back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το Barbaros κινείται προς την κυπριακή ΑΟΖ

Διαβάστε επίσης

Εκ νέου κινητικότητα παρατηρείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από το απόγευμα της Τετάρτης, με την Τουρκία που -ενώ εμφανίζεται πρόθυμη για διάλογο με την Ελλάδα- να βάζει τώρα στο στόχαστρο την Κυπριακή ΑΟΖ, κίνηση που αποδεικνύει ότι δεν εγκαταλείπει την αναθεωρητική πολιτική της.

Παρά τη γενική εικόνα ότι ο Ερντογάν αναδιπλώθηκε υπό την πίεση του ευρωπαϊκού κυρίως παράγοντα αλλά και έχοντας λάβει το ισχυρό μήνυμα αποτροπής από την Ελλάδα, μετατοπίζει την κρίση που δημιούργησε προκειμένου να «παγιδεύσει» Αθήνα και Λευκωσία, θέτοντας εκ νέου τις δύο πλευρές σε κατάσταση συναγερμού.

Λίγες ώρες μετά την NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros απέπλευσε από το λιμάνι που είχε αγκυροβολήσει και φέρεται να κατευθύνεται στις δεσμευμένες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται και από μια τουρκική κορβέτα, ενώ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων, όπου διακρίνεται να έχει βγει από το λιμάνι που βρισκόταν, χωρίς ωστόσο να δηλώνεται ο τελικός προορισμός του.

Ακάρ: Δικαίωμά μας οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros κινείται ήδη προς την κυπριακή ΑΟΖ, έπειτα από την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε την ίδια ρητορική του Ερντογάν, πως «είναι δικαίωμα της Άγκυρας οι γεωτρήσεις στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Ακάρ, το Κυπριακό αποτελεί εθνικό ζήτημα της Τουρκίας και στόχος της Άγκυρας είναι να καταστήσει μόνιμη την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.

«Η Κύπρος, οι Κύπριοι είναι αδέλφια μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κυπρίων αδελφών μας εκεί», δήλωσε ο Χούλουσι Ακάρ στο πλαίσιο της Ημέρας Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην Άγκυρα.

Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης σε περιοχές που η Τουρκία έχει εξουσιοδότηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν δικαίωμα της χώρας του και η Άγκυρα χρησιμοποιεί και θα χρησιμοποιήσει αυτό το δικαίωμα. «Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ με τους αδελφούς μας εκεί, συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε το έργο μας σύμφωνα με τα δικαιώματά μας και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Τούρκοε υπουργός Άμυνας.

Ακόμη, επανέλαβε ότι οποιαδήποτε προτεινόμενη λύση για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την ΤΔΒΚ θα είναι μάταιη και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Αντιδρά η Κύπρος

Νωρίτερα, ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας σε δηλώσεις του ανέφερε πως η Λευκωσία έχει προβεί σε ενέργειες σε διάφορα επίπεδα σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις που αφορούν την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημείωσε «η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κρίμα που υπάρχει στην περιοχή και παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες από την κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα. Όπως είπε, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια, ενώ υπήρξε επικοινωνία και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ. Επίσης, πρόσθεσε, υπήρξε και επικοινωνία με τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ενέργειες της Κυβέρνησης σε ποικίλα επίπεδα προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη νέα απαράδεκτη πρόκληση της Τουρκίας», ανέφερε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα