back to top
20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο Νίκος Παπαθανάσης σε Αθήνα 9.84: «Μεγάλη αρχή για επιστροφή 320.000 εργαζομένων στις δουλειές τους και επαναλειτουργία 80.000 επιχειρήσεων»

Διαβάστε επίσης

«Είμαστε μπροστά στην μεγάλη αρχή για την επιστροφή 320.000 εργαζομένων στις δουλειές τους και την επαναλειτουργία 80 χιλιάδων επιχειρήσεων. Κλειστές θα μείνουν μόνον όσες είναι σε εσωτερικούς χώρους, αλλά αναζητώνται κατάλληλοι κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής, ώστε να ανοίξουν και αυτές.» διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Αρη Τόλιο.

«Είμαστε μπροστά στην μεγάλη αρχή για επιστροφή 320.000 εργαζομένων στις δουλειές τους και επαναλειτουργία 80 χιλιάδων επιχειρήσεων. Κλειστές θα μείνουν μόνον όσες είναι σε εσωτερικούς χώρους, αλλά αναζητώνται κατάλληλοι κανόνες και πρωτόκολλα υγιεινής, ώστε να ανοίξουν και αυτές.» διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης τον Αθήνα 9.84 και τον Αρη Τόλιο.

Στην πρεμιέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, παραδέχθηκε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο επιθυμητό σημείο, ενώ διαβεβαίωσε ότι «εργαζόμαστε για να βρεθούν συγκεκριμένοι κανόνες λειτουργίας και να δοθεί περισσότερος χώρος στους επιχειρηματίες.»

Ειδική αναφορά έκανε στη συμβολή των Δήμων που παραχωρούν περισσοτέρους υπαίθριους χώρους για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε επιχειρήσεις που επιβαρύνονται λόγω των νέων μέτρων.
Σε ερώτηση αν θα περάσει στους καταναλωτές η μείωση του ΦΠΑ από 1ης Ιουνίου ή θα κρατηθούν οι τιμές στα προηγούμενα επίπεδα ώστε να αποσβεσθούν οι ζημιές των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι καθημερινά γίνονται 500 έλεγχοι, ενώ για την πορεία επανεκκίνησης της αγοράς παρέπεμψε στα τέλη Μαίου, μετά την κατάθεση δηλώσεων ΦΠΑ.«Τον Ιούνιο πάντως θα υπάρχουν τα σχετικά στατιστικά στοιχεία σε ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Ανάπτυξης»
Τέλος, σε ερώτηση για την ΑΕGEAN απάντησε ότι το «σχέδιο είναι σε επεξεργασία, δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του Δημοσίου, παρά μόνον μέτρα στήριξης.»

Αναλυτικά, τα σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανασίου.

*ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
«Από τις 4 Μαΐου προχωρούμε με επιταχυνόμενο βηματισμό. Είμαστε μπροστά στην μεγάλη αρχή που θα φέρει πίσω στην εργασία 320.000 εργαζόμενους. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που θέλουμε, διότι η εστίαση θα λειτουργήσει με περιορισμένους χώρους, αλλά εργαζόμαστε ώστε να βρούμε τους κανόνες λειτουργίας και να δώσουμε στους επιχειρηματίες περισσότερο χώρο. Οι Δήμοι πχ θα διαθέσουν περισσότερους υπαίθριους χώρους για τραπεζοκαθίσματα.
Η κυβέρνηση στηρίζει την εστίαση με όλα τα μέτρα. Υπάρχει και το πρόγραμμα «Συνεργασία» που στηρίζει την εργασία και επιχειρηματίες που έχουν και το δικαίωμα να κρατήσουν σε αναστολή εργαζόμενους .
Σήμερα επανέρχονται 80.00 επιχειρήσεις και 320.000 εργαζόμενοι. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ανοίξουν. Κλειστές θα μείνουν μόνον όσες λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους, αλλά σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες αναζητούμε κατάλληλους κανόνες λειτουργίας και πρωτόκολλα υγιεινής με στόχο να ανοίξουν και αυτές. Δεν μπορούμε να τρέξουμε απότομα. Πρέπει να περπατήσουμε σταδιακά για να μάθουμε τι πρέπει να διορθώσουμε. Σημαντική είναι και η παραχώρηση χώρων από τους Δήμους.»

*ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ
«Πιστεύουμε πως οι επαγγελματίες είναι σοβαροί και θέλουν να φέρουν περισσότερο κόσμο στα καταστήματά τους. Κάνοντας πιο ελκυστικό το προϊόν τους, η μείωση θα μεταφερθεί στο καταναλωτικό κοινό. Θα το παρακολουθήσουμε. Αναμένουμε να δούμε μείωση κόστους σε καφέ και αναψυκτικά. Ελέγχονται σε καθημερινή βάση πάνω από 500 περιπτώσεις. Μέχρι τώρα το λιανικό εμπόριο που ξεκίνησε νωρίτερα κινήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το Υπουργείο είναι εδώ για να λύνει προβλήματα. (… ) Στο τέλος Μαίου, μετά την κατάθεση των δηλώσεων για τον ΦΠΑ, θα έχει εικόνα η ΑΑΔΕ και εμείς τα δεδομένα για την πορεία επανεκκίνησης της αγοράς.
Ομως, τον Ιούνιο θα μπορούμε να μιλάμε με ακρίβεια, διότι τότε θα έχουμε τα στατιστικά στοιχεία».

*ΓΙΑ ΑΕGΕΑΝ
«Το σχέδιο είναι σε επεξεργασία. Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρείες. Συζητούνται μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.»

*ΓΙΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
«Υπάρχουν αρκετά προγράμματα, από τα οποία έχουν επωφεληθεί χιλιάδες επιχειρήσεις. Ηδη ξεκινά και ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με εγγύηση του Δημοσίου κατά 80% για τη μόχλευση ποσών έως και 7 δις. Εκτιμώ δε ότι οι εγγυήσεις που θα απαιτηθούν θα είναι πολύ μικρότερες, καθώς το 80% το εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο.»

*ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
«Εχουμε επιταχύνει την έγκριση έργων στρατηγικών επενδύσεων, που έχουν όμως χρόνο ωρίμανσης. Αρκετά έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και προχωρούν.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα