back to top
22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

22.2 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Από το 2021 το ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό

Διαβάστε επίσης

Χωρίς ισλαμικό τέμενος φαίνεται ότι θα μείνει η Αθήνα και το 2020, καθώς η πανδημία του κορονοΐου οδήγησε σε αναβολή όλους τους απαραίτητους διαγωνισμούς για την ολοκλήρωση του έργου. Ακόμα και να είχαν αναδειχθεί οι ανάδοχοι, τα χρονικά περιθώρια των 6 μηνών δεν επαρκούν για να ακουστούν οι πρώτες προσευχές εντός του τεμένους πριν την έλευση του 2021.

Οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη των ανάδοχων εταιρειών που θα αναλάβουν τη φύλαξη, τον καθαρισμό, την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και άλλες υπηρεσίες, είχαν προγραμματιστεί για την άνοιξη και όπως ήταν φυσικό ανεβλήθησαν, μιας και το διοικητικό συμβούλιο του λατρευτικού χώρου δεν κατάφερε να συνέλθει πριν το τέλος Ιουνίου. Ως εκ τούτου αναβλήθηκε για μία ακόμα φορά η ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του και πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο εντός του τρέχοντος έτους.

Κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του τεμένους, που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες καθορίστηκαν οι όροι των απαραίτητων διαγωνισμών. Στελέχη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τονίζουν ότι «η διαδικασία των διαγωνισμών δεν αναμένεται να διαρκέσει λιγότερο από τρεις με τέσσερις μήνες, ενώ σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και πιθανές ενστάσεις που μπορεί να καθυστερήσουν περαιτέρω την παράδοση του λατρευτικού χώρου στους πιστούς».

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων προκήρυξε τρεις δημόσιους μειοδοτικό διαγωνισμούς. Ο πρώτος αφορά τη μίσθωση ακινήτου για την στέγαση των υπηρεσιών της Διοικούσας Επιτροπής Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών. Η δεύτερη την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάθεση υπηρεσιών φορολογικής και λογιστικής υποστήριξης σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα της Διοικούσας Επιτροπής του Ισλαμικού Τεμένους. Η τρίτη πρόσκληση αφορά στην Προμήθεια Η/Υ και συναφούς εξοπλισμού ενώ η τέταρτη στην Πρόσκληση υποβολής αίτησης σύναψης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου διάρκειας 8 μηνών

Η μίσθωση χώρου γραφείων αφορά ωφέλιμης συνολικής επιφάνειας περίπου 279,5 τ.μ. με δυνατότητα απόκλισης ± 20%, για τη στέγαση της Διοικούσας Επιτροπής Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών». Το ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα δεν δύναται να ξεπερνά το ποσό των 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Για τη θέση του πρώτου ιμάμη των Αθηνών φαίνεται να έχει «κλειδώσει» ο 50χρονος Σιντί Μοχάμεντ Ζακί. Πρόκειται για Έλληνα πολίτη με καταγωγή από το Μαρόκο ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, αραβικά και γαλλικά, είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικομαθηματικών και Μουσουλμανικών Σπουδών, ενεργό μέλος του Συλλόγου της Μαροκινής Κοινότητας στην Ελλάδα και σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ο 50χρονος πατέρας τριών παιδιών επελέγη για τη θέση αυτή από το διοικητικό συμβούλιο του ισλαμικού τεμένους, όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 42 (Οργανισμός του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών»). Ο ίδιος, μέχρι στιγμής, αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων του αφού ακόμα αναμένεται η επίσημη πρόσληψή του.

Οι εργασίες στο τέμενος ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2019, Βρίσκεται εντός οικοπέδου 17 στρεμμάτων και δεν διαθέτει μιναρέ, ενώ σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, το κόστος του ανήλθε στις 887.000 ευρώ. Για τη διαμόρφωσή του υπήρξε διαβούλευση με εκπροσώπους όλων των δογμάτων του Ισλάμ. Στους χώρους του περιλαμβάνεται η κεντρική σάλα λατρείας για τους άνδρες και μία ακόμα για τις γυναίκες, επενδυμένες με περσικά χαλιά συγκεκριμένης τεχνοτροπίας, το «μιχράμπ» (το αντίστοιχο ιερό) με προσανατολισμό προς τη Μέκκα και λουτρά. Επίσης, έχει προβλεφθεί ειδικά διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών (το εσωτερικό χωράει περί τους 350), παιδική χαρά, παγκάκια και χώροι πρασίνου, ενώ τον αύλειο χώρο κοσμεί μαρμαρόχτιστο σιντριβάνι.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα