back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ταμείο Ανάκαμψης: Σήμερα το Ecofin, την Πέμπτη το Eurogroup – Στο τραπέζι και το ελληνικό ζήτημα

Διαβάστε επίσης

Με ορίζοντα τη Σύνοδος κορυφής των 27 στις 19 Ιουνίου εξελίσσεται μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων που αφορά στην εμβληματική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ ευρώ  προκειμένου να αποτελέσει τη βάση ανάκαμψης της  ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Με στόχο να οδηγηθούν το ταχύτερο δυνατό σε ένα τελικό προσχέδιο κειμένου της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης συνεδριάζουν σήμερα μεσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. (ECOFIN) .

ΟΙ 27 προετοιμάζουν το έδαφος για το Eurogroup της ερχομένης Πέμπτης κατά το οποίο θα αναζητηθεί ο τελικός συμβιβασμός που απαιτείται κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου για την υιοθέτηση της πρότασης της Κομισιόν .

Στο επικείμενο Eurogroup, σημαντικό θέμα θα αποτελέσει και το ελληνικό ζήτημα,  διότι στην συνεδρίαση θα πρέπει να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των SNP’s & ANFA’s ενισχύοντας περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν στο «πράσινο φως» για την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 750 δισ. ευρώ, μετά και τη θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

‘Αλλωστε  την Πέμπτη υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια για τα αποτελέσματα της έκθεσης που ανέλαβε, ως επικεφαλής ομάδας, για την αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας από τον ESM.

Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έχει αναλάβει να δώσει «κορωνοδάνεια» 200 δισ. ευρώ ενώ την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ο ΟΟΣΑ θα ανακοινώσει και τις νεότερες οικονομικές προβλέψεις -μετά από εκείνες του Απριλίου που έκαναν λόγο για ύφεση 30% στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης,  παρότι επιθυμία κυρίως των χωρών του ευρωπαϊκού  Νότου αποτελεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του τον Ιούνιο, πολλοί τοποθετούν τις τελικές αποφάσεις τον Ιούλιο μιας και την πρώτη ημέρα του  δεύτερου μήνα του καλοκαιριού ξεκινά η γερμανική προεδρία στην Ε.Ε.  Ανησυχίες  συνεχίζουν  να εκφραζουν ηΑυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία κυρίως επειδή τα 500 δις ευρώ από  τα 750 δισ. θα διατεθούν ως μη επιστρεπτέες ενισχύσεις σε περιοχές και επιχειρήσεις που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σε χθεσινη συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι εντάσεις που διατυπώνονται από χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, θεωρώντας ως ρεαλιστικό να υπάρξει απόφαση το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας.

Όπως επισημαίνει, «η ευρωπαϊκή οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται, μόνο όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών.» Ο  κ. Τζεντιλόνι χαρακτηρίζει το πρόσφατο γερμανικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας ως ένδειξη «πολιτικού θάρρους». Η δε μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 16% στη Γερμανία «είναι ακριβώς αυτό που έχουμε ανάγκη», δηλώνει, για να προσθέσει πως «η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει, αν δεν αναπτύσσεται ξανά αισθητά η γερμανική και αντιστρόφως».

 Συμφωνία κατά τη γερμανική προεδρία

Ο κ. Τζεντιλόνι εκφράζει όμως την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι ενστάσεις των τεσσάρων χωρών έτσι ώστε να συμπεριληφθούν τα 750 δις ευρώ στο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027. Ο ιδιος θεωρεί ρεαλιστικό να παρθεί η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο.

NewsroomΑθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα