back to top
19.5 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μέτρα στήριξης της οικονομίας 3,5 δισ. ανακοίνωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Βουλή – Πόσο μειώνεται η προκαταβολή φόρου

Διαβάστε επίσης

Μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την οικονομία στο πλαίσιο της “Ώρας του πρωθυπουργού”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πακέτο οικονομικής ενίσχυσης και συγκεκριμένα είπε ότι μηδενίζουμε την προκαταβολή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του πρώτου εξαμήνου είναι κατά 35% χαμηλότερος από αυτόν του 2019. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από 30% έως 70%. Επίσης μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου για εποχικές επιχειρήσεις. Μισή προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ.

Παράλληλα εγκαινιάζεται 3ος γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις και χωρίς ταμειακή μηχανή.

– Επιδοτούνται κατά 60% από την πολιτεία όλες οι εργοδοτικές εισφορές για Αύγουστο, Σεπτέμβριο Οκτώβριο , με κόστος περίπου 600 εκατ. ευρώ

– Οι εποχικές επιχειρήσεις του τουρισμού δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος. Και τέλος

– Επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης των εργαζομένων σε όλο το φάσμα των τουριστικών επιχειρήσεων

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως  μετά από 19 χρόνια, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού εκκινούν επιτέλους τα έργα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου μητροπολιτικού πάρκου της χώρας, μια επένδυση που στη συνολική ανάπτυξή της θα δημιουργήσει 80.000 θέσεις εργασίας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι και η ΝΔ είχε υποτιμήσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα προβλήματα του Ελληνικού αλλά επέλυσε τα εκκρεμή ζητήματα.

Για τις νέες θέσεις εργασίας επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέες, ωστόσο το κράτος λειτούργησε με ανακλαστικά και κατάφερε να αποτρέψει μια απότομη αύξηση της ανεργίας.

Αδιαπραγμάτευτη χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του καλώντας την Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση.

«Θα ενσωματώσουμε προτάσεις που έχετε, αν βοηθούν στην βελτίωση του» δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι αυτό είναι διαφορετικό από το να κρύβεσαι για να βρεις δικαιολογία να μην ψηφίσεις και να απέχεις. « Όλοι θα αποφασίσουμε με ποιους συντασσόμαστε. Είναι κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των μειοψηφιών, αλλα πρέπει να τα οριοθετήσουμε για να μην γίνονται καταχρηστικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Γεννηματά: Ο δρόμος που ακολουθείτε εγκαταλείπει τους πολλούς, στηρίζει τους ισχυρούς

Νωρίτερα, επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά. «Ο δρόμος που ακολουθείτε εγκαταλείπει τους πολλούς και στηρίζει ισχυρούς. Έχετε ευθύνη για ότι επακολουθήσει και θα κριθείτε για αυτό», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, καλώντας τον πρωθυπουργό να μην επαναπαύεται από τις δημοσκοπήσεις και την ανεπάρκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο δρόμος που προτείνει το ΚΙΝΑΛ είναι της νέας αλλαγής, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που δίνει προοπτική στο λαό, είπε η κ Γεννηματά.

«Αυτά που εξαγγείλατε σήμερα τουλάχιστον να τα εφαρμόσετε, γιατί τα άλλα που ανακοινώσατε και ήταν ψίχουλα, καθυστερείτε πολύ να τα δώσετε», είπε στον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά, κατά τη δευτερολογία της καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση κάνει αλχημείες στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις,η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε ότι έτσι όπως έχει το νομοσχέδιο δεν ψηφίζεται, γιατί δεν υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις. «Όπως το πάτε, η αστυνομία θα αποφασίζει τα πάντα για τις διαδηλώσεις και ο στρατός θα υποδέχεται τους τουρίστες», είπε χαρακτηριστικά.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα