back to top
25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

25 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

NYT: Μεγάλα ονόματα Ρεπουμπλικάνων «μαυρίζουν» τον Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να βάλλεται πανταχόθεν τόσο για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού όσο και για τις τοποθετήσεις του όσον αφορά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα New York Times, μεγάλα ονόματα των Ρεπουμπλικάνων σκέφτονται να γυρίσουν την πλάτη στον Τραμπ και να μην τον στηρίξουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών ανοικτά έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, φλερτάροντας με τη θυελλώδη οργή του Τραμπ.

Οι διαφωνούντες

Το δημοσίευμα των NYT αναφέρει, λοιπόν, πως ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή Τραμπ, ενώ και ο Τζεμπ Μπους δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Η χήρα του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, η Σίντι Μακέιν, είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει τον Μπάιντεν, αν και δεν αναμένεται να το κάνει δημόσια μιας και ο γιος της θέλει να κάνει καριέρα στους Ρεπουμπλικάνους. Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι Πολ Ράιαν και Τζον Μπόενερ δεν έχουν απκαλύψει ακόμη τι θα κάνουν, ενώ άλλοι ενδέχεται να ψηφίσουν κάποιον άλλο (εκτός του Μπάιντεν) για να δηλώσουν την αντίθεσή τους απέναντι στον Τραμπ, χωρίς όμως και να τον προκαλέσουν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, γιγαντώνεται η δυσφορία έναντι του Τραμπ και στα σώματα ασφαλείας μετά τις συνεχείς εκκλήσεις του Τραμπ προς τις αρχές να συλλάβουν και να “καθυποτάξουν” τους διαδηλωτές, αλλά και να “καθαρίσουν” τους δρόμους γύρω από τον Λευκό Οίκο για να μπορέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ να… βγάλει φωτογραφίες.

Μεταρρυθμίσεις υπόσχεται ο Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος κέρδισε και τυπικά την Παρασκευή το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ώστε να είναι ο αντίπαλος του προέδρου Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Σε άρθρο του στους Los Angeles Times που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, ο Μπάιντεν υπογράμμισε την ανάγκη για “συγκεκριμένες πολιτικές, που έχουν καθυστερήσει πολύ, για την ανατροπή του συστηματικού ρατσισμού”.

“Αν εκλεγώ, δεσμεύομαι να ιδρύσω μια εθνική επιτροπή εποπτείας της αστυνομίας εντός 100 ημερών από την ανάληψη της εξουσίας”, υποσχέθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος.

“Χρειάζεται να εφαρμόσουμε πραγματική κοινοτική αστυνόμευση και να διασφαλίσουμε ότι κάθε αστυνομικό τμήμα της χώρας πραγματοποιεί μια ολοκληρωμένη επανεξέταση των προσλήψεων αστυνομικών, της εκπαίδευσής τους και των πρακτικών αποκλιμάκωσης, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέχει τα εργαλεία και τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων”, τόνισε.

“Όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε για μια νέα ηγεσία να κάνει μεταρρυθμίσεις”, πρόσθεσε.

Κάλεσε το Κογκρέσο να “αναλάβει άμεση δράση” για να απαγορεύσει τις αστυνομικές μεθόδους κεφαλοκλειδώματος, να σταματήσει τη μεταφορά όπλων πολέμου στις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, να βελτιώσει την εποπτεία και τη λογοδοσία και να δημιουργήσει ένα πρότυπο μοντέλο για τη χρήση βίας από αστυνομικούς.

Στο Twitter, ο Μπάιντεν επανέλαβε το αίτημά του για αλλαγή, γράφοντας: “Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη. Και χρειαζόμαστε πραγματική μεταρρύθμιση της αστυνομίας για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά”.

“Υποσχέθηκα στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ότι δεν θα γίνει απλώς ένα άλλο hashtag”, συμπλήρωσε ο 77χρονος υποψήφιος πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα του κορονοϊού – Κίνδυνος αναζωπύρωσης
Οι ΗΠΑ είναι σε απόλυτους αριθμούς η χώρα που έχει υποστεί μακράν το πιο βαρύ πλήγμα στον πλανήτη από την πανδημία του κορονοϊού, τόσο ως προς τον αριθμό των θυμάτων, όσο και ως προς τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Μετά τα τελευταία στοιχεία, ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας του ιού στη χώρα ανέρχεται σε πάνω από 109.791, ενώ τα κρούσματα σε τουλάχιστον 1.9 εκατομμύρια σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει η σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή πως οι ΗΠΑ έχουν “σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει” την πανδημία Covid-19. Κάλεσε ξανά τους πολιτειακές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για την συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού.

Με πάνω από 3.000 ημερήσιους θανάτους στα μέσα Απριλίου, οι ΗΠΑ συνεχίζουν μέχρι σήμερα να καταγράφουν περίπου 1.000 θανάτους και 20.000 νέες μολύνσεις σε καθημερινή βάση.

Παρότι η πανδημία μοιάζει να επιβραδύνεται στη χώρα σε σύγκριση με την κορύφωσή της, στα μέσα Απριλίου, επαγγελματίες της υγείας ανησυχούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης τις επόμενες εβδομάδες, καθώς συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Με πληροφορίες από New York Times, Los Angeles Times

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα