back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στον Αθήνα 9.84: «Θα ενισχυθούν Δήμοι με πραγματικές ανάγκες και όχι όσοι αφήνουν χρέη για να καταστούν ληξιπρόθεσμα»

Διαβάστε επίσης

Για τα προβλήματα των Δήμων της χώρας στη σκιά της πανδημίας του κορονοιού, αλλά και για τις προοπτικές ενίσχυσής τους μέσων πόρων από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στον Αθήνα 9.84 και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη .

*Σε σχέση με την καταβολή της δεύτερης δόσης του έκτακτου βοηθήματος λόγω κορονοιού, εκτίμησε ότι το ύψος του ελλείμματος, δεν μπορεί να προσδιοριστεί, διότι πρόκειται για μια κατάσταση σε εξέλιξη. Οπως είπε, «οριστικά στοιχεία θα προκύψουν από τα επίσημα νούμερα που κατατίθενται σε μηνιαία βάση, στο Παρατηρητήριο του ΥΠ.ΕΣ, καθώς οι Δήμοι καταθέτουν σε κοινή βάση δεδομένων τα έσοδα και τα έξοδά τους. Εως τις 15 Αυγούστου θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ώστε -όπως συμφωνήθηκε με το ΥΠΕΣ- να δοθεί στους Δήμους δεύτερο κομμάτι βοήθειας.» Ο κ Παπαστεργίου έκανε λόγο για «σημαντικές απώλειες κυρίως των τουριστικών Δήμων, λόγω μη είσπραξης ανταποδοτικών και τελών παρεπιδημούντων, αλλά και των απωλειών από την ακύρωση των πανηγυριών.»

*Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη νέου πλαισίου για τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των Δήμων, με αφορμή την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου από το ΥΠ.ΟΙΚ

«Υστερα από δέκα χρόνια λειτουργίας των Δήμων στη βάση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι γεννεσιουργές αιτίες των δανείων. Θα βοηθηθούν Δήμοι που βρίσκονται στο κενό εξ αιτίας πχ μιας δικαστικής απόφασης που εξανεμίζει τον προυπολογισμό τους και όχι όσοι επίτηδες αφήνουν να καταστούν τα χρέη τους ληξιπρόθεσμα, προκειμένου να τα αποπληρώσει το κράτος. Το ΥΠΟΙΚ θα καλύπτει πλέον το 40% του ποσού, ενώ το 60% θα επιστρέφεται» υπογράμμισε εμφατικά ο κ Παπαστεργίου.

*Για την ενίσχυση του προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ με 2,2 -2,5 δις ευρώ από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι: «Αυτά τα χρήματα όπως και του Ευρωπαικού Ταμείου Ανάκαμψης, αντιστοιχούν σε δύο ΕΣΠΑ γι αυτό πρέπει να τρέξουν γρήγορα και εμπροσθοβαρώς. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για νέα δημόσια έργα και υπηρεσίες που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο. Είναι αναγκαίες μελέτες και αξιόπιστες διαδικασίες απορρόφησής τους»

*Σε ερώτηση για την θητεία του στα Τρίκαλα, σημείωσε πως «Αν πετύχαμε και συνεχίζουμε, είναι επειδή έχουμε αντιληφθεί με την ομάδα μου πως εκεί όπου απέτυχαν οι συμβατικές μέθοδοι, μόνον ανατρεπτικά μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πράγματα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα