back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

“Εστία” Νέας Σμύρνης- Μουσεία για την ιστορία της Μικράς Ασίας

Διαβάστε επίσης

Στην καρδιά της Νέας Σμύρνης , η “Εστία” υπενθυμίζει καθημερινά την σημασία που έχει η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και αποτελεί μια γέφυρα σύνδεσης της σύγχρονης πραγματικότητας με την πορεία του ελληνισμού στις ακτές της Ιωνίας.

Το εμβληματικό κτίριο με τους ιωνικούς κίονες δεσπόζει στην καρδιά της πόλης και στις αίθουσές του φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια τέχνης αλλά και στοιχεία από την μακραίωνη διαδρομή του ελληνισμού. Ως πολιτιστικός φορέας η “Εστία” παράλληλα προωθεί το θέατρο, το αθλητισμό , διατηρεί τμήματα με ποικίλες δράσεις ενώ  σημείο αναφοράς αποτελούν τα μουσεία που στεγάζονται στο ιστορικό κτίριο.

“Ο επισκέπτης πριν ακόμα περάσει στον χώρο, καθυποβάλλεται απο το μεγάλο κτίριο με τους ιωνικούς κίονες στην πρόσοψή του. Στην ζωόφορο θα δούμε να εκτυλίσσεται όλη η ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, από τα προιστορικά χρόνια, με την Μήδεια και τον Ιάσωνα, μέχρι την μεγάλη καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων στην Ελλάδα” λέει στον “Αθήνα 9.84” η κα Θέμις Παπαδοπούλου υπεύθυνη των μουσειακών χώρων της “Εστίας”.

“Μέσα όταν εισέλθει κανείς, το πρώτο που θα αντικρύσει είναι το περίφημο μουσείο τέχνης όπως το λέμε. Είναι μια μικρογραφία του Βυζαντινού μουσείου και της Πινακοθήκης μαζί. Στον χώρο στεγάζονται έργα διασήμων ζωγράφων του μεσοπολέμου, έχουμε έργα Χαλεπά, τον περίφημο πίνακα του Φώτη Κόντογλου “Ο χρυσοχόος”.  Εκεί είναι και το ομίωμα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και απέναντι υπάρχει ένα μοναδικό έκθεμα το “Παναρμόνιον” του Κωνσταντίου Ψάχου” αναφέρει η κα Παπαδοπούλου στην εκπομπή “Μια ημέρα στην Αθήνα” (8/7/20)

“Στον υπόλοιπο χώρο στεγάζονται περίπου 500 εικόνες Βυζαντινής η μεταβυζαντινής εποχής, όλων των σχολών  Κρητική, Μακεδονική και από όλες οι τεχνοτροπίες.  Απέναντι υπάρχει το Ιστορικό μουσείο το οποίο είναι και πάλι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Είναι αυτό της Μικρασιατικής εκστρατείας και με φωτογραφίες απο διάφορες προσωπικότητες που έλαβαν μέρος σε αυτην την ατυχή εκστρατεία.
Έχουμε επίσης τα προσωπικά είδη του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης : τον σταυρό που φορούσε κατά την ημέρα του μαρτυρίου και του τέλους του, το χρυσό στυλό και το  ρολόι  του κλπ.  Υπάρχει επίσης ένα αφιέρωμα στον Ιερέα και τον Δάσκαλο της Μικράς Ασίας διότι αυτοί κράτησαν τον ελληνισμο την ελληνικότητα και την Ορθοδοξία στην Μ.Ασία” λέει η κα Παπαδοπούλου η οποία ανήκει στην τρίτη γενιά, απόγονος των προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα και δημιούργησαν την Νέα Σμύρνη.

“Εν συνεχεία είναι και το Λαογραφικό μουσείο. Αυτό έχει χρηστικά αντικείμενα και κυρίως πολλες ενδυμασίες. Αρχίζουμε απο αυτές των παραλίων της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης- που ειναι πολύ πιο “μοδάτες” της εποχής και φτανουμε μέχρι την Καππαδοκία. Πρέπει να σας πω και είναι πολύ συγκινητικό, το γεγονός ότι μέχρι τώρα έρχονται απόγονοι Μικρασιατών και μας παραδίδουν αντικείμενα των οικογενειών που ούτε καν είχαμε φανταστεί ότι υπήρχαν και θα ερχόντουσαν στα χέρια μας”

Γιωργος Αποστολιδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα