back to top
19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

19.5 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η πανδημία του Covid-19 στον κόσμο

Διαβάστε επίσης

Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες: η πανδημία του κορονοϊού δεν σταματά να εξαπλώνεται στη Χιλή, όπου ο αριθμός των θυμάτων έφθασε πλέον τα 944 και ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης τα 90.638, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Σε 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 3.695 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ 54 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ θανάτων είχε καταγραφεί μόλις την προηγουμένη, όταν υπέκυψαν 49 άνθρωποι.

Στην πλειονότητά τους επρόκειτο για ηλικιωμένους με υποκείμενες παθήσεις, όμως οι αρχές υπογράμμισαν πρόσφατα ότι οι μισοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες είναι κάτω από 40 ετών κι ότι σε αυτό το ηλικιακό φάσμα αναλογεί το 12% των εισαγωγών σε νοσοκομεία.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ιαθεί ανέρχεται πλέον σε 38.598.

Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, μητροπολιτική περιοχή 7 εκατομμυρίων κατοίκων, συγκεντρώνεται πάνω από το 80% των κρουσμάτων μόλυνσης.

Η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκεται στο 90%.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών ανέρχεται σε 1.350, εκ των οποίων οι 1.143 βρίσκονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Βραζιλία: 27.878 θάνατοι – Η χώρα ξεπέρασε την Ισπανία και κατατάσσεται πλέον πέμπτη παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού

Οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στη Βραζιλία έφθασαν τους 27.878, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας χθες Παρασκευή, με τον γίγαντα της Λατινικής Αμερικής να ξεπερνά την Ισπανία και να κατατάσσεται πλέον στην πέμπτη θέση στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των θυμάτων.

Τις τελευταίες 24 ώρες στη Βραζιλία — χώρα που εδώ και λίγο καιρό κατατάσσεται δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ — καταγράφηκαν 1.124 θάνατοι ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 και 26.928 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης αποτελεί νέο ρεκόρ σε 24 ώρες και αυξάνει το σύνολο των πολιτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό στις 465.166.

Οι μόνες τέσσερις χώρες όπου καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι απ’ ό,τι στη Βραζιλία είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γαλλία.

Ινδία: Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 πλησιάζουν τους 5.000, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τα 170.000

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο κατέγραψε 265 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 7.964 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ξεπερνάει έτσι τους 170.000.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανήλθε έτσι σε 4.971 θανάτους επό συνόλου 173.763 μολύνσεων στη χώρα, παρά τα μέτρα περιορισμού στη χώρα.

Μαϊμούδες έκλεψαν από έναν υγειονομικό υπάλληλο δείγματα από τεστ για τον ιο

Μαϊμούδες έκλεψαν από έναν ινδό υγειονομικό υπάλληλο δείγματα αίματος από τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού προκαλώντας ανησυχία ότι μπορεί να διέσπειραν τον ιό στην γύρω περιοχή, γράφει η Γκάρντιαν.

Οι μαϊμούδες έκλεψαν τρία δείγγματα αυτή την εβδομάδα στο Μιρούτ, κοντά στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, στη συνέχεια σκαρφάλωσαν στα δέντρα και μια από αυτές μάλιστα προσπάθησε να μασήσει το λάφυρό της.

Αργότερα οι συσκευασίες με τα δείγματα αίματος ανακτήθηκαν και δεν έχουν καταστραφεί, δήλωσαν χθες οι αρχές της Μιρούτ στο AFP αφού το βίντεο με το περιστατικό έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αρχές διευκρίνισαν ότι τα τρία άτομα των οποίων τα δείγματα εκλάπησαν από τις μαϊμούδες υποβλήθηκαν εκ νέου στην εξέταση.

Ο κορονοϊός έχει εντοπιστεί σε ζώα, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να μεταδοθεί από αυτά στον άνθρωπο.

Ο αριθμός των νεκρών στην Ινδία από την covid 19 ξεπέρασε χθες εκείνον της γειτονικής Κίνας με 175 νέους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα σε 4.706, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ιράν: Ξεκινούν και πάλι οι καθημερινές προσευχές στα τεμένη

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στο Ιράν επέστρεψαν στις εργασίες τους σήμερα και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι τα τεμένη θα ξεκινήσουν και πάλι τις καθημερινές προσευχές σε όλη τη χώρα, αν και σε κάποιες περιοχές εξακολουθούν να καταγράφονται πολλά κρούσματα του κορονοϊού.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Ροχανί επεσήμανε ότι θα παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, τα οποία μέχρι τώρα έμεναν ανοικτά ως τις 18:00, σε ένα ακόμη βήμα προς τη χαλάρωση των μέτρων που είχε υιοθετήσει η Τεχεράνη για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19.

“Οι πόρτες στα τεμένη σε όλη τη χώρα θα ανοίξουν για τους πολίτες για την καθημερινή προσευχή”, διευκρίνισε ο Ιρανός πρόεδρος, όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής.

Όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, ενώ απαγορεύεται σε όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς να μην φορούν μάσκα.

Ο Αλιρεζά Ζαλί, επικεφαλής της κυβερνητικής ομάδας δράσης για τον κορονοϊό που είναι αρμόδια για την Τεχεράνη, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η κατάσταση στην ιρανική πρωτεύουσα “δεν είναι ακόμη ευνοϊκή” και πρόσθεσε ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα πρέπει να συνοδεύεται από “πολύ πιο ευλαβική τήρηση” των κανόνων.

Μέχρι χθες Παρασκευή στο Ιράν είχαν καταγραφεί 146.668 κρούσματα της covid-19 και 7.677 θάνατοι.

Ο Κιανούς Τζαχανπούρ εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος σε 15 επαρχίες του Ιράν, ενώ στις υπόλοιπες πέντε επαρχίες αναφέρθηκε από ένας νεκρός.

Οι επαρχίες Κουζεστάν, στα νοτιοδυτικά, και Μπαλουχιστάν, στα νοτιοανατολικά, έχουν κηρυχθεί “κόκκινες περιοχές” και εξακολουθούν να καταγράφουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Το υπουργείο Υγείας έχει χωρίσει το Ιράν σε λευκές, κίτρινες και κόκκινες περιοχές ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων.

Κόστα Ρίκα: Παρατάθηκε ως την 30ή Ιουνίου το κλείσιμο των συνόρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού

Ο κοσταρικανός υπουργός Υγείας Ντανιέλ Σάλας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το κλείσιμο των συνόρων της χώρας της κεντρικής Αμερικής παρατείνεται ως την 30ή Ιουνίου, στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζονται με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ισχύς του μέτρου προβλεπόταν μέχρι τώρα πως θα τερματιζόταν την 15η Ιουνίου στην Κόστα Ρίκα.

Ωστόσο, οι αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν τη σταδιακή επανέναρξη της δραστηριότητας του τομέα του τουρισμού, αρχικά μόνο για τους πολίτες της χώρας. Από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ξανά τουριστικά λεωφορεία στην Κόστα Ρίκα, ενώ θα δοθεί η άδεια στα ξενοδοχεία να ανοίξουν και πάλι, αν και με τον όρο η πληρότητά τους να μην υπερβαίνει το 50% των κλινών τους, διευκρίνισε ο Ντανιέλ Σάλας.

Οι αρχές στην Κόστα Ρίκα κατέγραψαν 22 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται έτσι σε 1.022. Δέκα ασθενείς έχουν υποκύψει στην COVID-19.

Μεξικό: 9.415 θάνατοι – 84.627 κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές του Μεξικού ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψαν 371 νέους θανάτους που οφείλονταν στην COVID-19 και 3.227 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να διαμορφώνεται έτσι σε 9.415 νεκρούς επί συνόλου 84.627 μολύνσεων.

Αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ωστόσο, επικαλούμενοι κυβερνητικό επιδημιολογικό μοντέλο, ότι στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στο Μεξικό είναι δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι από όσους καταγράφονται στον επίσημο απολογισμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Μεξικό: 12 μετανάστες διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό σε κέντρο υποδοχής στη Χουάρες

Δώδεκα μετανάστες που υποβλήθηκαν σε τεστ επαληθεύτηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 σε κυβερνητικό κέντρο υποδοχής στη Σιουδάδ Χουάρες, μεξικανική πόλη πάνω στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας.

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό τέθηκαν σε απομόνωση για να προληφθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού στο κέντρο Λεόνα Βικάριο, το οποίο έχει υποδεχθεί συνολικά 337 μετανάστες, διευκρίνισε το υπουργείο.

Οι φορείς του ιού που προκαλεί τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια COVID-19 «δέχονται ιατρικές φροντίδες» και «παραμένουν σε χώρο απομόνωσης όπου η πορεία τους θα παρακολουθείται», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλοι δεκατέσσερις μετανάστες και μετανάστριες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ανάμεσά τους έγκυες και άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, μεταφέρθηκαν σε άλλο κέντρο υποδοχής, ανέφερε η μεξικανική κυβέρνηση.

Στη Χουάρες, βιομηχανική πόλη απέναντι στο Ελ Πάσο του Τέξας, έχουν καταλήξει χιλιάδες μετανάστες εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επαναπροωθεί αιτούντες άσυλο στις ΗΠΑ στο Μεξικό, όπου υποχρεούνται να περιμένουν την έκβαση των υποθέσεών τους που εκδικάζονται σε ειδικά δικαστήρια αρμόδια για μεταναστευτικές υποθέσεις. Συχνά περνούν ακόμη και χρόνια προτού να λάβουν απάντηση οι αιτούντες άσυλο.

Κορεσμένα νοσοκομεία, αεροδιακομιδές

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς σε μια καυτή περιοχή της ερήμου, από το νότιο τμήμα της αμερικανικής πολιτείας της Καλιφόρνιας ως το βόρειο Μεξικό, προκαλώντας κορεσμό των νοσοκομείων που ξεχειλίζουν ασθενείς και στις δύο πλευρές των συνόρων και οδηγώντας σε αεροδιακομιδές προς νοσοκομεία αλλού.

Στη Μεξικάλι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού, καταγράφεται ο τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη χώρα. Η πληρότητα των κλινών στα νοσοκομεία της έχει φθάσει τα τέσσερα πέμπτα, κατά τα δεδομένα των πολιτειακών υπηρεσιών υγείας.

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, στην άλλη πλευρά του φράκτη στα σύνορα, η κομητεία Ιμπίριαλ, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με συμπτώματα της COVID-19 σε όλη την πολιτεία· είναι διπλάσιος από ό,τι στην κομητεία με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της κομητείας Ιμπίριαλ επιστρατεύει ελικόπτερα για τη διακομιδή ασθενών σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις, ως το Σαν Ντιέγκο και το Παλμ Σπρινγκς, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων, καθώς οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι γεμάτες.

«Συνεχίζουμε να καταγράφουμε ραγδαία αύξηση» των εισαγωγών και «όλες οι κλίνες» ΜΕΘ του νοσοκομείου «είναι κατειλημμένες», εξήγησε η Τζούντι Κρους, διευθύντρια της πτέρυγας εντατικής θεραπείας στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο της Ελ Σέντρο.

Μέρος αυτού του κύματος ασθενών είναι πολίτες των ΗΠΑ οι οποίοι ζουν στο Μεξικό και περνούν τα σύνορα για να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Τουλάχιστον 57 ασθενείς έχουν φθάσει με ασθενοφόρα που τους παρέλαβαν στο σημείο ελέγχου στην πόλη Καλέξικο τις τελευταίες εβδομάδες. Ορισμένοι ήταν αναίσθητοι όταν έφθασαν στο ιατρικό κέντρο, αφηγήθηκε η Κρους.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην κοιλάδα Ιμπίριαλ, όπως και σε άλλες περιοχές με πυκνή διασυνοριακή κίνηση, αυξάνονται ραγδαία: τριπλασιάστηκαν τον Μάιο. Τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφονται 406 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, επίπεδο πενταπλάσιο από τον πολιτειακό μέσο όρο.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Μεξικάλι, ο Ρούμπεν Οσούνα, επικεφαλής της πυροσβεστικής — που όπως και σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, είναι υπεύθυνη για τα ασθενοφόρα — τόνισε πως τα πληρώματα είναι αναγκασμένα να περιμένουν ώρες για να παραδώσουν τους ασθενείς που υπάρχουν φόβοι ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, διότι τα επείγοντα έχουν κορεστεί. Ορισμένοι ασθενείς δεν φθάνουν καν στα νοσοκομεία: τρεις ως τέσσερις άνθρωποι πεθαίνουν στα σπίτια τους καθημερινά, είπε.

Ο εντατικολόγος Ρούμπεν δε λα Τόρε, που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο του Μεξικάλι και ταυτόχρονα στο 30ό περιφερειακό νοσοκομείο του IMSS — τα δύο μεγαλύτερα της περιοχής, στα οποία έχει ανατεθεί να νοσηλεύουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό — τονίζει πως δεκάδες στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μολύνθηκαν και πλέον τα εναπομείναντα απλώς δεν φθάνουν.

Η μεξικανική κυβέρνηση υπολογίζει ότι τουλάχιστον το ένα πέμπτο των κρουσμάτων είναι γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες.

Αν η ένταση του κύματος των κρουσμάτων μόλυνσης δεν μειωθεί, σύντομα υπάρχει κίνδυνος «κόσμος να πεθαίνει μπροστά στο νοσοκομείο», προειδοποίησε ο Δε λα Τόρε.

Αίγυπτος: Θλιβερά ρεκόρ κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό και θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Αυξάνονται ολοένα περισσότερο τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και τα θύματα της COVID-19 στην Αίγυπτο, με τη χώρα να καταγράφει το τελευταίο 24ωρο τις περισσότερες μολύνσεις και τους περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλη μέρα: 1.289 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις και 34 νέα θύματα.

Πρόκειται για τους βαρύτερους αριθμούς από τη 14η Φεβρουαρίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης στη χώρα.

Συνολικά μέχρι σήμερα τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 22.082, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει τους 879.

Πρόσφατα ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της Αιγύπτου Χάλιντ Άμπντελ Γκαφάρ σημείωσε ότι τα πραγματικά κρούσματα πιθανόν είναι ως και πενταπλάσια από αυτά που έχουν καταγραφεί επίσημα.

Η κλιμάκωση της επιδημίας καταγράφεται παρότι συνεχίζεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο κόσμος πάντως μπορεί να κινείται πλέον περισσότερες ώρες, πιο συγκεκριμένα από τις 06:00 ως τις 20:00, με προστατευτικές μάσκες στους δημόσιους χώρους. Οι παραβάτες του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αντιμετωπίζουν πρόστιμο ως και 4.000 αιγυπτιακές λίρες (περίπου 230 ευρώ).

Νότια Αφρική: 34 θάνατοι – 1.837 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε χθες ότι επιβεβαιώθηκαν 1.837 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, ο υψηλότερος αριθμός αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις αρχές του Μαρτίου, εξέλιξη που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 σε 29.240, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε.

«Δυστυχώς, καταγράψαμε άλλους 34 θανάτους που συνδέονται με την COVID-19 — αυτό αύξησε τον συνολικό εθνικό απολογισμό σε 611 θανάτους», τόνισε ο Εμκίζε.

Στη χώρα έχουν γίνει 680.175 τεστ, τα 24.452 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ως τώρα, οι ασθενείς που έχουν θεραπευτεί είναι 15.093, που σημαίνει πως το ποσοστό ίασης διαμορφώνεται στο 52,4%.

Η επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου παραμένει το επίκεντρο της πανδημίας στη Νότια Αφρική, με 18.096 κρούσματα και 437 θανάτους.

Η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται να σημειωθεί σε αυτή στα τέλη του Ιουνίου ή τις αρχές του Ιουλίου, τόνισε ο κυβερνήτης της Άλαν Γουίντι χθες. Όταν έρθει η κορύφωση, ενδέχεται να χρειαστούν ως και 7.800 νοσοκομειακές κλίνες, ενώ διατρέχουν κίνδυνο να υποκύψουν στην COVID-19 ως και 9.300 άνθρωποι, κατά τους υπολογισμούς του κυβερνήτη Γουίντι.

Κίνα: 4 κρούσματα 

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τής αναφέρθηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή τέσσερα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα», με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα όπου άρχισε η πανδημία να φθάνει έτσι τους 82.999.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19. Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας παραμένει αμετάβλητος στους 4.634 νεκρούς.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, ο αριθμός των «εισαγόμενων» κρουσμάτων, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί στο εξωτερικό προτού ταξιδέψουν στην κινεζική επικράτεια, ανέρχεται σε 1.738 συνολικά. Τα δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ, ένα στη Σαγκάη και άλλο ένα στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Από αυτά τα «εισαγόμενα» κρούσματα, 1.692 άνθρωποι έχουν ιαθεί και 46 συνεχίζουν να νοσηλεύονται. Δεν έχει ανακοινωθεί κανένας θάνατος μεταξύ των περιπτώσεων αυτών.

Ακόμη 11 άνθρωποι έλαβαν εξιτήρια χθες από νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του κινεζικού υπουργείου Υγείας για την επιδημιολογική κατάσταση. Στα κινεζικά νοσοκομεία παρέμεναν ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή 63 ασθενείς.

Γερμανία: 39 θάνατοι – 738 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά ακόμη 39 τις τελευταίες 24 ώρες, φθάνοντας τους 8.489 συνολικά, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν 738 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 181.196, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Οι αριθμοί των νέων θανάτων αλλά και των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι σχεδόν αμετάβλητοι σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφονταν από το ινστιτούτο χθες (39 και 741, αντίστοιχα).

Ουρουγουάη: Ο πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που σε καραντίνα, δημόσια λειτουργός με την οποία συναντήθηκε προβλήθηκε από τον κορονοϊό

Ο ουρουγουανός πρόεδρος Λουίς Λακάγιε Που τέθηκε σε καραντίνα, καθώς συναντήθηκε με δημόσια λειτουργό η οποία διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, γνωστοποίησαν χθες Παρασκευή οι υπηρεσίες της προεδρίας με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Πρόκειται για μια λειτουργό του υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης, τη Νατάλια Λόπες, η οποία είχε συμμετάσχει σε σύσκεψη μαζί με τον αρχηγό του κράτους και τον υπουργό Άμυνας Χαβιέρ Γκαρσία στη Ριβέρα, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, πόλη όπου έχει εντοπιστεί νέα εστία της πανδημίας.

Ο Λακάγιε Που και άλλοι που είχαν επαφή με τη Λόπες αναμένεται να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ σήμερα Σάββατο και «θα παραμείνουν σε καραντίνα ωσότου να είναι γνωστά τα αποτελέσματα» αυτών των εξετάσεων, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Η συνάντηση αφορούσε τη διαχείριση της κρίσης στην περιοχή της μεθορίου με τη Βραζιλία.

Στην Ουρουγουάη καταγράφονταν ως χθες 816 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων 114 παραμένουν ενεργά, και 22 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Βουλγαρία: Η καραντίνα 14 ημερών για τους πολίτες των περισσότερων χωρών-μελών της ΕΕ τερματίζεται μεθαύριο

Οι αρχές της Βουλγαρίας τερματίζουν μεθαύριο Δευτέρα 1η Ιουνίου την υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για τους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιρουμένων όμως εκείνων όπου καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας χθες Παρασκευή.

Η καραντίνα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική για τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο αφού αποχώρησε από την ΕΕ, αναφέρει έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας Κιρίλ Ανανίεφ.

Η απαγόρευση εισόδου των ταξιδιωτών από χώρες εκτός της ΕΕ θα παραμείνει σε ισχύ, με εξαίρεση προφανώς τους πολίτες από τα κράτη του χώρου Σένγκεν, το ΗΒ, το Σαν Μαρίνο, την Ανδόρα, το Μονακό, το Βατικανό, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Σόφια έχει χαλαρώσει τα περισσότερα μέτρα περιορισμού που είχε επιβάλει τον Μάρτιο για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, επιτρέποντας να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, τα καφέ, τα γυμναστήρια και τα θέατρα και αίροντας την απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ πόλεων αλλά και μικρότερων κοινοτήτων.

Την περασμένη εβδομάδα η βουλγαρική κυβέρνηση ήρε την απαγόρευση εισόδου στους πολίτες της ΕΕ, ανακοίνωσε όμως ότι θα εφαρμόζεται υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Με την άρση των μέτρων αυτών θέλει να αποκατασταθεί το εμπόριο και να τονωθεί ο τουρισμός στα θέρετρα στη Μαύρη Θάλασσα, που υπέστησαν βαρύ πλήγμα από το lockdown.

Στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοινώθηκε χθες ότι καταγράφηκαν 7 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 2.475. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη Βουλγαρία συνολικά ανέρχονται σε 136, δεδομένο που υποδεικνύει πως η θνητότητα είναι χαμηλότερη από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα