back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ένας χρόνος κυβέρνηση ΝΔ – Κυρ. Μητσοτάκης: «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας»

Διαβάστε επίσης

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο το Σκάϊ, με αφορμή και την συμπλήρωση ενός έτους από τη εκλογική νίκη της ΝΔ.  Ο πρωθυπουργός μάλιστα υπογραμμίζει πως «θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση» να προσφύγει σε εκλογές για να εκμεταλλευτεί το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει, διερωτώμενος τι θα κέρδιζε με αυτό, όταν έχει μπροστά του τρία χρόνια και διαθέτει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα 7 Ιουλίου 2020, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή της  αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ υπό τον Κυριάκο  Μητσοτάκη, με ποσοστό 39,85% και 158 έδρες.

«Η όποια επιτυχία της κυβέρνησης ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για να μπούμε στον δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης με μεγαλύτερη δυναμική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την έναρξη της συνάντησης τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως  η κυβέρνηση εστιάζει σε πρώτη φάση στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία, με έμφαση στην στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων, αλλά και στην αξιοποίηση των ευκαιριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου επίκειται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, ώστε «να υλοποιήσει με ταχύτητα έναν μεγάλο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Με αφορμή εξάλλου αναφορά της κ. Σακελλαροπούλου στην ανάγκη να βρεθούν κοινά σημεία συνεννόησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα λάβει το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης στην διαδικασία συζήτησης για την εκπόνηση του εθνικού σχεδίου, ως τις 15 Οκτωβρίου, είναι να λάβει τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών δυνάμεων ώστε “το εθνικό σχέδιο να έχει την μέγιστη δυνατή συναίνεση”, όπως είπε.

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός, κατά την πρωινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ για τον ανασχηματισμό υπογράμμισε ότι «κάποια  στιγμή προφανώς και θα γίνουν αλλαγές στην κυβένηση». «Δεν είναι της στιγμής να γίνουν αυτές οι αλλαγές και όταν έρθει αυτή η στιγμή θα το μάθετε από μένα», πρόσθεσε.

Αν και επισήμανε την σημασία που έχει να βρίσκεται το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση, διευκρίνισε ότι ο ανασχηματισμός δεν αφορά μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε αναδιατάξεις δομών και επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.

«Όταν κρίνω ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αυτό θα γίνει”, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε πως η προσοχή αυτή την στιγμή είναι απολύτως εστιασμένη στην οικονομία.

Όσον αφορά την πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με επίκεντρο καταγγελίες που αφορούν στην προηγούμενη διακυβέρνηση, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “υπάρχει ένα ζήτημα, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του». «Είναι μια εξήγηση που οφείλει και στους δικούς του υποστηρικτές», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η αποπομπή του κ. Παππά, κατά την άποψή μου, είναι μονόδρομος, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έχει γίνει ακόμη με βάση όσα έχουμε μάθει, αλλά αυτό είναι ζήτημα που αφορά τον κ. Τσίπρα».

Ως μεγάλη προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες, ο κ. Μητσοτάκης προσδιόρισε την ταχεία υλοποίηση ενός γενναίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα αλλάξει τις δομές της ελληνικής κοινωνίας και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα κριθεί και από την δυνατότητά της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της παγκόσμιας κρίσης στην οικονομία

«Η πρόκληση των επόμενων 12 μηνών είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών της οικονομικής κρίσης και η επιτάχυνση τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών που θα αλλάξουν την δομή της ελληνικής κοινωνίας και θα πρέπει να γίνουν με την αίσθηση του κατεπείγοντος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την δυσκολότερη απόφαση που κλήθηκε να λάβει σε αυτό το 12μηνο τόνισε πως «αναμφίβολα ήταν η απόφαση να κλείσουμε την χώρα με πολύ δραστικό τρόπο όταν είχαμε αρκετά δεδομένα για να αντιληφθούμε το πρόβλημα της πανδημίας».

Επισήμανε πως ο ίδιος γνώριζε ότι αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα την οικονομία σε ύφεση, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα σήμερα είναι πιο ισχυρή απ’ ότι ήταν πριν από 4-5 μήνες και έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της.

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες η χώρα πηγαίνει προς την σωστή κατεύθυνση, είναι σημαντικό να κρατήσουμε το κλίμα της αυτοπεποίθησης», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σύνθετη και περίπλοκη άσκηση το άνοιγμα στον τουρισμό και υπογράμμισε ότι είμαστε στην αρχή ακόμα. «Ο Ιούλιος θα συνεχίσει να είναι ένας δύσκολος μήνας για τον ελληνικό τουρισμό», σημείωσε, εκτίμησε ωστόσο ότι όσο βλέπουν πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει με επαγγελματισμό το θέμα, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός αυτών που θα έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα

Άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να κλείνουν εκ νέου, εάν χρειαστεί, οι πύλες εισόδου από κάποιες χώρες εάν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενο νέο κύμα κορονοϊού, με περισσότερα μόνιμα κρεβάτια ΜΕΘ

Αναφέρθηκε εξάλλου στην κατασκευή του δικού μας μοριακού τεστ και προανήγγειλε κάποιες ανακοινώσεις, πολύ ενδιαφέρουσες, ερευνητικής ερευνητικής δουλειάς για θεραπευτικά πρωτόκολλα»

Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για φαινόμενα  κοινωνικής χαλάρωσης, ενώ ερωτηθείς για τις εικόνες από πανηγύρια υπογράμμισε ότι μας έχουν προβληματίσει, διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν κινούμαστε σε κατεύθυνση απαγόρευσης αυτή την στιγμή».

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το θέμα κατάργησης του περιορισμού των 6 ατόμων ανά τραπέζι, τονίζοντας ότι έχει ζητήσει από την επιτροπή να τοποθετηθεί επί του θέματος

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχει αύξηση των εσωτερικών κρουσμάτων και διαχειριζόμαστε με επαγγελματισμό τα εισαγόμενα», σημείωσε, ενώ επέμεινε στην εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε γενική καραντίνα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «παρά τις δυσκολίες είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στον ελληνικό λαό» και σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε.

Αναφερόμενος τέλος στα ελληνοτουρκικά και στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Ερντογάν τόνισε ότι «έχουμε σημαντικές διαφορές αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε».

Σημείωσε ότι οι δίαυλοι είχαν διακοπεί μετά τον Έβρο «όχι με δική μου υπαιτιότητα όταν ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν θέλει να συνομιλεί μαζί μου», επισήμανε ότι «έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντικό  να μπορούμε να μιλάμε και για πρακτικά ζητήματα, όπως τι θα κάνουμε με το ζήτημα του τουρισμού

Υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν είναι απολύτως ακριβές ότι η πρόσφατη επικοινωνία ήταν αποτέλεσμα διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας της κ. Μέρκελ, την οποία πάντως έχει ενημερώσει εκτεταμένα για το ζήτημα αυτό

«Δεν χρειαζόμαστε ως προς την επικοινωνία μας ούτε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές», πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε πως η χώρα μας έχει καταστήσει σαφές πως η συνέχιση της προκλητικής στάσης της Τουρκίας είναι νομοτελειακό να έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουν γίνει άλματα προόδου

«Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, έχουν γίνει άλματα προόδου στην Ελλάδα», τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ.
«Αυτά τα άλματα δεν έγιναν τυχαία. Έγιναν μετά από σκληρή δουλειά και με τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας», επισημαίνει και προσθέτει:«Η παγκόσμια συγκυρία επιβάλει σεμνότητα και χαμηλούς τόνους. Αλλά η πορεία της χώρας και τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία και ελπίδα».
Με αφορμή την συμπλήρωση του πρώτου έτους διακυβέρνησης από την ΝΔ αναρτήθηκε και βίντεο με τα πεπραγμένα αυτής της περιόδου.
«Το έργο της Κυβέρνησης είναι πολύ πυκνό για να χωρέσει σε ένα μικρό βίντεο. Εστιάζουμε στη συλλογική εμπειρία των πολιτών όπως τη διαμόρφωσαν οι δύο μεγάλες κρίσης του Έβρου και του Κορονοϊού, αλλά και την εντυπωσιακή πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κράτους. Και δίνουμε έμφαση στην τήρηση μίας μεγάλης υπόσχεσης που κάναμε στις εκλογές του Ιουλίου. Επιβεβαιώσαμε το κεντρικό μας σύνθημα: πως οι Έλληνες, Ενωμένοι Μπορούμε. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό κέρδος για την Πατρίδα μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Απόστολος Χονδρόπουλος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα