back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μάτι: Ξεκινά η διαβούλευση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής – Επί τόπου ο Κ. Χατζηδάκης

Διαβάστε επίσης

Αναρτάται σήμερα προς διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης θα βρεθεί σήμερα από νωρίς το πρωί στην πυρόπληκτη περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τους γενικούς γραμματείς, Ευθύμη Μπακογιάννη, Κωνσταντίνο Αραβώση, τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, για να ξεκινήσει δια ζώσης διαβούλευση με την Περιφέρεια Αττικής (περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη), τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας (δημάρχους Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης), καθώς και πολίτες (συλλόγους και σωματεία πυροπαθών).

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του Ειδικoύ Πολεοδομικoύ Σχεδίου, θα βρεθει στο Μάτι για να «ακούσει» τα σχόλια και τις προτάσεις των άμεσα ενδιαφερομένων.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει, το σχέδιο πρόκειται να «δώσει νέα ζωή στο Μάτι». Σύμφωνα  με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Το Μάτι θα αλλάξει εικόνα, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της περιοχής, τόσο από πυρκαγιές όσο και από πλημμύρες, λόγω της ανεξέλεγκτης κατάστασης στα ρέματα τα οποία βρίσκονται την περιοχή», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.  «Θέτουμε  είπε ο κ Χατζιδάκης τις βάσεις για την επούλωση των πληγών με ένα βιώσιμο τρόπο. Ούτε ισοπεδώνουμε το Μάτι, το Κόκκινο Λιμανάκι, τον Προβάλινθο, την Αμπελούπολη, αλλά ούτε και ανεχόμαστε μία σειρά από απαράδεκτες καταστάσεις, οι οποίες συνέτειναν στο να πάρει η καταστροφή που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια τις διαστάσεις που τελικά πήρε», τόνισε ο υπουργός

«Αξίζει να γίνει μια βιώσιμη περιοχή για τους κατοίκους και τους παραθεριστές» υπογράμμισε ο υπουργός και  εξήγησε ότι «το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και με τη συμμετοχή μιας σειράς μεγάλων τεχνικών γραφείων».

Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός “μετά από εντολή του πρωθυπουργού το ΤΕΕ ανέλαβε να φτιάξει ένα πρότυπο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο μέσα σε μόλις έναν χρόνο», τη στιγμή που «πρακτικά, ένα σχέδιο πόλης, διότι περί αυτού πρόκειται, χρειάζεται μέχρι σήμερα 8-10 χρόνια, κατά μέσο όρο, ενώ η έγκρισή μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 20 χρόνια, όπως η επέκταση του σχεδίου πόλης του Άργους».

«Τεκμηριώνεται επιστημονικά, τεχνικά και νομικά το Προεδρικό Διάταγμα Έγκρισης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Προετοιμάζονται οι διαδικασίες για όλα τα έργα δημοσίου συμφέροντος, όπως απαλλοτριώσεις, έργα διευθέτηση ρεμάτων, κοινόχρηστοι χώροι, πλατείες, οδοποιία κλπ, ώστε να είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί εντός 3-4 ετών» ανέφερε ο κύριος Στασινός.

«Στόχος είναι τα διδάγματα από τις διαδικασίες, τα προβλήματα και τα επιστημονικά δεδομένα μέσω της συνεργασίας του ΤΕΕ, των μελετητών και του ΕΜΠ, να αποτελέσουν παρακαταθήκη για την ελληνική Πολιτεία και να τύχουν χρήσης σε επόμενες προσπάθειες τοπικού ή σημειακού χωροταξικού σχεδιασμού και πολεοδόμησης» τόνισε.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ γνωστοποίησε  ότι για το ΕΠΣ ενεπλάκησαν στον διάλογο τοπικοί φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κυρίως το ΕΜΠ, το εργαστήριο του κ. Σερράου, καθώς και το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Notre Dame, που μελέτησε και έκανε τις προτάσεις του, στο πλαίσιο ομαδικής φοιτητικής εργασίας.

Σημειώνεται, ότι για τη σύνταξη του ΕΠΣ απαιτήθηκαν, πέραν της κύριας πολεοδομικής μελέτης, οκτώ άλλες υποστηρικτικές μελέτες, ενώ η εκπόνησή τους ξεκίνησε στις αρχές του 2020.

Οι μελέτες αυτές είναι οι εξής:

Κύρια (Πολεοδομική) Μελέτη, Μελέτη Τοπογραφίας, Μελέτη Οριοθέτησης Ρεμάτων, Συγκοινωνιακή Μελέτη, Μελέτη Κατάρτισης Δασικού Χάρτη, Μελέτη μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας, Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ομική υποστήριξη.

 

Πηγ’η : ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα