back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης στο Brookings: Θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα η απόφαση της Κομισιόν

Διαβάστε επίσης

«Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τετάρτη σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του Πανεπιστημίου της Virginia για την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για τις προκλήσεις που έπονται.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «θα είναι μία από τις χώρες που θα ωφεληθούν σημαντικά» από το «πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα» το οποίο αποκαλούμε Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ πρόσθεσε: «Γνωρίζετε, ότι η ΕΕ δεν έχει προχωρήσει ποτέ προς τα εμπρός με απολύτως γραμμικό τρόπο, υπάρχουν περίοδοι παράλυσης που ακολουθούνται από μεγάλα άλματα, ίσως αυτό να είναι μία ευκαιρία. Ελπίζω ότι είναι ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

«Αυτή δεν είναι μια κρίση την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε χωρίς ένα μεγάλο υπερόπλο», εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Θεωρώ ότι αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μεγάλο, αυτό που έχει κάνει η ΕΚΤ είναι, επίσης, μεγάλο και συνδυάζοντας αυτά τα δύο, κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους (ακόμη και στο επίπεδο της Κομισιόν), αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ», συμπλήρωσε, ενώ σχολίασε ότι ακόμη και οι χώρες που είναι επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση αυτού του δρόμου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά ίσως περισσότερο από την Ελλάδα και τυχόν κατάρρευση της ενιαίας αγοράς, θα συνεπαγόταν γι’ αυτές μεγάλο κόστος.

Αναφερόμενος στην επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης δήλωσε «ιδιαίτερα περήφανος που έχουμε καταφέρει μέσα από την αντίδραση σε αυτή την κρίση να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας».

Απέδωσε την επιτυχία σε τέσσερα κρίσιμα στοιχεία: Την ταχύτητα στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, την ειλικρινή επικοινωνία με τους πολίτες, την οποία ανέλαβαν οι ειδικοί, την άμεση ενίσχυση του συστήματος υγείας και την προστασία των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να προφυλαχθούν και οι δομές φροντίδας ηλικιωμένων από τον κορονοϊό.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι «το δύσκολο έργο βρίσκεται μπροστά μας», λέγοντας ότι είναι πολύ καλό να απολαμβάνεις διεθνή αναγνώριση για τη διαχείρισης της κρίσης, αλλά τα δύσκολα εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας καθώς το άνοιγμα της οικονομίας είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το κλείσιμό της. Σημείωσε ότι η πιο πολύπλοκη πρόκληση του ανοίγματος αφορά «το πώς γίνεται το άνοιγμα προς τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, πώς ανοίγεις σταδιακά τον κλάδο του τουρισμού, πώς διασφαλίζουμε ότι θα σωθεί ένα μέρος της τουριστικής περιόδου, διότι η Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, για σχεδόν το 20% της οικονομίας της και πώς εξασφαλίζουμε ότι όσοι επισκέπτονται την Ελλάδα ταξιδεύουν ασφαλώς, έχουν μία εξαιρετική εμπειρία και δεν συμβάλλουν σε νέα έξαρση του ιού».

«Πρόκειται για περίπλοκη άσκηση, αλλά νομίζω το έχουμε σκεφτεί διεξοδικά και πράγματι προσδοκώ ότι θα μπορούμε να καλωσορίσουμε τουρίστες από την 1η Ιουλίου στην Ελλάδα, πάντοτε στη βάση των κανόνων που θα θέσουμε για τις χώρες προς τις οποίες θα ανοίξουμε αρχικά», πρόσθεσε.

Τέλος υπογράμμισε ότι «ένα ρίσκο που βλέπω είναι να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας, με την έννοια ότι οι άνθρωποι πράγματι εφησυχάζουν».

«Είναι φυσικό μετά από δυόμισι μήνες να είναι χαρούμενοι με την επιτυχία μας και τείνουν να ξεχνούν τους βασικούς κανόνες των κοινωνικών αποστάσεων. Επομένως, πρέπει να τους υπενθυμίζουμε διαρκώς ότι δεν έχουμε εξαφανίσει τον ιό, ο οποίος είναι ακόμα εδώ. Αναμένουμε ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα είναι πολύ μικρότερος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να προσέχουν», τόνισε.
Αναφορικά με την Τουρκία, πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία αποπειράθηκε να εκβιάσει την Ευρώπη, στέλνοντας χιλιάδες απεγνωσμένους ανθρώπους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Είπαμε όχι, αυτό δεν θα γίνει. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει ανοιχτή και εποικοδομητική σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Σημείωσε ότι ο ίδιος σταθερά επιθυμεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Άγκυρα εφόσον όμως συνθήκες το επιτρέπουν.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα