back to top
16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης στον Αθήνα 9.84: «Κλειδί στα ελληνοτουρκικά, οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ»

Διαβάστε επίσης

«Το κλειδί για τα ελληνοτουρκικά βρίσκεται στις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και εκεί πρέπει να προσανατολιστεί η ελληνική διπλωματία» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στον Αθήνα 9.84 και στη Στέλλα Παπαμιχαήλ.

Για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την Τουρκία τόνισε ότι: «χρειάζεται καρότο και μαστίγιο. Καρότο πρέπει να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης με ένα κείμενο στο οποίο θα εντάσσονται -μέσα από ρήτρες κυρώσεων- τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της, η διάκριση των εξουσιών, το κράτος δικαίου και βέβαια ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών της χωρών. Αν η Τουρκία δεν τα θέλει αυτά, να πάμε στο μαστίγιο, δηλαδή με ξαφνικό θάνατο της παρούσας τελωνειακής ένωσης. Επειδή το μόνο που μπορεί να πιέσει την Τουρκία είναι η οικονομία και στρατηγικός εταίρος στη δική της αδύναμη οικονομία, δεν είναι ούτε η Αμερική, ούτε η Κίνα, ή τα Αραβικά Κράτη, αλλά η Ευρώπη»

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής η Ευρώπη δεν έχει πλέον περιθώριο να μην αποκτήσει ολιστική στρατηγική στο θέμα Τουρκία. Και όπως είπε: «η ελληνική διπλωματία πρέπει να προσαρμόσει τη γραμμή των επισήμων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.»

Εξηγώντας γιατί οι σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα αφορούν και την ΕΕ χωρίς να αποτελούν διμερές ζήτημα, δεδομένης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, ανέφερε:« η Τουρκία είναι ένας ταραχοποιός στην ευρύτερη περιοχή και δεν πρόκειται για διμερές θέμα. Αυτή η συμπεριφορά της εκδηλώνεται στη Μέση Ανατολή, στις χώρες του Μαγκρέμπ, στη Λιβύη. Ο Ερντογάν μετά την Αραβική άνοιξη, είδε ένα ρήγμα και θέλει να διαχειριστεί με ηγετικό τρόπο την άνοδο των ισλαμιστικών κινημάτων, όπως των Αδελφών Μουσουλμάνων, όταν είδε να καταρρέουν βασικά κόμματα. Αυτή είναι η αφετηρία του προβλήματος και δεν αφορά μόνον την Ελλάδα.»

Ο κ Ανδρουλάκης τόνισε πως « δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς επειδή ο Ερντογάν για 30 ημέρες παγώνει τις προκλήσεις του στο Καστελόριζο, αλλά τις κλιμακώνει στην Κυπριακή ΑΟΖ.» υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για αλληλένδετα θέματα, που αφορούν δύο κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία μια υπό ένταξη χώρα όπως η Τουρκία πιέζει με ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων.»

Για την εξωτερική πολιτική, ο κ Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι «μέχρι το 2004 ήταν μια σοβαρή πολιτική, με το Ελσίνκι και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Μετά, η κυβέρνηση Καραμανλή και οι επόμενες, θεώρησαν ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της Τουρκίας και σε όφελος της Ελλάδος. Δεν ζούμε όμως σε μια στατική περιοχή και δεν βοηθά ένα status quo που συμπυκνωνόταν στη κατανάλωση χρόνου χωρίς σχεδιασμό ευρύτερης στρατηγικής στα θέματα που αφορούν την Τουρκία.»

Και κατέληξε λέγοντας ότι «μπορούμε να πετύχουμε πολλά αρκεί να υπάρχει σοβαρή στρατηγική και προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα