back to top
20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: Δεν θα ανεχθούμε τετελεσμένα όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από την Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Σε νέο αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα όσον αφορά την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα ο κ Δένδιας επεσήμανε παράλληλα ότι «μόνο ο πλήρης σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων καλής γειτονίας, μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η συζήτηση άλλωστε των δύο υπουργών επικεντρώθηκε και στην συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και αλλού.

Από την πλευρά της η κ. Ζαχαρίεβα, εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Βουλγαρίας σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση της έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εγκυμονεί κινδύνους για όλη την ΕΕ.

Άνοιγμα νέου μεθοριακού σταθμού

Επίσης κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών η κ. Ζαχαρίεβα επανέλαβε το αίτημα της Βουλγαρίας για άνοιγμα και δεύτερου μεθοριακού σταθμού, κάτι που είχε θέσει νωρίτερα και κατά τη συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα άμεσα στον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας καθώς όπως είπε ο κ Μητσοτάκης «κατανόησε και ο ίδιος ότι είναι ένα ζήτημα κομβικό για την ποιότητα της επικοινωνίας όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας, αλλά συνολικά την ποιότητα επικοινωνίας μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όσον αφορά την πανδημία οι δύο υπουργοί συζήτησαν όπως ανέφερε ο κ Δένδιας «τον αντίκτυπο που έχει στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, και για τις προσπάθειες των δύο χωρών για επιστροφή στην ομαλότητα. Τις ευκαιρίες που μπορούν να ανοιχθούν για τις χώρες μας μέσα από την κρίση, μέσα από την προσπάθεια της ΕΕ για να έχει αυτοδύναμη πρόσβαση στις απαραίτητες παραγωγικές διαδικασίες που χρειάζονται για την επιβίωσή της»

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν θέσει οι δύο χώρες σε εφαρμογή θα συμβάλλουν με ασφάλεια στην πλήρη αποκατάσταση της διασυνοριακής επικοινωνίας.

Αλέξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα