back to top
22.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

22.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Γιάννης Μουζάλας στον Αθήνα 9.84: “Η έλλειψη σχεδίου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης”

Διαβάστε επίσης

Άρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητήματος καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Γιάννης Μουζάλας ,πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ,βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και τον Βασίλη Πάικο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

*ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

“Διαχειριστήκαμε το μεγαλύτερο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αξιοπρεπή και ανθρωπιστικό τρόπο.
Η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη. Υπήρξε άρνηση διαχείρισης ,η οποία οφείλεται σε μία ιδεοληψία ,που στο παγκόσμιο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει. Ότι δηλαδή χειροτερεύοντας τις συνθήκες διαβίωσης ,αποθαρρύνουμε τις νέες εισροές. Έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα και δεν έχει πετύχει. Ειδικά σε χώρες πρώτης υποδοχής. Η έλλειψη σχεδίου είναι το σχέδιο της κυβέρνησης” είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για επαναπροωθήσεις που γίνονται μέσα στη θάλασσα , εκφράζοντας φόβους ότι αυτές θα αποτελέσουν επιλογή της κυβέρνησης αν και εφόσον αρχίσουν πιο μαζικές εισροές. Αναφορικά με σχετικές καταγγελίες που υπήρξαν για αυτές τις επαναπροωθήσεις δήλωσε ότι “πρόκειται για βάσιμες ενδείξεις που πρέπει να ερευνηθούν” καθώς , όπως σημείωσε, προέρχονται από την ‘Ύπατη Αρμοστεία, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και ξένες εφημερίδες.

Ακόμη ο κ. Μουζάλας διατύπωσε την άποψη περί θλιβερής -όπως την χαρακτήρισε- προοπτικής, η Ελλάδα να εξελιχθεί σε “ασπίδα της Ευρώπης” , επισημαίνοντας ότι “κάτι τέτοιο θα την έκανε ταυτόχρονα και “αποθήκη της Ευρώπης” .

“Το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το προσφυγικό -μεταναστευτικό, μέσα από την πολιτική και τη διπλωματία, να μετατραπεί από διμερές (Ελλάδας -Τουρκίας) σε ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα ,που οδήγησε σε αυτή τη δύσκολη συμφωνία Ευρώπης -Τουρκίας. Όμως πετύχαμε τη δημιουργία συνθηκών ,ώστε να μειωθούν οι ροές. Απέδωσε το σχέδιο ,αλλά η κυβέρνηση το καταργεί” ανέφερε.

Και πρόσθεσε “Θα έπρεπε να το αναβαθμίσει αυτό σχέδιο ,να γίνει καλύτερο , να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις, εμπλέκοντας όλη την Ευρώπη, μέσα στο πρόβλημα. Και κάνοντας -κατά το δυνατόν- διαχείριση με βάση το Διεθνές Δίκαιο ,τον ευρωπαϊκό νόμο και την ελληνική νομοθεσία, σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα μας. Αντίθετα το σχέδιο της ΝΔ είναι πλήρης εγκατάλειψη της ευρωπαϊκής απάντησης σε αυτό το ζήτημα. Η μετατροπή της χώρας σε ασπίδα και σε φυλακή”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα