back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Υφεση 6% προβλέπει για φέτος ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας

Διαβάστε επίσης

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί γύρω στο μείον 6%,ενώ το 2021 η ανάκαμψη προβλέπεται να κινηθεί γύρω στο 5,5%, προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, με αφορμή την ανανέωση της θητείας του για άλλα έξι χρόνια στο συγκεκριμένο αξίωμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, αν και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει μπορεί να γίνονται μόνο σενάρια, η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα κυμανθεί το 2020, από μείον 4,5% έως μείον 9,5%.

Αφού παρατήρησε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο,ο φόβος διαμορφώνει συνθήκες στασιμότητας και ενδεχομένως στασιμοπληθωρισμού, επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να παραμείνει ζωντανός ο παραγωγικός ιστός.Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι η κυβέρνηση ακούγοντας τους ειδικούς κινήθηκε γρήγορα και έστειλε ένα θετικό μήνυμα, ενώ εκτίμησε ότι αν δεν λαμβάνονταν μέτρα η ύφεση θα ήταν μεγαλύτερη κατά περίπου 3%.

«Μέχρι στιγμής η αντίδραση κράτους και Τραπεζών, ήταν η ενδεδειγμένη», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. Αναφερόμενος στις Τράπεζες, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση των καταθέσεων και των αποταμιεύσεων, κάτι που αποτελεί -όπως είπε-όπλο για την επόμενη μέρα καθώς συμβάλει αποφασιστικά στη ρευστότητα. «Οι Τράπεζες είναι απολύτως καλυμμένες σε επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητα για να στηρίξουν την οικονομία και να δανείζουν τις φερέγγυες επιχειρήσεις», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη ταχύτητα τα «κόκκινα δάνεια», ο μόνος τρόπος είναι μια bad bank. Για το σχέδιο «Ηρακλής»,σημείωσε ότι αυτό δεν επαρκεί και κάλεσε την κυβέρνηση να βρει και άλλα εργαλεία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών,είπε ότι θα συμβούλευε την κυβέρνηση να προσφύγει στον ESM, ώστε να αξιοποιήσουμε και την τελευταία σταγόνα χαμηλού επιτοκίου και αυτό – όπως είπε- δεν είναι νέο μνημόνιο.

Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του κ. Στουρνάρα,ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής,αρνητική ψήφο έδωσαν οι συνάδελφοί τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ «παρών»δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα