back to top
17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

17.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους κρούουν οι επιστήμονες 

Διαβάστε επίσης

Να προστατεύουν τους εαυτούς τους οι νέοι, καθώς δεν είναι άτρωτοι από τον κορονοϊό, συμβουλεύει η διευθύντρια της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα, επισημαίνοντας ότι ένας στους τρεις ασθενείς κορονοϊού στη χώρα μας είναι από 19 έως 40 ετών.  

«Οι έφηβοι προσβάλλονται από τον ιό και μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η κα Λουρίδα. «Εχουμε περιστατικά εφήβων χωρίς υποκείμενο νόσημα, που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και αρρώστησαν σοβαρά. Από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας το ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού σε ηλικίες από 0 -19 είναι πολύ χαμηλό, στο 6,7. Ωστόσο μετά τα 19 έτη η νοσηρότητα αυξάνει σημαντικά.  Θα συμβούλευα τους νέους, παρά το ατρόμητο της ηλικίας τους, να είναι προσεκτικοί, να ενημερώνονται από έγκυρες πηγές και να είναι επιφυλακτικοί σε ότι διαβάζουν στο Ίντερνετ καθώς υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Δεν είμαι υπέρ των κατασταλτικών μέτρων καθώς θα προκαλέσουν στους νέους αντιδράσεις και θα είναι αναποτελεσματικά, είμαι υπέρ της σωστής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησής τους ». 

Πιο προστατευμένα τα παιδιά έως 10 ετών

«Επίσης οι ηλικίες από 10 ετών και πάνω είναι υπερμεταδότες του ιού σε αντίθεση με τα παιδιά κάτω των 10 ετών τα οποία, σύμφωνα με τις έως τώρα μελέτες, δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό , όπως π χ  την γρίπη ή άλλους αναπνευστικούς ιούς. Με τον κορονοϊό δεν ισχύει αυτό. Τα παιδιά που έχουν νοσήσει, έχουν προσβληθεί κυρίως από την οικογένειά τους, από μεγάλους δηλ.»

«Παράλληλα τα μικρά παιδιά με κορονοϊό εκδηλώνουν ελαφριά συμπτωματολογία και σπάνια χρειάζονται νοσηλεία. Όσον αφορά στη θνησιμότητα είναι μηδενική, Αυτό που είναι όντως ανησυχητικό είναι η αύξηση των κρουσμάτων συνολικά στον πληθυσμό, που σημαίνει πως ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα» επισημαίνει η κα Λουρίδα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα