back to top
15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

15.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΗΠΑ: Αντίθετος στην ανάπτυξη στρατού ο Έσπερ – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά τις απειλές του Τραμπ

Διαβάστε επίσης

«Εδώ στη Νέα Υόρκη, στην πραγματικότητα, διαβάζουμε τη Βίβλο», σχολιάζει ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο αφήνοντας αιχμές κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο πρόεδρος κρατούσε τη Βίβλο τις προάλλες στην Ουάσιγκτον. Εδώ στη Νέα Υόρκη, στην πραγματικότητα, διαβάζουμε τη Βίβλο», είπε ο Κουόμο προτού διαβάσει ο ίδιος κάποια αποσπάσματα, σε αντίθεση με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο που δεν έκανε το ίδιο μπροστά από την επισκοπική εκκλησία Σεντ Τζον.

Ο Κουόμο, ένας Δημοκρατικός, που συχνά βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ, επανέλαβε ότι τάσσεται κατά της χρήσης εν ενεργεία στρατιωτικού προσωπικού για την καταστολή των ταραχών, που συγκλονίζουν τη χώρα, σημειώνοντας πως ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας του Τραμπ αντιτίθεται στην ιδέα.

«Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τον στρατό ως πολιτικό όπλο», τόνισε ο Κουόμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές στην πόλη της Νέας Υόρκης ήταν στην πλειονότητά τους ειρηνικοί χθες, ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας εξήρε τη διαχείριση των γεγονότων από την αστυνομία, μία ημέρα αφού επέκρινε τις δυνάμεις ασφαλείας και τον δήμαρχο της πόλης ότι απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους.

«Η Νέα Υόρκη χθες το βράδυ ήταν πολύ καλύτερα», υπογράμμισε ο Κουόμο.

«Οι διαδηλωτές ήταν στην πλειονότητά τους ειρηνικοί, οι αστυνομικοί είχαν τα μέσα και την ικανότητα να κάνουν τη δουλειά τους».

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι δεν στηρίζει το ενδεχόμενο να γίνει επίκληση του Νόμου περί Εξέγερσης, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη εν ενεργεία δυνάμεων για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, κάτι που απείλησε να κάνει ο Τραμπ.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», σημείωσε ο Έσπερ, ο οποίος αποδοκιμάστηκε χθες καθώς μίλησε για αμερικανικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε «πεδία μάχης».

Όπως εξήγησε χθες κι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μιλώντας για «στρατιωτική αργκό», ο Έσπερ δικαιολόγησε τη χρήση αυτού του όρου λόγω του παρελθόντος του στον στρατό ξηράς.

«Αποτελεί μέρος του στρατιωτικού λεξιλογίου με το οποίο μεγάλωσα. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούμε ως ρουτίνα για να περιγράψουμε μια ζώνη επιχειρήσεων», εξήγησε.

«Δεν πρόκειται για μια έκφραση κατά του πληθυσμού και σίγουρα όχι κατά των Αμερικανών συμπολιτών μας, όπως ορισμένοι υπαινίχθηκαν».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι έσφαλε καθώς εμφανίστηκε τη Δευτέρα δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, που φωτογραφήθηκε μπροστά από μια εκκλησία με μια Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη διάλυση διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.

«Κάνω ό,τι μπορώ να παραμείνω απολιτικός και να αποφεύγω καταστάσεις που μπορούν να φαίνονται πολιτικές»,επισήμανε.

«Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες άλλες όχι».

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στις ΗΠΑ

Εννέα ημέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όπου ο 46χρονος Αφροαμερικανός υπέστη ασφυξία κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, το ιστορικό κύμα διαδηλώσεων και αμφισβήτησης δεν κοπάζει.

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι απέτισαν χθες φόρο τιμής στον εκλιπόντα σε ειρηνική συγκέντρωση στο Χιούστον, την πόλη του Τέξας όπου μεγάλωσε και αναμένεται να κηδευτεί την επόμενη εβδομάδα. «Ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», διαβεβαίωσε ο δήμαρχος της πόλης Σιλβέστερ Τέρνερ, Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον πήρε μέρος στη διαδήλωση.

Στο Λος Άντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι πόζαρε μαζί με αστυνομικούς καθώς γονάτιζαν, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος της αφροαμερικανικής μειονότητας.

Στην Ουάσινγκτον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διαδήλωναν ως αργά το βράδυ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα). Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Οίκο ήταν αποκλεισμένος με μεταλλικά κιγκλιδώματα, κάτι που απέτρεψε άμεση εμπλοκή με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, στην οποία συνελήφθησαν πάνω από 300 διαδηλωτές τη νύχτα της Δευτέρας, «ήταν η ασφαλέστερη τοποθεσία του πλανήτη την περασμένη νύχτα», ανέφερε ικανοποιημένος ο Τραμπ μέσω Twitter, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος «του νόμου και της τάξης».

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε στη Μινεάπολη, επίκεντρο του ξεσπάσματος της οργής. «Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη γι’ αυτόν επειδή ήταν καλός», είπε η Ρόξι Ουάσινγκτον, η μητέρα της εξάχρονης κόρης του Τζορτζ Φλόιντ. Δακρυσμένη, η Ουάσινγκτον τόνισε πως «η Τζιάνα δεν έχει πια πατέρα» και ο σύντροφός της «δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά».

Την τελευταία εβδομάδα, διαδηλώσεις και ταραχές έχουν καταγραφεί σε πάνω από εκατό αμερικανικές πόλεις Έχουν αναφερθεί χιλιάδες συλλήψεις και θάνατοι.

Ο Τραμπ απέτισε φόρο τιμής χθες βράδυ σε έναν πρώην αστυνομικό που σκοτώθηκε σε χώρο όπου έγινε λεηλασία στο Σεντ Λούις (Μιζούρι).

Στη Νέα Υόρκη, όπου πολλά καταστήματα στην περίφημη 5η Λεωφόρο λεηλατήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, η απαγόρευση κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα, στις 20:00, ενώ ανακοινώθηκε πως η ισχύς του μέτρου παρατείνεται ως την Κυριακή.

Αυτό δεν εμπόδισε πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, λευκούς και μαύρους, να διαδηλώσουν φωνάζοντας το όνομα του εκλιπόντα ή ακόμη «Black Lives Matter» («οι ζωές των μαύρων μετράνε»), σύνθημα καταγγελίας της βίας της αστυνομίας σε βάρος των Αφροαμερικανών και ονομασία ενός ολόκληρου κινήματος που έχει γεννηθεί γι’ αυτό.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας «είναι ένα εργαλείο για να εμποδιστεί ο κόσμος να διαδηλώσει ώστε να σταματήσει αυτούς που διαπράττουν εγκλήματα», έκρινε η 29χρονη Ταζιάνα Γκόρντον, αφροαμερικανίδα νοσοκόμα.

Στο διάγγελμά του τη Δευτέρα ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα αναπτύσσονταν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να δοθεί τέλος στις «ταραχές» και «στις λεηλασίες». Απαίτησε οι κυβερνήτες και οι δήμαρχοι να αναπτύξουν δυνάμεις ικανές να ανακτήσουν «την κυριαρχία» του κράτους «στους δρόμους» της χώρας, και απείλησε να στείλει τον αμερικανικό στρατό να «λύσει το πρόβλημα αντ’ αυτών», εάν δεν εισακουστεί.

Ενώ μίλαγε, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης διέλυσαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και προχωρώντας σε έφοδο, τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ώστε ο Τραμπ να μπορέσει κατόπιν να πάει με τα πόδια σε μια εμβληματική εκκλησία που είχε υποστεί μικρής έκτασης φθορές την προηγουμένη και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής. Τη χειρονομία καταδίκασαν πνευματικοί ηγέτες των προτεσταντών και των καθολικών, βλέποντας μια «ηθικά αποκρουστική» επικοινωνιακή κίνηση.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ, Αφροαμερικανή και Δημοκρατική, διαμαρτυρήθηκε εναντίον της αποστολής του στρατού «στους αμερικανικούς δρόμους εναντίον του αμερικανικού λαού», κάτι που καταδίκασαν πολλοί Δημοκρατικοί κυβερνήτες και κοινοβουλευτικοί.

Η κρίση, σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη, παίρνει ολοένα περισσότερο πολιτικές προεκτάσεις.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε χθες Τρίτη τον πρόεδρο Τραμπ ότι «μεταμόρφωσε τη χώρα σε πεδίο μάχης», ότι ανακινεί παλιά μίση και ανακινεί νέους φόβους.

Σε προεκλογική εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια, υποσχέθηκε να «επουλώσει τις πληγές» που έχουν ανοίξει οι φυλετικές εντάσεις εδώ και «πολύ καιρό».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους εκτίμησε από την πλευρά του πως είναι «καιρός» η Αμερική «να εξετάσει τις τραγικές αποτυχίες» της στο ζήτημα του ρατσισμού.

Αντιμέτωπος με τις μαζικές κινητοποιήσεις, που ξέσπασαν ενώ στις ΗΠΑ οι κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες είχαν ήδη επιδεινωθεί εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, ο Τραμπ παραμένει σιωπηλός ως τώρα όσον αφορά τα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές.

Το Snapchat κατηγορεί τον Τραμπ για υποκίνηση φυλετικής βίας

Η εφαρμογή Snapchat, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι υποκινεί τη «φυλετική βία» και αποφάσισε να μην προβάλει πλέον τα μηνύματά του, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος.

Τα μηνύματα του Αμερικανού προέδρου πάντως θα είναι ορατά για τους εγγεγραμμένους χρήστες στον λογαριασμό του και θα είναι προσβάσιμα όταν κάποιος χρήστης κάνει μια συγκεκριμένη αναζήτηση.

«Δεν θα ενισχύσουμε τις φωνές που υποκινούν στη φυλετική βία και την αδικία προβαλλόμενοι δωρεάν στο Discover» το «ενημερωτικό δελτίο» του δικτύου, πρόσθεσε.

Ελληνοαμερικανός ο αστυνομικός που πυροβολήθηκε στο Λας Βέγκας

Ένας 29χρονος Ελληνοαμερικανός αστυνομικός, Σέι Μικαλόνις, δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι το βράδυ της Δευτέρας σε περιοχή του Λας Βέγκας και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου δίνει μάχη για τη ζωή του.

Καθώς οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να προβούν σε συλλήψεις, ένοπλος που στεκόταν στην άλλη άκρη του δρόμου, τράβηξε τη σκανδάλη και τραυμάτισε σοβαρά τον 29χρονο.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο επί τέσσερα χρόνια αστυνομικός βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο, με μηχανήματα υποστήριξης, σύμφωνα με πηγή του GreekReporter.com.

Την ίδια ώρα στην Ολλανδία η αστυνομία ζήτησε σε διαδηλωτές στο Ρότερνταμ να πάνε σπίτια τους, λόγω του συνωστισμού.

«Η διαμαρτυρία έληξε από τους διοργανωτές, σας ζητάμε να πάτε στα σπίτια σας και να κρατάτε απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ σας», φώναζε η αστυνομία από μεγάφωνα.

Αν και πολλοί υπάκουσαν στις οδηγίες, μικρές ομάδες διαδηλωτών τριγυρνούσαν φωνάζοντας “No peace, no justice”.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ελιάνε Μάστβαϊκ είπε ότι οι αρχές ελπίζουν το πλήθος να «διαλυθεί ειρηνικά». Η ίδια δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ΜΜΕ ότι συμμετείχαν στην κινητοποίηση πάνω από 4.000 άνθρωποι.

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα