Τους επόμενους μήνες, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα (CO2) θα γίνει μη αναστρέψιμη. Η ΕΕ θέλει να γίνει ουδέτερη ως προς το κλίμα έως το 2050 – άρα στην ουσία να μην εκπέμπονται πλέον αέρια θερμοκηπίου. Για περισσότερα από 15 χρόνια, έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την επίτευξη της παγκόσμιας προστασίας του κλίματος μέσω μιας κοινής προσπάθειας όλων των σημαντικών χωρών. Χάσαμε πολύ χρόνο στη διαδικασία χωρίς να συμβεί κάτι αποφασιστικό», πρόσθεσε ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός.

«Γι ‘αυτό και οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να προχωρήσουν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει όχι μόνο στις μεταφορές και στη θέρμανση, αλλά και η βιομηχανία να παραιτηθεί από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως πηγές ενέργειας. Στη βιομηχανία χάλυβα – ένα βασικό παράδειγμα μιας βιομηχανίας έντασης ενέργειας- θα φανεί εάν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να συνδυάσουμε την προστασία του κλίματος και τη βιομηχανία υψηλής ποιότητας στην Ευρώπη. Μόνο τότε θα μπορέσει η Ευρώπη να γίνει πρότυπο, μόνο τότε θα διατηρηθεί η ευημερία και ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής ασφάλειας στη Γερμανία και την Ευρώπη», τόνισε ο Αλτμάιερ.

«Γνωρίζουμε πώς παράγεται ο χάλυβας με κλιματικά ουδέτερο τρόπο, δηλαδή μέσω της χρήσης του λεγόμενου πράσινου υδρογόνου, το οποίο λαμβάνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ωστόσο, για το άμεσο μέλλον, αυτός ο χάλυβας θα είναι πιο ακριβός από τον χάλυβα που παράγεται με οπτάνθρακα  γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η παραγωγή χάλυβα θα παραμείνει ανταγωνιστική και δεν θα μεταφερθεί σε χώρες με πολύ χαμηλότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Αυτό απαιτεί κοινή δράση από τις επιχειρήσεις και το κράτος, υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός υπουργός οικονομίας.

«Σε επίπεδο ΕΕ, επομένως, συζητείται ένας μηχανισμός που θα καθιστούσε τις εισαγωγές αγαθών, που κατά την παραγωγή τους εκλύονται πολλά αέρια θερμοκηπίου, πιο ακριβές. Στη στρατηγική της για το υδρογόνο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα που παρέχει οικονομική υποστήριξη σε επιχειρήσεις της βιομηχανίας χάλυβα και χημικών αν μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», όπως είπε.

«Όλες οι λύσεις πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και να είναι συμβατές με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Τα ευρωπαϊκά και εθνικά μέτρα πρέπει να συντονιστούν καλά. Πρέπει κατά το δυνατόν να λάβουμε τις θεμελιώδεις αποφάσεις στην Ευρώπη μέχρι τις επόμενες εκλογές για το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο ( Bundestag). Αυτό θα είναι εφικτό μόνο εάν η οικονομία και η πολιτική αλληλοσυνδέονται», κατέληξε ο Αλτμάιερ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, dpa

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα